Τετάρτη 29 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Προώθηση μονοπωλιακών συμφερόντων με νουθεσίες περί ... δημοκρατίας

Από το ...σόου του Ομπάμα στην Αιθιοπία και το εργοστάσιο τροφίμων
Από το ...σόου του Ομπάμα στην Αιθιοπία και το εργοστάσιο τροφίμων
ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Μαθήματα ...δημοκρατίας έκανε χτες από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ανατολική Αφρική. Μιλώντας στους εκπροσώπους αυτής της διακρατικής καπιταλιστικής οργάνωσης που αριθμεί 54 χώρες - μέλη, τους κάλεσε να «καταπολεμήσουν το καρκίνωμα της διαφθοράς, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην οικονομική ανέλιξή της», ενώ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Αφρικής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο Ομπάμα ισχυρίστηκε ότι «όταν ένας ηγέτης επιχειρεί να αλλάξει τους κανόνες στη μέση του παιχνιδιού μόνο και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία, κινδυνεύει να προκαλέσει αστάθεια και εμφύλιο, όπως είδαμε στο Μπουρούντι». Πρόσθεσε ακόμα ότι οι ηγέτες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (εκεί όπου έγινε ιμπεριαλιστική επέμβαση) «θα πρέπει να δεσμευτούν στη διεξαγωγή εκλογών χωρίς αποκλεισμούς και σε μία ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας».

Πάντως ο Αμερικανός Πρόεδρος ...μπήκε και στο «ψητό», την «προσφορά ευκαιριών από τις ΗΠΑ για δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους», δηλαδή τις μπίζνες αμερικανικών μονοπωλίων στη μαύρη ήπειρο, με ιδιαίτερη αναφορά στην «αξιοποίηση των φυσικών πόρων». Επίσης, είναι ενδεικτικός ο τρόπος που «ντύνει» την προσπάθεια διείσδυσης. Είπε: «Θα πρέπει να στραφούμε προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για να δούμε ότι πολλοί νέοι χωρίς δουλειές και ελευθερία του λόγου μπορούν να προκαλέσουν αστάθεια και αταξία», ενώ σε μια σαφή σπόντα για την παρέμβαση των κινέζικων μονοπωλίων που είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στην περιοχή, σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ προσφέρουν στην Αφρική μία οικονομική συνεργασία, η οποία δεν βασίζεται απλώς στην κατασκευή υποδομών με ξένο εργατικό δυναμικό ή στην αξιοποίηση των φυσικών πηγών της Αφρικής».

Από την προσοχή του δεν διέφυγαν και η επιδημία του «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική και οι επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία.

Ο Ομπάμα επισκέφθηκε επίσης το εργοστάσιο τροφίμων Faffa Food στην Αιθιοπία, που στηρίζεται από το λεγόμενο αμερικανικό πρόγραμμα «Feed the Future» και επισήμανε ότι «θέλουμε η Αιθιοπία, όχι μόνο να μπορέσει να σιτίσει τον εαυτό της, αλλά συν τω χρόνω να γίνει εξαγωγέας τροφίμων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ