Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επτά στελέχη του ΠΑΜΕ σε απολογία για την κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας

Οπου δεν πίπτει «διάλογος», πίπτει το στιβαρό χέρι του «νόμου» και της κρατικής τρομοκρατίας, της ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων και της συνδικαλιστικής δράσης. Χτες η τρομοκρατία αυτή εκφράστηκε απροκάλυπτα με την κλήση σε απολογία στην 11η πταισματοδίκη Αθηνών επτά στελεχών του ΠΑΜΕ για το «έγκλημα» της συμβολικής κατάληψης του υπουργείου Εργασίας και του συλλαλητηρίου στις 5 του Απρίλη έξω απ' αυτό. Η κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει τα αντιασφαλιστικά της μέτρα, με χαλκευμένες κατηγορίες επιχειρεί να στήσει δίωξη ενάντια σε καταξιωμένα στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, που πρωτοστάτησαν στους αγώνες των εργαζομένων για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε απολογία ύστερα από την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης κλήθηκαν οι συνδικαλιστές Γ. Μαυρίκος, Α. Ζαζόπουλος, Δ. Βανδώρος, Γ. Πάσουλας, Π. Σοφός, Β. Βακάλης και Β. Σαραντόπουλος μετά από σχετική παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Η. Κολιούση, την ίδια μέρα (5 του Απρίλη) που χιλιάδες εργαζομένων διαδήλωναν μέσα και έξω από το υπουργείο Εργασίας κατά των σχεδίων κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Την προκαταρκτική εξέταση διενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας και βασίστηκε στις καταθέσεις υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας και της γενικής γραμματέα του υπουργείου, Ιωάννας Πανοπούλου, καθώς και αστυνομικών οργάνων. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση, κατά την κατάληψη του υπουργείου «μέσω ηχητικών μηνυμάτων, φέιγ-βολάν και ενός τεραστίου πανό που κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης του υπουργείου, το σύνολο των συγκεντρωθέντων διεγείρετο στη συνέχιση διάπραξης των αδικημάτων της διατάραξης της οικιακής ειρήνης καθώς και της παρακώλυσης συγκοινωνιών».

Σε τι πράγματι καλούσαν με το πανό και τα συνθήματα οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, φαίνεται καλύτερα και στη φωτογραφία, όπου αναγραφόταν: «Παλλαϊκός Αγώνας Τώρα! Κλείνουμε το δρόμο στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης-πλουτοκρατίας δε θα περάσουν».

Υπενθυμίζουμε μόνο, ότι η κατάληψη του υπουργείου Εργασίας, η διαμαρτυρία λίγες μέρες αργότερα έξω από την πόρτα του Μαξίμου, ο αιφνιδιαστικός και θεαματικός τρόπος που έγιναν, ήταν οι πρώτες ισχυρές αντιδράσεις στ' αντιασφαλιστικά μέτρα, που έδωσαν το σύνθημα για τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν.

Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή που δίνεται από αστυνομικό για την κινητοποίηση της 5ης του Απρίλη: «Δυνατότητα οποιασδήποτε επέμβασης της αστυνομίας δεν υπήρχε... Ο φανατισμός των συγκεντρωθέντων ήταν τέτοιος που όταν στις 15.00 ώρα εμφανίστηκε απλά μία αστυνομική δύναμη, όλοι οι συγκεντρωμένοι, που ας σημειωθεί ότι εκείνη την ώρα ήταν διασκορπισμένοι, ενώθηκαν και μπροστά στην είσοδο του υπουργείου και στον πέριξ χώρο άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομίας». Τα παραπάνω αποδεικνύουν το πάθος και το φρόνημα με το οποίο χιλιάδες εργαζόμενοι εκείνη τη μέρα υπερασπίστηκαν την Κοινωνική Ασφάλιση. Αυτό το φρόνημα, στο πρόσωπο των επτά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, διώκει σήμερα η κυβέρνηση μέσω χαλκευμένων κατηγοριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ