Τρίτη 4 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ξορκίζει εκλογές και Grexit

Κατά των πρόωρων εκλογών τάχθηκε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News». Οπως είπε, «οι εκλογές στην παρούσα φάση δεν θα ήταν λύση», καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση θέλουν τη μέγιστη δυνατή «πολιτική σταθερότητα», ώστε να ψηφιστούν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, να σιγουρέψουν οι γραμμές χρηματοδότησης των ντόπιων μονοπωλίων, να προχωρήσουν απρόσκοπτα και οι επόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, να διασφαλιστεί η στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ.

Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, ο Μεϊμαράκης διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ δεν σκέφτεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, έδειξε πως στην αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και για κυβέρνηση ειδικού σκοπού: «Εάν πάμε σε μία (...) ευρύτερης μορφής συνεργασία, πρέπει να δούμε αν μπορεί να υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα μίας τέτοιας κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής τίποτα από αυτά δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Εάν όμως μας ζητηθεί, τότε οφείλουμε να το σκεφτούμε», είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο, επιτέθηκε εναντίον του πρωθυπουργού, καλώντας τον «να κυβερνήσει τη χώρα». «Ο κ. Τσίπρας όμως δείχνει να κινείται περισσότερο ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα ζητήματα πολύ σοβαρά και ουσιαστικά που απασχολούν όλους τους Ελληνες και αφορούν τη χώρα. Δίνει προς τα έξω την εικόνα ότι τελικά τα εσωκομματικά ζητήματα κυριαρχούν, αντί να προσπαθεί να δώσει λύση στα καυτά προβλήματα του τόπου», υποστήριξε.

Παραπέρα, ο Μεϊμαράκης ζήτησε αλλαγές στον εκλογικό νόμο, τασσόμενος υπέρ της λεγόμενης ενισχυμένης αναλογικής και με το μπόνους των επιπλέον εδρών στο πρώτο κόμμα να δίνεται «αναλογικά», να «κλιμακώνεται αυξητικά, ανάλογα με τα ποσοστά που παίρνει το πρώτο κόμμα». Πρόταση την οποία έχει κάνει και ο Στ. Θεοδωράκης από το Ποτάμι.

Ταυτόχρονα, απέκλεισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο σύμπηξης «φιλοευρωπαϊκού» εκλογικού μετώπου από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ: «Δεν βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει συνένωση των κομμάτων (...) Ο εκλογικός νόμος δεν προβλέπει το μπόνους σε συνασπισμό κομμάτων και θα έβρισκα πολύ παράδοξο να αυτοδιαλυθούν τρία κόμματα, με ό,τι αυτό σημαίνει, και να δημιουργηθεί ένας κομματικός ενιαίος φορέας. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε, δεν πιστεύω όμως και δεν βλέπω πώς μπορεί να γίνει ενιαίο κόμμα».

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το ξόρκισε ο Μεϊμαράκης μιλώντας και στο γερμανικό περιοδικό «Focus»: «Ο κ. Τσίπρας έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης των Ελλήνων ψηφοφόρων, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Τώρα οφείλει να αποδείξει ότι θα κάνει το καθήκον του. Νέες εκλογές θα ήταν, στην παρούσα φάση, όχι μόνο αντιπαραγωγικές, αλλά και μοιραίες».

Επίσης, ξόρκισε και το ενδεχόμενο εξόδου της καπιταλιστικής οικονομίας από την Ευρωζώνη: «Η συζήτηση για ένα Grexit δεν έχει νόημα. Η ιδιότητα του μέλους στην Ευρώπη είναι μη αναστρέψιμη. Οποιος εισέρχεται στο ευρώ, λαμβάνει την απόφαση αυτή μια για πάντα. Οποιος αυτοβούλως αποχωρεί από το ευρώ, δε θα εισέλθει ποτέ ξανά στο club αυτό. Για το λόγο αυτό πρέπει να πω επίσης ότι θεωρώ την πρόταση του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μη κατανοητή». Εξ ου και διαμήνυσε πως στόχος του είναι η «συναίνεση» και η παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ.

Τέλος, η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας το Σάββατο στην εφημερίδα «Αγορά», υποστήριξε ότι «η εθνική συνεννόηση είναι η μόνη λύση. Και πρώτος από όλους πρέπει να το καταλάβει ο πρωθυπουργός». Προχώρησε, δε, και στην εκτίμηση ότι «ο κ. Τσίπρας είτε θα επιλέξει άμεσα να σχηματίσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με χρονικό ορίζοντα διετίας και με τη συμμετοχή ανθρώπων ικανών και αποφασισμένων να πάρουν και να εφαρμόσουν δύσκολες αποφάσεις, είτε θα πάει σε εκλογές ώστε την κυβέρνηση αυτή να την επιβάλει ο λαός». Πρόσθεσε ότι «η συμφωνία (σ.σ.: με τους δανειστές), όχι μόνο μπορεί, αλλά πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ