Σάββατο 18 Ιούνη 2016 - Κυριακή 19 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περάστε για υπόθεσή σας...

Πληθαίνουν οι περιπτώσεις όπου η Αστυνομία καλεί αγρότες που συμμετείχαν στα πρόσφατα μπλόκα να περάσουν «για υπόθεσή τους» από το Τμήμα, καθώς πάνω από τα κεφάλια τους επικρέμαται η εισαγγελική παρέμβαση για τη διερεύνηση του αδικήματος της «παρακώλυσης συγκοινωνιών». Τελευταίο τέτοιο κρούσμα καταγράφηκε στην ευρύτερη περιοχή του Μαντουδίου, όπου μικρομεσαίοι αγρότες είχαν στήσει το μπλόκο τους πριν από μερικούς μήνες. Η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να παύσει με νομοθετική παρέμβαση κάθε προηγούμενη δίωξη και να σταματήσει τη διαδικασία τρομοκράτησης των αγροτών που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Οσο δεν το κάνει, αναλαμβάνει σοβαρές ευθύνες, για τον επιπλέον λόγο ότι έχει απορρίψει και τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε σε διάφορα νομοσχέδια το ΚΚΕ, παρά τη δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού στους αγρότες ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για τις διώξεις. Σε κάθε περίπτωση, η στάση της προσφέρεται για συμπεράσματα από τους μικρομεσαίους αγρότες, καθώς επιβεβαιώνεται ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι χέρι με την καταστολή και την προσπάθεια περιστολής των αγώνων.

Ολα για το κεφάλαιο

Την Πέμπτη, αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει στα μουλωχτά μια διάταξη σε νόμο του 2015, με την οποία οι μεγαλομέτοχοι εταιρειών που λύονται ή συγχωνεύονται είναι υπεύθυνοι για τις οφειλές αυτών των εταιρειών απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Το δωράκι αυτό στους μεγαλοεπιχειρηματίες δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο. Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στους τελευταίους νόμους, θυμηθήκαμε μερικά ακόμα, όπως: Η κατάργηση από 1η Ιούνη του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η απαλλαγή από φόρους και τέλη μεταβίβασης των χαρτοφυλακίων με τα «κόκκινα» δάνεια, που θα πουλήσουν οι τράπεζες σε άλλους «επενδυτές». Οι διαγραφές τυχόν μελλοντικών προστίμων για ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και μονοπώλια, που εμπλέκονται σε υποθέσεις «οριζόντιων συμπράξεων» για το μοίρασμα των κρατικών διαγωνισμών και για την απόσπαση των έργων με προνομιακούς όρους. Αν στα παραπάνω συμπληρώσουμε τις προβλέψεις του επενδυτικού νόμου για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις αντιπαραβάλουμε με τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και τις ανατροπές των τελευταίων μόνο μηνών, δημιουργείται η πραγματική εικόνα της ταξικής πολιτικής της κυβέρνησης, υπέρ του κεφαλαίου και σε βάρος του λαού.

Από τη δουλειά στον τάφο

Σε μια «θεματική συζήτηση» που έγινε την περασμένη Πέμπτη «για την ανάπτυξη και την απασχόληση», το Γιούρογκρουπ κατέληξε σε ένα «σύνολο κοινών αρχών για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων στη ζώνη του ευρώ». Παρά τη διαπίστωση ότι οι αντιασφαλιστικές ανατροπές των τελευταίων χρόνων έχουν βελτιώσει «τη βιωσιμότητα των συντάξεων», κατακρημνίζοντας τις αποδοχές των συνταξιούχων, το Γιούρογκρουπ προειδοποιεί για «σημαντικούς κινδύνους» σε πολλά κράτη - μέλη, λόγω κυρίως των δημογραφικών δεδομένων, που δοκιμάζουν την «ανθεκτικότητα των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων». Τι προτείνει, λοιπόν, το Γιούρογκρουπ; «(...) Παράταση του επαγγελματικού βίου και ως εκ τούτου την ενίσχυση των εισοδημάτων συνταξιοδότησης, μέσω μέτρων για την αύξηση της απασχολησιμότητας των ηλικιωμένων, καθώς και τον περιορισμό δυνατοτήτων για πρόωρη έξοδο του εργατικού δυναμικού. Θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί η παροχή συμπληρωματικών μέσων αποταμίευσης για συνταξιοδότηση». Δηλαδή: Παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, παράταση του εργάσιμου βίου, κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και κεφαλαιοποιητικά συστήματα ασφάλισης για συμπλήρωση της σύνταξης. Που σημαίνει ότι οι ανατροπές που είδαμε έως τώρα έχουν και συνέχεια, μέχρι να καθιερωθεί και νομικά αυτό που ζητάει το κεφάλαιο: Από τη δουλειά, κατευθείαν στον τάφο.

Τραγική κατάσταση

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), με έρευνά της που δημοσιοποίησε στις 15/6/2016, δείχνει ότι είναι τραγική η κατάσταση που βιώνει μεγάλο τμήμα των λαϊκών ανθρώπων που έχει ανάγκη υπηρεσιών Υγείας και φαρμακευτικής αγωγής, όπως είναι τραγική η κατάσταση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Τι λέει η έρευνα; Το 2014 έμειναν χωρίς ιατρική φροντίδα ή θεραπεία, αν και τους ήταν απολύτως αναγκαία, το 14% των ανθρώπων του μόχθου, λόγω οικονομικής αδυναμίας. Την ίδια περίοδο, το 11,3% δεν είχε τα αναγκαία χρήματα για την αγορά φαρμάκων με βάση τη συνταγή θεραπείας που πήρε από τον γιατρό. Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων με τα μνημόνια, προκειμένου το κεφάλαιο να ενισχύσει τη διευρυμένη κερδοφορία του. Ας δούμε τώρα και την τραγικότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που ενισχύει το δίκιο των εργαζομένων στα νοσοκομεία στις απεργιακές διεκδικήσεις τους: Το 13% των λαϊκών ανθρώπων καθυστέρησε να πάρει ή δεν πήρε καθόλου την αναγκαία ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα λόγω μεγάλης λίστας αναμονής, το 9,4% λόγω έλλειψης ειδικοτήτων γιατρών και άλλων ειδικοτήτων υγειονομικών και το 6% λόγω μεγάλης απόστασης ή προβλημάτων στη μεταφορά, που δείχνει την εγκατάλειψη αφενός του ΕΚΑΒ, αφετέρου της φτωχολογιάς που δε βρίσκεται κοντά σε δομή παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας κ.λπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ