Σάββατο 18 Ιούνη 2016 - Κυριακή 19 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ» ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Διαγκωνισμός των αστικών κομμάτων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ακρως αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση στη Βουλή για τον «αναπτυξιακό νόμο» ως προς τη στρατηγική σύμπλευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης. Το στοιχείο που κυριάρχησε στη διάρκεια της συζήτησης του νόμου, ήταν ο διαγκωνισμός ανάμεσα στα κόμματα της διαχείρισης για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει με μεγαλύτερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ενας διαγκωνισμός που μπορεί να εκφραζόταν και με οξείς χαρακτηρισμούς μεταξύ τους, αλλά δεν μπορούσε να κρύψει την κοινή αφετηρία στήριξης των συμφερόντων του κεφαλαίου, ανεξάρτητα αν πασπάλισαν μερικές φορές τη φρασεολογία τους με ολίγον φιλολαϊκές εκφράσεις για τη χειραγώγηση λαϊκών στρωμάτων.

Η αντιπαράθεσή τους, από την ίδια όχθη, αφορούσε τη δοσολογία στο μείγμα πολιτικής που κατά τη γνώμη καθενός υπηρετεί πιο αποτελεσματικά την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική έξοδο από την κρίση και ανάκαμψη του κεφαλαίου. Κάθε ένα από τα κόμματα αυτά, με πρώτο τη ΝΔ, βρήκε την ευκαιρία να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση, για να λανσάρει τις δικές του προτάσεις διαχείρισης για την επίτευξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, εκφράζοντας ταυτόχρονα και επιμέρους συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου, στο πλαίσιο των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών.

Πλειοδοσία στην παροχή προνομίων

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις στη συζήτηση ήταν η «κόντρα» που ξέσπασε ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκη, και τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γ. Σταθάκη.

Ο μεν πρώτος με «έντονο» ύφος χαρακτήρισε το νόμο «ένα τίποτα», επειδή, όπως ανέφερε, «δίνει 480 εκατομμύρια σε νέες επιδοτήσεις για μια πενταετία, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε και όλοι οι διεθνείς οίκοι λένε ότι για το ίδιο διάστημα οι αναγκαίες επενδύσεις για τη χώρα είναι μεταξύ 100 και 120 δισεκατομμυρίων».

Ο υπουργός απαίτησε από τη ΝΔ «να διορθώσετε τα νούμερα. Είπαμε ότι είναι 1,1 δισεκατομμύρια, μαζί με τις φοροαπαλλαγές», ενώ «το σύνολο των πόρων για τα αμέσως επόμενα χρόνια είναι 3,6» δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι ακόμα «θα πρέπει να συνυπολογίσετε, πρώτον τις δημόσιες επενδύσεις, δεύτερον τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ - υπενθυμίζω ότι η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ μέχρι το 2020 είναι 20 δισεκατομμύρια, ένα σημαντικό δε μέρος από αυτά αφορά επενδύσεις επιχειρηματικότητας - τρίτον τις ιδιωτικές επενδύσεις που γίνονται με τραπεζική ή άλλη χρηματοδότηση»...

Ο δε πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Ολομέλειας, επέκρινε την κυβέρνηση για «λάθος δημοσιονομικό μείγμα», διαφημίζοντας τις δικές τους προτάσεις, θέτοντας το ζήτημα ως εξής: «Επενδύσεις δεν γίνονται, ρευστότητα δεν υπάρχει και η επιχειρηματικότητα βάλλεται από παντού. Για ποια ακριβώς ανάπτυξη μιλάτε, κύριε υπουργέ»; Στη συνέχεια, εκτίμησε προτρέποντας ουσιαστικά την κυβέρνηση στη γρήγορη προώθηση των μεταρρυθμίσεων του τρίτου μνημονίου: «Πολύ λίγες επενδύσεις θα γίνουν σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανταγωνιστικότητας», υπονοώντας την ανάγκη νέων αντεργατικών αναδιαρθρώσεων και συνέχισε: «Ολοι ζητούν αν όχι χαμηλή, τουλάχιστον σταθερή φορολογία, ζητούν μειωμένες εργοδοτικές εισφορές, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης, ζητούν πρόσβαση σε ρευστότητα. (...) Δεν ζητούν αναπτυξιακό νόμο σαν και αυτό τον οποίο φέρατε. Μεταρρυθμίσεις ζητούν». Ενώ διαγκωνίστηκε με την κυβέρνηση για το ποιος έχει περισσότερο στο... DNA του τη στήριξη «της ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Και γι' αυτούς τους... λόγους, η ΝΔ καταψήφισε τον «αναπτυξιακό νόμο».

Πλειοδοσία, λοιπόν, μέσα από την κοκορομαχία για το ποιος είναι ικανότερος διαχειριστής στην προώθηση των αναγκών του κεφαλαίου για διευρυμένη κερδοφορία...

Ενίσχυση των μονοπωλίων απ' όλες τις μπάντες

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία η οποία προέβλεπε να εξασφαλίζεται ότι 15% από τις «εισπράξεις» του υπερ-ταμείου των ιδιωτικοποιήσεων «να πηγαίνει στην ανάπτυξη», δηλαδή στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Ο ειδικός αγορητής του, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του γιατί δεν έγινε δεκτή η τροπολογία «που εξασφαλίζει συγκεκριμένους πόρους για τον αναπτυξιακό νόμο». Εκτίμησε ότι «πολύ σύντομα θα χρειαστεί ο νόμος να αλλάξει, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις του παλιού επενδυτικού νόμου (σ.σ. θεωρεί ριγμένους αυτούς τους καπιταλιστές), αλλά και να δοθούν κίνητρα και παροχές προς τις νέες επιχειρήσεις» και πρόσθεσε: «Το επόμενο χρονικό διάστημα η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πάρει πρωτοβουλίες για να υπάρξει μια συναίνεση για το νέο σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος, διαμαρτυρήθηκε γιατί ο «αναπτυξιακός νόμος» «για το 2016 δεν βρέχει τίποτα, ούτε ψιχάλα, μηδέν, από αυτόν τον νόμο. Για το 2017, κάτι 27 εκατομμύρια και το συνολικό ποσό που θέλετε να δώσετε είναι 480 εκατομμύρια συν τα 27 εκατομμύρια των φοροαπαλλαγών». Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε παρών...

«Εποικοδομητικές» προτάσεις από Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων

Από το Ποτάμι, ο ειδικός αγορητής, Γ. Αμυράς, ανέδειξε τις θέσεις του κόμματός του και τους λόγους που καταψήφισε τον «αναπτυξιακό νόμο» πολύ γλαφυρά: «Μου έκανε εντύπωση, ένα tweet που ένας από τους τραπεζίτες που συνόδευαν τον κ. Στουρνάρα ανέβασε στο twitter και το οποίο νομίζω ότι μέσα σε 140 χαρακτήρες περιέγραψε πάρα πολύ καλά το λόγο για τον οποίο οι ελληνικές επιχειρήσεις μεταναστεύουν μαζικά στη Βουλγαρία. Και, δυστυχώς, δεν φαίνεται να ελπίζουν και πολλά από αυτόν τον αναπτυξιακό νόμο». Εγραψε: «Απλά και σταθερά. ΦΠΑ 20%, flat επιχειρηματικός φόρος 10%, κανένας φόρος για τα κεφαλαιακά κέρδη, μικρός φόρος περιουσίας, δεκαεννέα χρόνια σταθερή ισοτιμία». Πλειοδοσία σε φοροαπαλλαγές και εργασιακό περιβάλλον γαλέρας, που φορτώνονται στις πλάτες του λαού.

Ο ειδικός αγορητής της Ενωσης Κεντρώων, Μ. Γεωργιάδης, αφού δήλωσε την καταψήφιση του νόμου, παρουσίασε τον ...οκτάλογο του κόμματός του για την «ανάπτυξη», προτείνοντας, ανάμεσα σε άλλα: «μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή μείωση των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών. Θεσμοθέτηση μόνιμων φορολογικών κινήτρων για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Συνεννόηση με τις τράπεζες και χορήγηση πενταετών ή δεκαετών ομολόγων του Δημοσίου, ώστε το Δημόσιο να μπορεί να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, οι επενδυτές να μην έχουν οφειλές και η τράπεζα να έχει εξυπηρετούμενα δάνεια. Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (...) Πάταξη της αργομισθίας και ουσιαστική αξιολόγηση, ώστε να αποκτήσουμε ένα αποδοτικό και παραγωγικό Δημόσιο, που θα εξυπηρετεί την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Και το «τσιράκι»

Ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, εξέφρασε την αντίθεσή του με τον «αναπτυξιακό νόμο», γιατί αποκλείει «τις επιχειρήσεις που δεν εμφάνισαν κέρδη σε καμία χρήση κατά την τελευταία εξαετία. Υπάρχουν κάποιοι που κρατούν τις δουλειές τους, τους εργαζόμενούς τους παρά την ύφεση, τους αποκλείετε και τους οδηγείτε στη χρεοκοπία», είπε. Πρότεινε στο άρθρο 67, που αφορά «το κίνητρο της σταθερότητας του φορολογικού πλαισίου», να «μετρηθεί ένα ακόμα μέγεθος» στα κίνητρα: «Να πριμοδοτήσετε εκείνες τις επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν περισσότερους Ελληνες»! Στο όνομα της «πρόσληψης Ελλήνων», μάλιστα, δε δίστασε να ζητήσει κι άλλα «κίνητρα» για τους εφοπλιστές, χαρακτηρίζοντας «τραγικό ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα στο να δοθούν κίνητρα σε αυτούς οι οποίοι έχουν τα πλοία να προσλάβουν Ελληνες σαν προσωπικό»!


Α. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ