Τρίτη 4 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παράταση για τις ανεξόφλητες επιταγές

Παράταση μέχρι τις 30/8 για την πληρωμή επιταγών με ημερομηνία λήξης από 20/7 έως 31/8 δίνεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της περασμένης Παρασκευής, οπότε και μέχρι αυτήν την ημερομηνία ανεξόφλητες επιταγές, γραμμάτια και συναλλαγματικές δεν μπαίνουν στον «Τειρεσία». Η παράταση δίνεται για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων που εξαιτίας των περιορισμών στις τράπεζες δεν μπορούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Να σημειωθεί ότι στην ίδια ΠΝΠ, προβλέπεται πως με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής «μπορεί να ανατίθενται απευθείας έργα, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης» με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε «διακεκριμένους εμπειρογνώμονες», είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα, «για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» για τη σύναψη του τρίτου μνημονίου...

Δε ζητείται αύξηση του ELA για τις τράπεζες

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», η Αθήνα φέρεται να έχει αποφασίσει να μη ζητήσει αύξηση του ELA από την ΕΚΤ μέσα στις επόμενες βδομάδες, καθώς κρίνεται ότι υπάρχει ικανοποιητικό «μαξιλάρι» ρευστότητας. Το εν λόγω «μαξιλάρι» αποδίδεται στις τελευταίες αυξήσεις του ELA από την ΕΚΤ και σε έσοδα από τη φορολογία και τον τουρισμό.

«Βούλιαξε» το Χρηματιστήριο

Με σοβαρές απώλειες, τέλος, για το σύνολο των τιμών των μετοχών άνοιξε χτες, έπειτα από πέντε βδομάδες αργίας, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφουν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι τραπεζικές μετοχές. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 16,23%, στις 668,06 μονάδες, με ανώτερη ενδοσυνεδριακή τιμή τις 797,52 μονάδες και χαμηλότερη τις 615,08, δηλαδή πτώση 22,88%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές: Εθνική (-30,00%), Πειραιώς (-30,00%), Attica Bank (-30,00%), «Ελλάκτωρ» (-29,41%), «Κέκροψ» (-29,93%) και Eurobank (-29,86%). Ο συνολικός τζίρος των συναλλαγών ανήλθε μόλις στα 45,78 εκατ. ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του ΧΑΑ, Σ. Λαζαρίδης, με δηλώσεις του στο «Bloomberg» χαρακτήρισε «αναμενόμενη» τη χτεσινή «βουτιά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ