Σάββατο 18 Ιούνη 2016 - Κυριακή 19 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Συμπληρωματικά μνημόνια διαρκείας με γνώμονα την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Νομοθετικές παρεμβάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κεφαλαίου, νέα χτυπήματα στα Εργασιακά

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, αμέσως μετά το Γιούρογκρουπ της περασμένης Πέμπτης
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, αμέσως μετά το Γιούρογκρουπ της περασμένης Πέμπτης
«Η επιτυχία απαιτεί την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος από τις ελληνικές αρχές. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει όλα τα μέτρα που μπορούν να το καταστήσουν κατάλληλο για το σκοπό αυτό, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διαβουλεύεται και να συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για όλες τις δράσεις σχετικά με την επίτευξη των στόχων του μνημονίου κατανόησης».

Αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά στο «συμπληρωματικό μνημόνιο συνεργασίας» («Supplemental Memorandum of Understanding»), που συμφώνησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και το οποίο συνοδεύεται από την «έκθεση συμμόρφωσης» της Κομισιόν. Η νέα αναβαθμισμένη αντιλαϊκή συμφωνία επικυρώθηκε και τυπικά από το Γιούρογκρουπ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), στο πλαίσιο των συνεδριάσεων που έγιναν την Πέμπτη, 16/6/2016, στο Λουξεμβούργο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μετά τη συνεδρίαση του ESM στο Λουξεμβούργο, και σε συντονισμό με την κάλπικη «επιχειρηματολογία» της συγκυβέρνησης περί ...«δίκαιης ανάπτυξης», δήλωσε ότι «περάσαμε πολλά δύσκολα μέτρα και αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι ο επόμενος χρόνος πρέπει να είναι όχι μόνο ο χρόνος που βγαίνουμε από την κρίση με ανάπτυξη, αλλά που δίνουμε έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξης. Στα θέματα της Δικαιοσύνης, στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, σε θέματα οικολογικά».

Βέβαια, πρόκειται για μια ακόμη απάτη ολκής. Τα ζητήματα που ετοιμάζεται να ξετυλίξει η συγκυβέρνηση το επόμενο διάστημα και τα οποία περιέχονται και στο συμπληρωματικό μνημόνιο, επικεντρώνονται στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του εγχώριου κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευ. Τσακαλώτος έδωσε νέες διαβεβαιώσεις σχετικά με τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει στο κεφάλαιο «μια κυβέρνηση της αριστεράς», αναπαράγοντας το παραμύθι ότι μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη, από την οποία θα ωφεληθούν οι «πολλοί».

Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με τη στήριξη του κράτους

Την ίδια ώρα, οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας είναι κομμένες και ραμμένες στις προδιαγραφές του εγχώριου κεφαλαίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, το αμέσως επόμενο διάστημα δρομολογούνται οι παρακάτω νομοθετικές πρωτοβουλίες:

  • Νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών καθώς και για τις συμβάσεις παραχώρησης, δηλαδή για την εκχώρηση των κρατικών υποδομών για εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Σε συνδυασμό και συμπληρωματικά με τον προηγούμενο, θα ακολουθήσουν η «αναθεώρηση» του νόμου για τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και η θεσμική και οργανωτική αναβάθμιση της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας.
  • Αναθεώρηση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τις στρατηγικές επενδύσεις ώστε «να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων». Το εν λόγω μέτρο έρχεται να κουμπώσει και με το νέο λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο», ενώ παράλληλα θα εμπλουτίσει τις προκλητικές διατάξεις για την ταχεία αδειοδότηση (fast track) των μεγάλων «στρατηγικού χαρακτήρα» επενδύσεων.
  • Αναθεώρηση του Ν. 4262 για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και την υλοποίηση των ρυθμίσεών του για τους τρεις πρώτους κλάδους - τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις στα τρόφιμα και τα ποτά - όπως προβλέπεται στις λεγόμενες «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ. «Οι αλλαγές θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση εντός του Ιουλίου και, σε επόμενο βήμα, θα προχωρήσουμε με νέους κλάδους και αναθεώρηση των ελεγκτικών μηχανισμών», σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη.
  • Αναθεώρηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας και θεσμοθέτηση υπηρεσιών μίας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων, προκειμένου να συντμηθούν το κόστος και ο χρόνος για την ίδρυση επιχειρήσεων.
  • Νέο Κανονιστικό Πλαίσιο για την ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού χρέους (δημόσιου και ιδιωτικού) των βιώσιμων επιχειρήσεων. Βέβαια, το συγκεκριμένο ζήτημα συνδέεται και με τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων και μάλιστα σε συνδυασμό και με ρυθμίσεις χρεών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία από «βιώσιμες» επιχειρήσεις.
Νέα χτυπήματα στα Εργασιακά προαναγγέλλει και το ΔΝΤ

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, σε δηλώσεις του αναφορικά με το αντιλαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει, λέγοντας ότι απαιτούνται και πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα εξειδικευθούν στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης». Ανέφερε ακόμα ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαίο να διασφαλίζουν τα όποια οφέλη έχουν, μέχρι στιγμής, προκύψει στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας...

Παράλληλα, σημείωσε ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε συζήτηση με την ΕΕ, προκειμένου να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους που αποφασίστηκαν στο Γιούρογκρουπ της 24/5. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ επιθυμεί να συμμετάσχει και χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, με απαραίτητη προϋπόθεση την ελάφρυνση του κρατικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, η οποία μετείχε στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο, ανέφερε πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα επαναξιολογηθεί από το ΔΝΤ «αργότερα», στη βάση των πραγματικών αποτελεσμάτων που θα έχει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάκαμψης και με τις προβλέψεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Αβεβαιότητες για την Ευρωζώνη

Σχετικά με το ενδεχόμενο Brexit, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε μία μακρά περίοδο υψηλής αβεβαιότητας, έντονων διακυμάνσεων στις αγορές και επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, σε έκθεση του ΔΝΤ τονίζεται πως «η ζώνη του ευρώ γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτη σε μια σειρά κινδύνων, σε μια εποχή μάλιστα που τα περιθώρια πολιτικών παρεμβάσεων στενεύουν». Σε αυτό το φόντο, το ΔΝΤ προτείνει αντιλαϊκές παρεμβάσεις σχετικά με τη δημιουργία κατάλληλων κινήτρων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ενδυνάμωση του δημοσιονομικού πλαισίου, τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και την επιτάχυνση της εξυγίανσης των τραπεζών που θα διευκολύνει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ