Τετάρτη 29 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ
Στόχος η επανέναρξη διαβουλεύσεων «υψηλού επιπέδου»

Στην Τεχεράνη βρέθηκε χτες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι

Η Μογκερίνι με τον Ιρανό ΥΠΕΞ
Η Μογκερίνι με τον Ιρανό ΥΠΕΞ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η άρση των κυρώσεων θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τη «δράση» της Ευρώπης στο Ιράν και μαζί με το Ιράν επισήμανε χτες η Υπατη εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, από την Τεχεράνη, όπου έκανε επίσημη επίσκεψη.

Στόχος των Βρυξελλών είναι η σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα - όχι μόνο το οικονομικό και το εμπορικό, αλλά και στο ζήτημα των «πολιτικών σχέσεων στην περιοχή», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ιράν Ντέιλι» για τις κοινές δηλώσεις που έκανε η Μογκερίνι και ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Τζαβάντ Ζαρίφ, μετά τη συνάντησή τους. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Ζαρίφ επισήμανε ότι στο «κοντινό μέλλον» πρόκειται να ξεκινήσουν πάλι οι διαβουλεύσεις «υψηλού επιπέδου» μεταξύ Ιράν - ΕΕ. Ο ίδιος ξεχώρισε ως πεδία που ιεραρχούνται στη διμερή συνεργασία «την Ενέργεια, τις Μεταφορές, το Περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τη μάστιγα των ναρκωτικών».

Η επίσκεψη Μογκερίνι γίνεται λίγες μέρες μετά την επενδυτική συνδιάσκεψη που Ιράν - ΕΕ έκαναν στη Βιέννη, χαράσσοντας άξονες για μια σειρά επενδυτικά σχέδια, αλλά και ενώ η λυκοσυμμαχία των Βρυξελλών επιδίδεται τις τελευταίες βδομάδες σε μια σειρά κινήσεις που δείχνουν όλο και μεγαλύτερο «ενδιαφέρον» να αναλάβει ενεργότερη και αυτοτελή «δράση» σε όλη τη Μέση Ανατολή (π.χ. τα ταξίδια Γιούνκερ, Μογκερίνι στην Κύπρο, η «πρωτοβουλία» για το Παλαιστινιακό).

Προχτές, η Μογκερίνι βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία, επιδιώκοντας να μοιράσει «διαβεβαιώσεις» για την τήρηση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους με τις πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου (όπου «ξεχωρίζει» το Ριάντ). Στη συνάντησή της με το Σαουδάραβα ΥΠΕΞ Αντελ αλ-Τζουμπέιρ, η Μογκερίνι υποστήριξε ότι «η συμφωνία είναι ισχυρή και στέρεη» (σ.σ. απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι δίνει στην Τεχεράνη χρόνο για κατασκευή πυρηνικών όπλων και για να απειλήσει ακόμα περισσότερο τη δική τους θέση στην περιοχή). «Είναι πρώτα από όλα μια συμφωνία μη διάδοσης πυρηνικών όπλων που θα εγγυηθεί ότι το Ιράν δε θα έχει αποκτήσει πυρηνικά όπλα για τα επόμενα 10-15 χρόνια και με συμπαγείς μηχανισμούς άρσης κυρώσεων», δήλωσε.

Από τη μεριά του, ωστόσο, ο Σαουδάραβας υπουργός ανέβασε ξανά τους τόνους απέναντι στο Ιράν, κατηγορώντας το για νέα «επίθεση» σε βάρος του Μπαχρέιν, μετά τη σύλληψη υπόπτων για λαθρεμπόριο όπλων από το Ιράν (υπόθεση για την οποία το Μπαχρέιν κατηγόρησε την ιρανική κυβέρνηση). Η Τεχεράνη απέρριψε κάθε ανάμειξή της στην υπόθεση και ο Ιρανός ΥΠΕΞ Τζ. Ζαρίφ μίλησε για «εντελώς λανθασμένους ισχυρισμούς» και «προσπάθεια να εμποδιστεί κάθε πρόοδος στη συνεργασία μεταξύ Ιράν και άλλων χωρών του Κόλπου».

Ωστόσο, από τη μεριά του, ο Τζουμπέιρ, υιοθετώντας τις κατηγορίες του Μπαχρέιν, σχολίασε πως η στάση του Ιράν «δεν αποτυπώνει προθέσεις χώρας που αναζητά καλές σχέσεις».

Σήμερα, αναμένεται να φτάσει στην Τεχεράνη ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λορέν Φαμπιούς. Σε άρθρο του στην «Ιράν Ντέιλι», ο Γάλλος αξιωματούχος σημειώνει ότι το Ιράν είναι «μια δύναμη με επιρροή» σε μια περιοχή γεμάτη «κρίσεις», στην οποία μπορεί να διαδραματίσει «θετικό ρόλο» και σημειώνει: «Θέλουμε να εργαστούμε για έναν ασφαλέστερο κόσμο και το Ιράν πρέπει να πάρει μέρος πλήρως σε αυτές τις προσπάθειες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ