Τρίτη 4 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάνει την «καλή» και στα ρωσικά μονοπώλια

Συνεχίζει το παιχνίδι στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με στόχο της, όπως και των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων, τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων, προκειμένου να διεκδικήσουν μεγαλύτερο κομμάτι από την καπιταλιστική λεία στη ζώνη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους. Ενα παιχνίδι που εγκυμονεί κινδύνους για το λαό.

Ετσι, λοιπόν, ενώ από τη μια ενισχύει τη συμμετοχή της χώρας στο ευρωατλαντικό πλαίσιο, από την άλλη επιδιώκει να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή με τη ρωσική πλευρά.

Σε αυτή τη βάση, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, συναντήθηκε, χτες στο υπουργείο, με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, A. Mασλόφ. Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, στη συνάντηση «συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», καθώς ο Δ. Βίτσας έχει και την ιδιότητα του συμπροέδρου της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας.

«Ιδιαίτερα συζητήθηκε», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «η συμβολή που μπορεί να έχει η ελληνική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στις σχέσεις μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και ΕΕ, κυρίως στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, ώστε να αντιμετωπιστούν με πνεύμα συνεργασίας και στη βάση της αρχής του αμοιβαίου οφέλους».

Θυμίζουμε ότι τα «προβλήματα» αυτά αφορούν την κόντρα του ευρωατλαντικού άξονα με τη ρωσική αστική τάξη για την παραπέρα διείσδυση μονοπωλίων του στις πρ. Σοβιετικές Δημοκρατίες. Θυμίζουμε, επίσης, την επικίνδυνη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που, επιχειρώντας να πατήσει σε όσες περισσότερες ιμπεριαλιστικές βάρκες μπορεί, από τη μια υπερψηφίζει στα αρμόδια συμβούλια της ΕΕ όλες τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Μόσχα με πρόσχημα την ουκρανική κρίση, κι από την άλλη εμφανίζεται στη ρωσική κυβέρνηση ως διαμεσολαβητής.

Τέλος, στη συνάντηση Βίτσα - Μασλόφ «συζητήθηκαν πλευρές της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στην κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί. Επίσης, συζητήθηκε η προπαρασκευή της Διυπουργικής Συνόδου Ελλάδας - Ρωσίας, που θα γίνει τον Νοέμβριο του 2015 στο Σότσι της Ρωσίας, καθώς και η προετοιμασία του "έτους Ελλάδας στη Ρωσία" και του "έτους Ρωσίας στην Ελλάδα", που έχει κηρυχθεί το 2016».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ