Προωθούνται με εντατικούς ρυθμούς οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις
Το άμεσο χρονοδιάγραμμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην πορεία προς τη δεύτερη «αξιολόγηση», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω:
-- Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας. Ενδεχομένως, η πρόβλεψη αυτή να ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση των χαμηλότερων ποσοστών συμμετοχής που ισχύει σήμερα για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και περίθαλψη.
-- Η ΔΕΗ αποφασίζει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και στη συνέχεια προκηρύσσει το διαγωνισμό για την εκχώρηση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε «στρατηγικό επενδυτή».
-- Αναμορφώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, ζήτημα που βάζει σταθερά στο τραπέζι και η πλευρά του ΣΕΒ, με κατεύθυνση τη μείωση του λεγόμενου «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων. Σε πρώτη φάση, η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ (29 Ιούνη) θα εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρείας για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση «ευέλικτων διαπραγματεύσεων».
-- Το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό.
-- Ολοκληρώνονται η συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και ο κανονισμός λειτουργίας του.
-- Μεταφορά του δεύτερου πακέτου κρατικών επιχειρήσεων στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
-- Κατατίθεται προς κύρωση από τη Βουλή η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού.
-- Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα πρέπει να προχωρήσει τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναθεωρήσει στην ίδια κατεύθυνση τις ποσότητες για τις δημοπρασίες.
-- Κατατίθεται το σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model), το οποίο συνδέεται και με τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη χονδρική και τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Και βέβαια, τα παραπάνω συνδέονται και με την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων που ήδη ψηφίστηκαν, αλλά απαιτούν νέες κανονιστικές ρυθμίσεις.
Ανάμεσα σε αυτά:
Το νευραλγικό, για το κεφάλαιο, ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες, η διαμόρφωση του νέου Κώδικα Δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδας, το χρονοδιάγραμμα και η στοχοθέτηση της απομείωσης των «κόκκινων» δανείων ανά τραπεζικό όμιλο, αλλά και το ζήτημα της αξιολόγησης των διοικήσεών τους, γύρω από το οποίο ήδη εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί των τμημάτων του κεφαλαίου και των μεγαλομετόχων.
Η συγκρότηση, λειτουργία και στελέχωση της διοίκησης του νέου υπερ-ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις, ζήτημα που θα απαιτήσει σειρά νέων παρεμβάσεων αλλά και συζητήσεις με τους «θεσμούς».
Το ΤΑΙΠΕΔ ήδη προχώρησε σε διαγωνισμό για την πρόσληψη «συμβούλου», ο οποίος θα καταθέσει προτάσεις «αξιοποίησης» για ακόμη 23 περιφερειακά αεροδρόμια, σε συνέχεια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που εκχωρούνται σε κοινοπραξία υπό το γερμανικό μονοπώλιο της «Fraport».
Στο νέο κατάλογο περιλαμβάνονται τα εξής 23 περιφερειακά αεροδρόμια σε: Αλεξανδρούπολη, Αραξο, Αστυπάλαια, Χίο, Ικαρία, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο, Καστελόριζο, Καστοριά, Κοζάνη, Κύθηρα, Λέρο, Λήμνο, Μήλο, Νέα Αγχίαλο, Νάξο, Πάρο, Σητεία, Σκύρο και Σύρο.
Την ίδια ώρα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση και την «προικοδότηση» του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά για το νέο Ταμείο παίρνουν και τα 10 περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Λαυρίου, Καβάλας, Πατρών, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου και Βόλου.