Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούλη 2015 - αριθ. φύλλου: 12199

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Επίσημη έναρξη των αντιλαϊκών παζαριών για το τρίτο μνημόνιο

Η μεθόδευση και το χρονοδιάγραμμα των νέων χτυπημάτων σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνονται στο αντιλαϊκό μενού


ΣΕΛ.  5
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ
Η λεπίδα του 3ου μνημονίου έφτασε στους δήμους

Σε περιορισμό των δαπανών και αύξηση ανταποδοτικών τελών καλεί τους δήμους η κυβέρνηση, με κείμενο οδηγιών για την κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2016


ΣΕΛ.  9

Βασικό προαπαιτούμενο του κεφαλαίου η χρεοκοπία του λαού

Είτε με «σχέδιο Α», είτε με «σχέδιο Β»

Icon

Βασικό προαπαιτούμενο για κάθε σχέδιο ανάκαμψης των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων, είτε αυτό είναι το «σχέδιο Α» της κυβέρνησης, είτε αυτό είναι το λεγόμενο «σχέδιο Β» των πρώην υπουργών της, είναι η χρεοκοπία του λαού, η οποία μπορεί να αποτραπεί μόνο αν ο ίδιος ο λαός αντιτάξει το δικό του σχέδιο ρήξης και σύγκρουσης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εχουν ήδη συμφωνήσει

«Δεν υπάρχουν άλλα προαπαιτούμενα», δηλώνουν σ' όλους τους τόνους τα κυβερνητικά στελέχη, στρέφοντας την προσοχή στα διαδικαστικά, την ώρα που στο σύνολό του ο αστικός πολιτικός κόσμος έχει ενώσει τις δυνάμεις του στο κύριο που είναι η με κάθε τρόπο ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών, η οποία βεβαίως έχει ένα κεντρικό προαπαιτούμενο: Το τσάκισμα του λαού, την εκμηδένιση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Αλλά και στο διαδικαστικό δε λέει αλήθεια η κυβέρνηση. Η ίδια έχει ορίσει ως προαπαιτούμενα για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου μια σειρά μέτρα που είτε περιέχονται στη δική της πρόταση προς την τρόικα, είτε αναφέρονται στο κείμενο που υπέγραψε μαζί τους και είναι ήδη νόμος του κράτους. Μέτρα όπως η μείωση των συντάξεων των νέων συνταξιούχων με τη θέση ότι πρέπει να υπάρχει «στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών», ή ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με το διαχωρισμό σε βασική και αναλογική. Μέτρα όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ή οι ριζικές ανατροπές στην ασφάλιση των αγροτών κ.ά. Μα, το σημαντικότερο που η ίδια η κυβέρνηση αποδέχτηκε ως προαπαιτούμενο είναι οι νέες ανατροπές τόσο στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων, όσο και στο κυρίαρχο ζήτημα της συνδικαλιστικής δράσης, βάζοντας στον πάγο απεργίες, κινητοποιήσεις κ.λπ.

Στρέφοντας την προσοχή στη φράση «δεν θα πάρουμε νέα μέτρα» πριν την υπογραφή της συμφωνίας (το 3ο μνημόνιο) η κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει το γεγονός ότι ήδη έχει συμφωνήσει: Σε αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και για τους παλιούς ασφαλισμένους (από 1 έως και 12 χρόνια). Οτι έχει ήδη συμφωνήσει να πάνε όλες οι συντάξεις μετά τα 67 χρόνια. Οτι έχει ήδη συμφωνήσει για τις λεγόμενες πρόωρες συντάξεις να μειωθεί το ποσό της σύνταξης από 16% το χρόνο έως και το 80% στην πενταετία. Κι αν αυτά μοιάζουν μακρινά για όσους ακόμα είναι στη δουλειά ή τώρα μπαίνουν στον εργασιακό βίο, αυτά που έχει συμφωνήσει ακριβώς για όσους είναι ή μπαίνουν στην παραγωγή είναι ακόμα χειρότερα. Εχει αποδεχτεί τον όρο να εφαρμόσει τις λεγόμενες «βέλτιστες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις. Αυτές περιλαμβάνουν συστήματα εργασίας από «αναμονή στο τηλέφωνο» για το πότε υπάρχει μεροκάματο, έως τη δουλειά του «1 ευρώ» και τα «μίνι τζομπς», δηλαδή δουλειές του ποδαριού, όπου το μεροκάματο είναι μικρότερο κι από το επίδομα ανεργίας. Και κοντά σ' αυτά ή και για να περάσουν αυτά, έχει αποδεχτεί να εφαρμόσει τις επίσης «βέλτιστες πρακτικές» στο θέμα της συνδικαλιστικής δράσης κι αυτό σημαίνει προσανατολισμό σε μια κατάσταση, όπου το Συνδικάτο θα κινητοποιείται όταν και όποτε το συμφέρον του καπιταλιστή το επιτάσσει (έχουμε ήδη παραδείγματα όπου καλούνται οι εργάτες να κινητοποιηθούν για να πάρει δάνειο ο εργοδότης κ.ά.).

Ας το επαναλάβουμε: Το κρίσιμο δεν είναι αν τα νέα μέτρα θα γίνουν ξεχωριστός νόμος από σήμερα έως τις 18 του Αυγούστου, ή θα περιέχονται μια και καλή στο 3ο μνημόνιο, το κρίσιμο είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ως προαπαιτούμενο για την καπιταλιστική ανάκαμψη το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, τη χρεοκοπία του λαού, όπως σημείωσε και στη χτεσινή ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Απ' αυτή τη σκοπιά είναι κρίσιμο ζήτημα για το εργατικό - λαϊκό κίνημα να μην επικρατήσει ο εφησυχασμός, το γλυκό νανούρισμα της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι όλα είναι ανοιχτά σε σχέση με το τι θα βγάλει ο νέος γύρος αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης.


Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Eurokinissi

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Στραγγαλίζουν τα νοσοκομεία οι ελλείψεις προσωπικού

Τα σοβαρά προβλήματα και την επικίνδυνη κατάσταση που υπάρχουν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) και στο «Μαμάτσειο» στην Κοζάνη έφεραν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, βουλευτές του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  10


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Με χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά η νέα σχολική χρονιά

ΣΕΛ.  13
ΙΔΡΥΜΑ «ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ»
Να περάσει στην ευθύνη κράτους και δήμων

ΣΕΛ.  12

«Εφυγε» ο σ. Παναγιώτης Μακρής

Σήμερα στις 19.00, στο νεκροταφείο Καισαριανής, η πολιτική κηδεία του


ΣΕΛ.  8
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ

ΣΕΛ.  15


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org