Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015 - αριθ. φύλλου: 12206

Σήμερα η διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας

Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος


ΣΕΛ.  5
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ανατριχιαστικά σχέδια για τους καρκινοπαθείς

Τους ενοχοποιεί για την αρρώστια τους και τους καταδικάζει να πληρώνουν για τη θεραπεία τους


ΣΕΛ.  11

Κυβέρνηση και ΕΕ - ΔΝΤ βρίσκονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού

MotionTeam

Το γνωστό έργο της «κακής» τρόικας - κουαρτέτου που πιέζουν και των «καλών» υπουργών, που δεν θέλουν αλλά αναγκάζονται να πάρουν αντιλαϊκά μέτρα, παίζεται σήμερα, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η αλήθεια, φυσικά, είναι τελείως διαφορετική. ΕΕ - ΔΝΤ και κυβέρνηση βρίσκονται από την ίδια πλευρά του τραπεζιού. Υπηρετούν το «μονόδρομο» της ΕΕ και του κεφαλαίου, γι' αυτό και οι δύο διαπραγματεύονται μέτρα που θυσιάζουν το λαό στο βωμό του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.


ΣΕΛ.  4

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νέα ψευτοδιλήμματα

Με αφορμή τη διαπραγμάτευση για το τρίτο μνημόνιο, επαναλαμβάνεται ξανά το ίδιο σκηνικό με το πρώτο και το δεύτερο.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να δίνει «μάχη» για πλευρές των αντιλαϊκών μέτρων που συζητάει με τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς», επικεντρώνοντας κυρίως στο χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η φορολογία των αγροτών.

Η κυβέρνηση σχεδόν πανηγυρίζει, επειδή φαίνεται να συμφωνεί με τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ να εφαρμοστούν από την επόμενη χρονιά οι νέοι φορολογικοί συντελεστές και τα άλλα μέτρα.

Το νέο σύστημα φορολόγησης θα πλήξει κατά βάση τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες. Για πολλούς από αυτούς, θα είναι η χαριστική βολή για να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους.

Η τάση αυτή δεν αντιστρέφεται με το να πάρει παράταση λίγων μηνών το νέο σύστημα φορολόγησης των αγροτών, οι οποίοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που τους στήνει η κυβέρνηση.

Τα μέτρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση είναι εξοντωτικά. Πέραν όλων των άλλων, η εφαρμογή τους, ανεξάρτητα από το πότε θα ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει ένα ακόμα εργαλείο για την παραπέρα συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια.

Για παράδειγμα, κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται να συμφωνούν στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών στο 26% από το πρώτο ευρώ, με 100% προκαταβολή, από 13% που είναι σήμερα.

Συμφωνούν, επίσης, στην κατάργηση της επιστροφής του φόρου στα καύσιμα, στη φορολόγηση του συνόλου των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ΚΑΠ μειώνει τις ενισχύσεις μέχρι και 50% έως το 2019, αλλά και τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, κάνουν αβάσταχτη την παραμονή στην παραγωγή για χιλιάδες μικρούς καλλιεργητές.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση, καλώντας τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να πανηγυρίσουν μαζί της για το γεγονός ότι τα επιπλέον μέτρα για την εξόντωσή τους παίρνουν μια παράταση λίγων μηνών.

Το ίδιο ισχύει και με άλλα «κεφάλαια» της διαπραγμάτευσης, όπως το Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς» στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, συμπληρωματικά στις ανατροπές που προβλέπουν προηγούμενοι νόμοι, οι οποίοι διατηρούνται.

Ομως, ο υπουργός Εργασίας με θράσος παρουσιάζει ως ...κατάκτηση το γεγονός ότι από τις επερχόμενες ρυθμίσεις δεν θίγονται όσοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τα τέλη του περασμένου Ιούνη!

Η κοροϊδία δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Είναι συστατικό στοιχείο της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση να περάσει «αβρόχοις ποσί» τα βάρβαρα μέτρα που περιέχονται στο νέο μνημόνιο.

Τον εμπαιγμό συμπληρώνει η προπαγάνδα ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τυχόν νέα «προαπαιτούμενα». Αυτό που ζητάει, στην πραγματικότητα, είναι να ψηφιστούν όλα τα μέτρα «πακέτο» με τους εφαρμοστικούς νόμους του νέου μνημονίου.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στο ψευτοδίλημμα πότε και με ποιους ρυθμούς θα χάσουν τα ελάχιστα που τους έχουν απομείνει.

Τώρα, χρειάζεται δράση και συμμαχία στο κίνημα, για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή συμφωνία - μνημόνιο, ενάντια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων. Για τη διεκδίκηση των απωλειών από τα μνημόνια των προηγούμενων χρόνων, την ενίσχυση της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


Από την περσινή κινητοποίηση
Από την περσινή κινητοποίηση
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Αύριο Πέμπτη η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ

Στις 7.30 μ.μ. στο Βράχο της Ακρόπολης

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση, για τα 70 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου του 1945).

  • Εκδηλώσεις προγραμματίζονται επίσης αύριο και σε άλλες πόλεις.

ΣΕΛ.  3


ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ολες οι αντιδραστικές αλλαγές στο τραπέζι

ΣΕΛ.  5
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σε οικόπεδο στον Ελαιώνα το νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης

ΣΕΛ.  17
41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Τα αφιερώματα και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

ΣΕΛ.  9  -  11

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ