Τετάρτη 29 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

-- Μικρό αφιέρωμα στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου, 35 χρόνια μετά τη δολοφονία της από την εργοδοσία της «ΕΤΜΑ».

-- Διαγωνισμό αφίσας και φωτογραφίας διοργανώνουν η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή», με θέμα: «Απ' τα μπουντρούμια και την εξορία, η νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία».

-- Πλούσια δραστηριότητα και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

-- Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα και το πλαίσιο λειτουργίας των παιδικών σταθμών της «Παιδικής Στέγης».

35 χρόνια μετά τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου

«Μικρή μας συντρόφισσα, καλωσόρισες κι απόψε στη συντροφιά μας,

με μια αγκαλιά ματωμένα τριαντάφυλλα τα 21 σου χρόνια -

καλωσορίζεις κάθε μέρα, κάθε νύχτα,

στις δουλειές μας, στις σπουδές μας, στους αγώνες μας -

μικρή συντρόφισσα, με το μικρό χαμόγελο και τα μεγάλα πανανθρώπινα όνειρα...»

Γιάννης Ρίτσος

Ηταν 28 Ιούλη του 1980, σαν χτες, πριν 35 χρόνια, όταν η Κνίτισσα φοιτήτρια Σωτηρία Βασιλακοπούλου έπεφτε χτυπημένη στην άσφαλτο, στην πύλη της «ΕΤΜΑ». Δίπλα στο σώμα της 21χρονης κοπέλας, οι προκηρύξεις που κρατούσε, που καλούσαν τους εργάτες σε αγώνα και μια πικέτα που έγραφε «Παλέψτε μέσα από τα σωματεία για πραγματικές αυξήσεις - ΚΚΕ». Από την πρώτη στιγμή της δολοφονίας της από την εργοδοσία και εδώ και 35 χρόνια, η πύλη της «ΕΤΜΑ» αποτελεί το χώρο που εργάτες και φοιτητές τιμούν τη θυσία της Σωτηρίας, επιμένουν να δείχνουν ως υπεύθυνο γι' αυτό και για πολλά άλλα εγκλήματα τον ταξικό αντίπαλο, υπόσχονται συνέχιση της πάλης για να δικαιωθούν τα οράματα. Γιατί και σήμερα, «οφείλουμε να αναδεικνύουμε ότι η καθημερινή, αταλάντευτη δράση στους χώρους δουλειάς, για την οργάνωση της εργατικής τάξης ενάντια στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, είναι η συνέχεια και η προσφορά για τον αγώνα της Σωτηρίας και των χιλιάδων νεκρών της εργατικής τάξης», όπως λέει το ΠΑΜΕ στη φετινή του ανακοίνωση για την επέτειο της δολοφονίας της Σωτηρίας.

«Κρατώντας ψηλά τη σημαία της αντίστασης, της ρήξης, της αντεπίθεσης ως την τελική νίκη», όπως αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και ο Φοιτητικός Σύλλογος Παντείου Πανεπιστημίου.

Ποια ήταν η Σωτηρία

Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Ιούνη 1959. Μετά τις γυμνασιακές σπουδές, άριστη μαθήτρια, πέρασε στο Πάντειο. Το χειμώνα του 1978 και ενώ ήταν στο δεύτερο έτος της σχολής, έγινε μέλος της ΚΝΕ, έχοντας η ίδια πλησιάσει την Οργάνωση ζητώντας να γίνει μέλος της. Ο πατέρας της ήταν συνταξιούχος τραπεζικός και η ίδια, προκειμένου να ελαφρύνει το σπίτι της, εργαζόταν κατά χρονικά διαστήματα σε διάφορες δουλειές.

Υπόδειγμα σεμνότητας, ανοιχτόκαρδη, ενεργό μέλος της Οργάνωσης και του φοιτητικού συλλόγου, συνδύαζε την οργανωμένη ζωή με άλλες δραστηριότητες, τη μόρφωση και τον αγώνα. Ετσι περιέγραφαν τη «Σίσσυ» όσοι τη γνώρισαν. Ως δραστήριο μέλος της Οργάνωσης, εκείνη την ημέρα, στις 28 Ιούλη, δεν μπορούσε να λείπει από την πύλη της «ΕΤΜΑ», όπου μαζί με τους συντρόφους της, φοιτητές, μέλη της ΚΝΕ, μοίραζαν ανακοινώσεις, καλώντας τους εργάτες να πάρουν μέρος στην απεργία ενάντια στην ανεργία, στις απολύσεις και στην ακρίβεια.

Χωρίς τιμωρία το έγκλημα και οι ηθικοί αυτουργοί του

Η εργοδοσία, αποφασισμένη να μη φτάσει αυτό το κάλεσμα στα αυτιά των εργατών, τους στέλνει στα πούλμαν, τους καλεί να μην ανοίγουν τα παράθυρα. Οι προκηρύξεις αλλάζουν χέρια, τα παράθυρα ανοίγουν διάπλατα, οι εργάτες ακούν τους κομμουνιστές. Ο οδηγός του πούλμαν Μ. Χαρίτος αναπτύσσει ταχύτητα πάνω στη στροφή, περνώντας πάνω από την Σωτηρία.

Το έγκλημα χαρακτηρίζεται «τροχαίο», ο οδηγός καταδικάζεται για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», ενώ εκείνοι που κρύβονται πίσω από το έγκλημα παραμένουν στο απυρόβλητο.

Οι μαρτυρίες σοκάρουν και επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή. Ο υπεύθυνος του γραφείου κίνησης της «ΕΤΜΑ» χλευάζει τη νεκρή Σωτηρία λέγοντας: «Σκοτώθηκε. Ε και, λοιπόν, τι έγινε;»!

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διαμαρτύρονται και αναγκάζουν την Αστυνομία να καταδιώξει το λεωφορείο. Ο υπαστυνόμος, λένε οι μαρτυρίες, μόλις πλησιάζει τον οδηγό, του λέει: «Φύγε γρήγορα, αυτά συμβαίνουν...»! Οι σύντροφοι της Σωτηρίας, όμως, δεν το αφήνουν να περάσει έτσι. Φτιάχνουν ανθρώπινη αλυσίδα, εμποδίζοντας το λεωφορείο να φύγει. Το ασθενοφόρο φτάνει τελικά μετά από 20 λεπτά και η Αστυνομία δε διακόπτει καν την κυκλοφορία.

Από την πρώτη στιγμή, γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η εν ψυχρώ δολοφονία της σ. Σωτηρίας ως «τροχαίο». Τα αστικά μέσα καταγράφουν την είδηση της δολοφονίας στο άθροισμα των 11 νεκρών... στα τροχαία του Σαββατοκύριακου. Η «Καθημερινή» γράφει την επόμενη μέρα: «Σοβαρά επεισόδια απειλήθηκαν εξ αφορμής ενός θανατηφόρου τροχαίου» και η «Βραδυνή» αντίστοιχα: «Το δυστύχημα αυτό προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν αι κομμουνισταί, χαρακτηρίζοντάς το ως... δολοφονία».

Στο ίδιο, δηλαδή, μήκος κύματος με την κυβέρνηση, που δήλωνε: «Εξω από το εργοστάσιο της "ΕΤΜΑ" συνέβη ένα πολύ λυπηρό ατύχημα. Αλλά δε συμμεριζόμαστε τις προσπάθειες που καταβάλλονται να πολιτικοποιηθεί το αστυνομικό δελτίο»!

Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιείται, για να αποδειχτεί πως επρόκειτο για ένα «τροχαίο ατύχημα». Ο φυσικός αυτουργός παραπέμφθηκε για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας». Δικάζεται σε 12 μήνες φυλάκιση, που εξαγοράζει προς 200 δραχμές τη μέρα. Στους ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος, όπως και σε όλους εκείνους που δημιουργούν «Χαρίτους» για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους, δεν ασκήθηκε ποτέ καμία δίωξη.

Χιλιάδες στον αγώνα...

Παρά τις προσπάθειες να «κουκουλωθεί», το έγκλημα φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Χιλιάδες λαού και νεολαίας αρχίζουν να φτάνουν στο εργοστάσιο, διαδηλώνουν και αφήνουν λίγα λουλούδια στον τόπο της δολοφονίας.

«Η Σωτηρία ήταν δικό μας σπλάχνο... Τη φάγανε κι είχαν όλους εμάς στο νου τους...». Τα λόγια της εργάτριας της «ΕΤΜΑ», λίγες ώρες μετά τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, δείχνουν την οργή που ξεχειλίζει.

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών και η Εργοστασιακή Επιτροπή της «ΕΤΜΑ», λίγη ώρα μετά το έγκλημα, αποφασίζουν την κήρυξη απεργίας, που ξεκινάει στις 10 το βράδυ. Η Αστυνομική Διεύθυνση Αθήνας απαγορεύει στους συνδικαλιστές να έρθουν σε επαφή με τους εργάτες, οι οποίοι δεν έχουν μάθει το τραγικό γεγονός μέχρι αργά, αφού ο χώρος του εργοστασίου είναι τεράστιος. Χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές φτάνουν από νωρίς το απόγευμα στον τόπο του εγκλήματος, συγκροτώντας μαχητικές διαδηλώσεις. «Οχι άλλο αίμα για την εργοδοσία» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί. Στο ίδιο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να «προστατευτούν οι εγκαταστάσεις της "ΕΤΜΑ"» και στις 9 το ίδιο βράδυ, χτυπούν τους συγκεντρωμένους, τραυματίζοντας σοβαρά τέσσερις κοπέλες.

Ολη τη νύχτα εργαζόμενοι παραμένουν έξω από την «ΕΤΜΑ». Στις 5 το πρωί, όταν φτάνει η πρωινή βάρδια, δίνεται, για άλλη μια φορά, με επιτυχία η μάχη της απεργίας. Στη διάρκεια της μέρας, από τα μεγάφωνα του εργοστασίου ασκούνται πιέσεις στους εργαζόμενους: «Το εργοστάσιό σας (!) δεν απεργεί. Οσους σας παρασύρουν, να τους αναφέρετε στη Διεύθυνση»...

Η δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου δε συγκαταλέγεται βέβαια στα 11 τροχαία εκείνου του Σαββατοκύριακου, όπως επιχείρησε προκλητικά να εμφανιστεί. Είναι ένα από τα εργοδοτικά εγκλήματα που έρχεται να δείξει πως η αστική δημοκρατία διαχρονικά σταματάει έξω από τις πύλες των εργοστασίων και των μεγάλων επιχειρήσεων, σταματάει όταν οι εργαζόμενοι ορθώνουν ανάστημα απέναντι στην εργοδοσία. «Εκεί αποκαλύπτεται η δικτατορία των μονοπωλίων, που στρέφεται μόνιμα ενάντια στους εργαζόμενους και στη νεολαία», όπως ανέφερε το ΚΣ της ΚΝΕ στη φετινή του ανακοίνωση για την επέτειο της δολοφονίας, δηλώνοντας: «Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου» μέσα από τους αγώνες για τα σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στη ζωή, στη μόρφωση.

  • Εκδήλωση τιμής για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου έγινε την περασμένη Πέμπτη, έξω από το χώρο που βρισκόταν το εργοστάσιο της «ΕΤΜΑ» (βλ. «Ριζοσπάστης» 24/7/2015, σελ. 19).
Προβολές ταινιών

Προβολές δύο κινηματογραφικών ταινιών περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Σήμερα Τετάρτη, θα προβληθεί η ταινία «Machuca» (2004) του Andres Wood και την Παρασκευή 31 Ιούλη, θα προβληθεί η ταινία «Ο επίμονος κηπουρός» (2005) του Φερνάντο Μεϊρέγιες.

Η είσοδος στις προβολές, όπως και σε όλες τις εκδηλώσεις του Στεκιού, είναι δωρεάν.

Πλήθος προφεστιβαλικών εκδηλώσεων αυτό το διάστημα

Με σύνθημα «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...» (στίχοι του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ), απλώνονται σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Το 41ο Φεστιβάλ θα κορυφωθεί στην Αθήνα, στο γνωστό χώρο του πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον, στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη, ενώ μια βδομάδα νωρίτερα θα γίνει το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη στο Πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στις 10, 11, 12 Σεπτέμβρη. Σήμερα, δημοσιεύουμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στις σκηνές του Θεσσαλονικιώτικου Φεστιβάλ. Επίσης, δημοσιεύουμε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Λάρισας, που θα γίνει στις 11 και 12 Σεπτέμβρη.

Μέχρι τότε, πλήθος προφεστιβαλικών εκδηλώσεων θα απλωθούν σε γειτονιές πόλεων, χωριά και νησιά σε όλη την Ελλάδα. Ηδη τέτοιες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για τον υπόλοιπο Ιούλη και τον Αύγουστο.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Συναυλίες, από νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς, αφιερώματα, λαϊκά γλέντια, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά. περιλαμβάνονται στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.


Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε πόλεις, γειτονιές, κωμοπόλεις και χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας για τις επόμενες μέρες είναι:

29 Ιούλη στο θεατράκι Μαλακοπής.

30 Ιούλη στην πλατεία Φοίνικα.

31 Ιούλη στην παραλία Κατερίνης, με ομιλητή τον Αντώνη Παπαδόπουλο, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

1 Αυγούστου στα Μουδανιά Χαλκιδικής, με ομιλητή τον σ. Καραχρήστο, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Υπαίθρου της ΚΝΕ.

Στη Θεσσαλία

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις γίνονται και στη Λάρισα και συγκεκριμένα σήμερα Τετάρτη είναι προγραμματισμένη εκδήλωση στα Ταμπάκικα, ενώ το Σάββατο, 1 Αυγούστου, εκδήλωση θα γίνει στα παράλια της Λάρισας, στον Αγιόκαμπο.

Αντίστοιχα, προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στις γειτονιές του Βόλου έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα η τοπική Οργάνωση της ΚΝΕ ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη, στο πάρκο Χιλιαδούς, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Βασίλη Μεταξά, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Βόλου του ΚΚΕ.

Δευτέρα, 3 Αυγούστου, στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης (Εθνικής Αντίστασης και Σπυρίδη), στις 8 μ.μ., με ομιλήτρια την Κωνσταντίνα Ρηγάκη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Βόλου του ΚΚΕ.

Στην Κρήτη

Η Τομεακή Οργάνωση Χανίων της ΚΝΕ διοργανώνει προφεστιβαλική εκδήλωση στην Παλαιόχωρα (στην προβλήτα), την Πέμπτη, 30 Ιούνη, στις 8 μ.μ. με θέμα «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις - Πες ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά». Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει: Παρουσίαση αποτελεσμάτων ερωτηματολογίων με θέμα «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις». Ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ. Κρητικό γλέντι με τον Κ. Παχάκη και την παρέα του - Παραδοσιακοί χοροί. Παράλληλα, στο χώρο θα λειτουργεί ταβέρνα και βιβλιοπωλείο.

Κεντρικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε πόλεις όλης της χώρας έχει ως εξής:

ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας: Στις 29/8 σε: Νάουσα, Λαγκαδά, Κιλκίς, Σέρρες. Στις 30/8 στην Εδεσσα. Στις 3/9 στη Θέρμη. Στις 4/9 σε: Πολύγυρο, Γιαννιτσά, Βέροια, Κατερίνη.

ΟΠ Δυτικής Μακεδονίας: Στις 21/8 στην Πτολεμαΐδα. Στις 10/9 στη Φλώρινα. Στις 11/9 σε Καστοριά και Γρεβενά. Στις 12/9 στην Κοζάνη.

ΟΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης: Στις 5/9 στη Δράμα, στον Δημοτικό Κήπο. Στις 9/9 στη Θάσο, στα Λιμενάρια στις Αποθήκες Μεταλλείων. Στις 11/9 στην Καβάλα, στο Φάληρο. Στις 12/9 στην Ξάνθη, στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Πλατείας και στην Αλεξανδρούπολη, στο πάρκο Ακαδημίας. Στις 13/9 στην Κομοτηνή, στην παλιά Νομική.

ΟΠ Θεσσαλίας: Στις 31/8 στην Ελασσόνα, στην πλατεία απέναντι από το θέατρο Φαρμάκη. Στις 5/9 στην Καρδίτσα, στο Παυσίλυπο. Στις 6/9 στα Τρίκαλα, στο Μύλο Ματσοπούλου. Στις 11-12/ 9 στο Βόλο, στο πάρκο Ρήγα Φερραίου.

ΟΠ Ηπείρου: Στις 28/8 στη Λευκάδα, στο ανοιχτό θέατρο. Στις 4/9 στην Πρέβεζα. Στις 4-5/9 στην Αρτα, στην πλατεία Σκουφά. Στις 5/9 στην Κέρκυρα, στο Παλιό Φρούριο. Στις 11-12/9 στα Γιάννενα, στο πάρκο Λιθαρίτσια.

ΟΠ Πελοποννήσου: Στις 29/8 στο Ναύπλιο, στην πλατεία Καποδίστρια. Στις 30/8 στην Κόρινθο, στην πλατεία Φλοίσβου. Στις 4/9 στην Τρίπολη, στην πλατεία Πετρινού. Στις 5/9 στη Σπάρτη, στο πάρκο Ευαγγελιστρίας. Στις 11-12/9 στην Καλαμάτα, στο πάρκο Λιμενικού.

ΟΠ Δυτικής Ελλάδας: Στις 28/8 στο Αίγιο. Στις 29/8 στην Κεφαλλονιά, στο πάρκο Ναπιερ, στο Αργοστόλι και στη Ζάκυνθο, στο Μουσικό Γυμνάσιο. Στις 4-5/9 στο Αγρίνιο, στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο. Στις 5/9 στον Πύργο, στο πάρκο Κούβελου. Στις 11-12/9 στην Πάτρα, στο ΤΕΙ Πάτρας.

ΟΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας: Στις 29/8 στη Θήβα, στο χώρο του θερινού σινεμά. Στις 3/9 στην Αμφισσα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στις 5/9 στη Λαμία, στο Πάρκο Τσαλτάκη. Στις 11/9 στη Λιβαδειά, στην κεντρική πλατεία. Στις 12/9 στη Χαλκίδα, κόκκινο σπίτι.

ΟΠ Κρήτης: Στις 11 - 12/9 στο Ηράκλειο, στο Κομμένο Μπεντένι και στα Χανιά, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών. Στις 13/9 στο Ρέθυμνο, στην πλατεία Μικρασιατών.

Εκδηλώσεις θα γίνουν και στα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα: Στις 9/8 στη Λήμνο, στην πλατεία Δημαρχείου. Στις 19/8 στην Ικαρία, στο Καραβόσταμο. Στις 30/8 στην Κω. Στις 10/8 στην Τήνο. Στις 5/9 στην Κάλυμνο. Στις 11-12/9 στη Λέσβο, στην πλατεία ΙΚΑ. Στις 12/9 στη Ρόδο, στο πάρκο Αη Γιάννη. Στις 11/8 στη Νάξο, πάρκο Δημαρχείου. Στις 5/9 στη Σύρο, στην πλατεία δημαρχείου, στη Χίο, στη Σάμο, στο γυμνάσιο Σάμου.

Το πρόγραμμα στη Λάρισα

Το Φεστιβάλ στη Λάρισα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, στην κοίτη του Πηνειού.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση με θέμα: «Ηρωικές μορφές νέων αγωνιστών, της περιόδου 1940-1949», καθώς επίσης και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και παιδότοπος με δικό του ξεχωριστό πρόγραμμα.

Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη

Συζήτηση για τις πολιτικές και διεθνείς εξελίξεις και παρουσίαση συλλογικής εργασίας.

Συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη και Νίκο Ζιώγαλα.

Ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Λαϊκό γλέντι - Δημοτικό τραγούδι - Χορευτικά.

Σάββατο 12 Σεπτέμβρη

Ομιλία από τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συναυλία με τους «Vanilla Swing».

Λαϊκό γλέντι.

Νεανικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη

Από τις περσινές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Από τις περσινές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Στο γνωστό χώρο του Πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά θα γίνει και φέτος το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στις 10, 11, 12 Σεπτέμβρη και η Οργάνωση της ΚΝΕ έδωσε στη δημοσιότητα το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα έχουν οι τρεις μεγάλες σκηνές του Φεστιβάλ (Κεντρική, Λαϊκή και Μαθητική Σκηνή), όπου θα συναντηθούν γνωστοί κι αγαπημένοι καλλιτέχνες, μαζί με νέους δημιουργούς, σε αφιερώματα, συναυλίες και λαϊκά γλέντια.

Το πρόγραμμα των σκηνών έχει ως εξής:

Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή: Κώστας Μακεδόνας, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Γιοκαρίνης, Νίκος Ζιώγαλας, Χρονίρ.

Λαϊκή Σκηνή: Ποντιακά με τους Μπαϊρακτάρη - Πασχαλίδη, Γιώργο Μαργαρίτη.

Μαθητική Σκηνή: Μαθητικά συγκροτήματα, «Εκμέκ», Πάνος Μουζουράκης, Μπαλτατζή Πέννυ.

Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή: Μπάμπης Στόκας, Φωτεινή Βελεσιώτου, Λιζέτα Καλημέρη, Κατσιού, «String Demons».

Λαϊκή Σκηνή: Συγκρότημα του ΠΑΜΕ, Ταλέας, Φραγκούλη, Μουλαγιαννιός, Ρεμπέτικο με τη Μαριώ.

Μαθητική Σκηνή: Μαθητικά συγκροτήματα, Κίτρινα Ποδήλατα, Koza Mostra.

Σάββατο 12 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή: Ρίτα Αντωνοπούλου, Ανδρουλιδάκης, Μίλτος Πασχαλίδης.

Λαϊκή Σκηνή: Δημήτρης Μπάσης, δημοτικά τραγούδια με τον Βασίλη Κασούρα.

Μαθητική Σκηνή: Μαθητικά συγκροτήματα, «Imam Baildi», «Perros Callientes».

Η ιστοσελίδα του Φεστιβάλ

Σε λειτουργία βρίσκεται η γνώριμη πια ιστοσελίδα του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://efestival.kne.gr. Εχουν ήδη αναρτηθεί τα καλλιτεχνικά προγράμματα των Φεστιβάλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι διαγωνισμοί που διεξάγονται φέτος με αφορμή το Φεστιβάλ, ενώ διαρκώς η ιστοσελίδα θα εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία του προγράμματος, αλλά και με σποτ, video και άλλα υλικά από τη φεστιβαλική δραστηριότητα της Οργάνωσης. Φυσικά, ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μπορεί να βρει και πλούσιο υλικό από το περσινό μεγάλο Φεστιβάλ που γιόρταζε τα 40 του χρόνια...

41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Διαγωνισμός αφίσας και φωτογραφίας για τις φυλακές και τις εξορίες

Φωτογραφίες που ξεχώρισαν στον περσινό διαγωνισμό δημοσιεύθηκαν στον «Οδηγητή» τον Οκτώβρη του 2014
Φωτογραφίες που ξεχώρισαν στον περσινό διαγωνισμό δημοσιεύθηκαν στον «Οδηγητή» τον Οκτώβρη του 2014
Με αφορμή το 41ο φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή» διοργανώνουν διαγωνισμό αφίσας και φωτογραφίας, με θέμα εμπνευσμένο από το στίχο του Κ. Βάρναλη: «Απ' τα μπουντρούμια και την εξορία, η νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία».

Οι διαγωνισμοί νέων δημιουργών είναι ένα στοιχείο που διαχρονικά συνόδευε τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ενώ διαγωνισμός αφίσας και φωτογραφίας έγινε και πέρσι. Ηταν αφιερωμένος στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ και ανέδειξε κάποιες πολύ αξιόλογες δημιουργίες.

Στο κάλεσμά της για το φετινό διαγωνισμό η ΚΝΕ σημειώνει: «Με το στίχο αυτό του Κώστα Βάρναλη, που γράφτηκε στον Αη-Στράτη το 1935, καλούμε νέες και νέους καλλιτέχνες, γραφίστες, φωτογράφους και σκιτσογράφους να τιμήσουν τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τους χιλιάδες και χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, αγωνιστές και αγωνίστριες που φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν απ' το αστικό κράτος γιατί πάλεψαν για τη λευτεριά του λαού και την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Με δημιουργικότητα, έμπνευση και ευρηματικότητα να εμπνευστούμε και να τιμήσουμε όλους εκείνους και εκείνες που με την ηρωική τους στάση, την πίστη τους στο δίκιο και τη νίκη του λαού, έκαναν δεκάδες φυλακές και τόπους εξορίας σ' όλη τη χώρα, "ν' αστράψουν φως"»!

Για το διαγωνισμό αφίσας

Οι δημιουργοί που θα ασχοληθούν με τη σχεδίαση της αφίσας μπορούν να εμπνευστούν από την ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, απ' τη ζωή και τη δράση χιλιάδων «επώνυμων» και «ανώνυμων» που κλείστηκαν στις φυλακές και τις εξορίες.

Η αφίσα θα πρέπει να οπωσδήποτε να περιέχει τα εξής:

1. ΚΝΕ

2. Σφυροδρέπανο

Οι αφίσες που θα σταλούν θα πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Μέγεθος τελικής εκτύπωσης 50x70 cm

2. Resolution έως 300 dpi

3. Χρωματικό σύστημα CMYK

4. Ο τύπος αρχείου να είναι pdf

5. Μαζί με αυτό το αρχείο να σταλεί το ίδιο και σε μορφή jpg σε Α4 ως δείγμα

Οι αφίσες που θα σταλούν θα προβληθούν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ efestival.kne.gr, σε ειδική ενότητα.

Οι αφίσες που θα σταλούν ως την 1η Σεπτέμβρη 2015 θα προβληθούν σε διαμορφωμένο χώρο στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Οι 3 καλύτερες αφίσες θα πάρουν ως έπαθλο την ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου «Μακρονησιώτικα» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).

Ολοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό.

Για το διαγωνισμό φωτογραφίας

Οι φωτογράφοι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό, φωτογραφίζοντας τόπους φυλάκισης, μαρτυρίου και εξορίας. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να συνοδεύονται από περιγραφή του θέματος και τον τόπο λήψης.

Οι φωτογραφίες που θα σταλούν μπορούν να έχουν περάσει ηλεκτρονική επεξεργασία. Οι φωτογράφοι μπορούν επίσης, με βάση τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει, να φιλοτεχνήσουν και αφίσα. Θα πρέπει να σταλούν σε ψηφιακή μορφή (αρχείο jpg), να έχουν ελάχιστη ανάλυση 300 dpi και η μεγαλύτερή τους πλευρά να μην είναι μικρότερη από 3.000 pixels.

Οι φωτογραφίες που θα σταλούν θα προβληθούν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ efestival.kne.gr, σε ειδική ενότητα.

Οι φωτογραφίες που θα σταλούν ως την 1η Σεπτέμβρη 2015 θα προβληθούν σε διαμορφωμένο χώρο στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Οι 5 καλύτερες φωτογραφίες θα δημοσιευτούν στο φύλλο Οκτώβρη του «Οδηγητή».

Ολοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό.

Κριτική Επιτροπή

Οι αφίσες και οι φωτογραφίες θα κριθούν από Κριτική Επιτροπή που αποτελείται απ' τους:

Γιάννη Κλεφτογιάννη, γραφίστα

Σπύρο Κουρσάρη, ζωγράφο

Μανώλη Πάκια, φωτογράφο

Στράτο Σαραντίδη, διακοσμητή - μακετίστα

Μαριάννα Τσαγγάρη, γραφίστρια.

Οροι συμμετοχής

Ο κάθε δημιουργός έχει δικαίωμα συμμετοχής με μία έως τρεις αφίσες και πέντε φωτογραφίες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις δημιουργίες τους και τις φωτογραφίες τους μέχρι και τις 20 Σεπτέμβρη 2015, στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@odigitis.gr. Επίσης και ταχυδρομικά στα γραφεία του «Οδηγητή» στη διεύθυνση: Κοτοπούλη 11 και Βερανζέρου, ΤΚ 10681, Αθήνα. Στην περίπτωση που σταλούν ταχυδρομικά, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η παραλαβή τους μέσα στην παραπάνω προθεσμία.

Ολες οι δημιουργίες θα πρέπει να συνοδεύονται από τα στοιχεία του δημιουργού (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο). Σε διαφορετική περίπτωση οι συμμετοχές δε θα γίνονται δεκτές.

Δεν θα εκτεθούν ή αναρτηθούν οι συμμετοχές που κατά την κρίση της Επιτροπής έχουν προσβλητικό περιεχόμενο ή περιεχόμενο άσχετο με το διαγωνισμό.

Η ΚΝΕ επιφυλάσσει σ' αυτήν το δικαίωμα της αξιοποίησης του υλικού που θα της σταλεί (φωτογραφίες, αφίσες), με κάθε μέσο και τρόπο που θα κρίνει, κατόπιν συνεννόησης με τον δημιουργό, χωρίς καμία δέσμευση ή άλλη διατύπωση. Σε κάθε δημοσίευση - αξιοποίηση των αφισών και φωτογραφιών που θα υποβληθούν θα αναφέρεται διακριτικά το όνομα του δημιουργού. Η ΚΝΕ εγγυάται την προστασία των προτάσεων (αφισών ή φωτογραφιών) από τυχόν παραποίηση κατά την αξιοποίησή τους.

Ο κάθε δημιουργός που θα συμμετέχει στο διαγωνισμό αυτό αναλαμβάνει την ευθύνη της αποκλειστικής δημιουργίας, της αυθεντικότητας και πρωτοτυπίας του έργου που θα στείλει.

Οποιος συμμετέχει στο διαγωνισμό συναποδέχεται και τους παραπάνω όρους.

Κάλεσμα για δημιουργία νέου καλλιτεχνικού έργου

Η Πολιτιστική Επιτροπή και η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ καλούν, επίσης, νέους μουσικούς να εμπνευστούν από το έργο του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και να μελοποιήσουν ποιήματά του.

Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των έργων είναι η Παρασκευή, 4 Σεπτέμβρη 2015.

Η παρουσίασή τους θα γίνει στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στη σκηνή Πολιτισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για διευκρινίσεις, καθώς και αν χρειάζονται υποστηρικτικό υλικό στο τηλ. 697.2774.899 και στο festival@kne.gr.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το ίδρυμα «Παιδική Στέγη»

Κινητοποίηση γονιών κι εργαζομένων στην «Παιδική Στέγη» το 2012
Κινητοποίηση γονιών κι εργαζομένων στην «Παιδική Στέγη» το 2012
Τη διασφάλιση της συνέχειας της λειτουργίας του συνόλου των σταθμών της «Παιδικής στέγης», των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους αφορά η άρτια Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο.

Σημειωτέον ότι η ανασφάλεια για τη λειτουργία των σταθμών της «Παιδικής Στέγης» έρχεται σε μια περίοδο που ο υπουργός Εσωτερικών έχει παραδεχτεί στη Βουλή ότι μειώνονται κατά 4 εκατομμύρια τα φετινά κονδύλια, που προορίζονται για τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς και θα μείνουν 40.000 παιδιά «εκτός».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου που υπογράφουν το κείμενο της Ερώτησης ανατρέχουν στο ιστορικό του Ιδρύματος της «Παιδικής Στέγης» και επισημαίνουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων για το καθεστώς με το οποίο λειτουργεί.

Χαρακτηριστικά, στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται:

«Στους Δήμους Αθηναίων, Πειραιά και Κερατσινίου λειτουργούν πέντε (5) παιδικοί σταθμοί με την επωνυμία Ιδρυμα "Παιδική Στέγη". Φιλοξενούσαν μέχρι και το 2012, 500 παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και με εισφορά των γονιών τους με 50 περίπου εργαζόμενους. Το συγκεκριμένο ίδρυμα τα τελευταία 8 χρόνια βρίσκεται κατ' εξακολούθηση μπροστά στο ερώτημα εάν και πότε θα κλείσει. Φέρνοντας σε αδιέξοδο γονείς, παιδιά και εργαζόμενους. Πρόβλημα συνδεδεμένο με τη μη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ιδρύματος από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ηδη από το 2012 έπαψε να λειτουργεί η Στέγη στο Δήμο Κερατσινίου και η διοίκηση του Ιδρύματος με την έγκριση του αρμόδιου υπουργείου επιχείρησε να πουλήσει το οίκημα με σκοπό τάχα να αντλήσει χρηματοδότηση για τη λειτουργία των υπόλοιπων. Τη χρονιά που διέρχεται οι 4 παιδικές στέγες πια που είναι εν λειτουργία υποδέχονται παιδιά από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής" και οι 50 εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη για μήνες απλήρωτοι. Για τη νέα περίοδο κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι οι συγκεκριμένοι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν, αν οι εργαζόμενοι θα έχουν δουλειά και αν θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

Απεργία των εργαζομένων στην «Παιδική Στέγη» τον περασμένο Φλεβάρη για τα δεδουλευμένα τους
Απεργία των εργαζομένων στην «Παιδική Στέγη» τον περασμένο Φλεβάρη για τα δεδουλευμένα τους
Ανιχνεύοντας την ιστορία και τη διαδρομή αυτού του ιδρύματος δημιουργούνται πολλά και εύλογα ερωτηματικά στο τι ακριβώς συμβαίνει και τι σχεδιάζεται από τη μεριά και του αρμόδιου υπουργείου και της διοίκησης της "Παιδικής Στέγης". Γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι: Το 1931 ιδρύεται στην Αθήνα το φιλανθρωπικό σωματείο με την επωνυμία "Εθνικό Σωματείο η Παιδική Στέγη". Προσδιόριζε σαν στόχο του τη βοήθεια της φτωχής εργαζόμενης μητέρας με την ίδρυση και λειτουργία παιδικών στεγών. Μεταξύ του 1933 και του 1939 δημιουργεί και λειτουργεί το συγκεκριμένο Σωματείο μέσα από δωρεές πέντε (5) παιδικές στέγες. Τρεις από αυτές λειτουργούν στο Δήμο της Αθήνας και από μία στο Δήμο Πειραιά και Κερατσινίου. Τα οικόπεδα για την ανέγερση των στεγών παραχωρούνται ως δωρεά χρήσεως από τους Δήμους Αθηναίων και Πειραιά. Το 1973 με χουντικό διάταγμα το σωματείο μετονομάζεται σε Ιδρυμα με την εποπτεία και τη χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και του παραχωρείται και το σύνολο της περιουσίας που μέχρι τότε αξιοποιεί. Στη διοίκηση του Ιδρύματος προβλέπεται η συμμετοχή κυβερνητικού επιτρόπου. Εκτοτε και μέχρι και σήμερα υφίσταται η εποπτεία του ιδρύματος από το αντίστοιχο υπουργείο, η ευθύνη διορισμού της διοίκησής του, η χρηματοδότησή του (ζήτημα που επιβεβαιώνει πρόσφατα η γνωμοδότηση 242/2014 του ΝΣΚ). Στην 5μελή διοίκηση του ιδρύματος μετέχουν σήμερα δυο μέλη ως εκπρόσωποι του δήμου Αθηναίων και τρία μέλη του "φιλανθρωπικού σωματείου" στο ρόλο του Πρόεδρου, Γραμματέα και του ταμία.

Το 2007 το αρμόδιο υπουργείο ανακοινώνει την αποχώρησή του από τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος. Ξεκινάνε κινητοποιήσεις γονιών, εργαζομένων και των φορέων της Τοπικής Διοίκησης με την απαίτηση τη συνέχιση της λειτουργίας και χρηματοδότησης των πέντε παιδικών κέντρων. Την ίδια χρονιά παρουσιάζεται από τη διοίκηση του Ιδρύματος μελέτη - πρόταση προς την τότε κυβέρνηση για το πέρασμα των λειτουργιών και των περιουσιακών στοιχείων του ιδρύματος στους Δήμους. Μελέτη που αποδέχονται και οι Δήμοι στα όρια των οποίων λειτουργούν οι πέντε παιδικές στέγες. Κι όμως αυτή η πρόταση, η μόνη μέχρι και σήμερα εφικτή λύση που μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχεια στη λειτουργία όλων των παιδικών κέντρων και να προστατεύσει από τυχόν σφετερισμό ιδιωτών την περιουσία του Ιδρύματος σαν δημόσια περιουσία, δεν υλοποιήθηκε ποτέ!! Το αρμόδιο υπουργείο αρκείται κάτω από την πίεση της λαϊκής κατακραυγής σε προγραμματική σύμβαση με μειωμένη πια χρηματοδότηση μέχρι και το 2012.

Το 2012 επιταχύνονται οι αρνητικές εξελίξεις. Ξεκινά η προσπάθεια από διοίκηση και κυβέρνηση για το ξεπούλημα των κτιρίων των παιδικών κέντρων. Πρώτη ενέργεια το κλείσιμο της παιδικής στέγης στο Δήμο Κερατσινίου και η πρόθεση να πουληθεί το οικείο κτιριακό συγκρότημα με την υπογραφή και την άδεια του αρμόδιου υπουργού.

Είναι απορίας άξιο γιατί το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς του αποδέχονται σαν συνέχεια του Ιδρύματος πρόσωπα που εκπροσωπούν ένα φιλανθρωπικό σωματείο - φάντασμα: α) που κανείς δεν ξέρει ποιοι το απαρτίζουν και τι σκοπούς υπηρετούν β) που για πάνω από 50 χρόνια δεν συμμετέχουν ούτε κατ' ελάχιστο στη χρηματοδότηση των παιδικών κέντρων και που παρ' όλα αυτά τους επιτρέπει η πολιτεία να κάνουν κουμάντο στη διοίκηση και την περιουσία ενός δημόσιου ιδρύματος και μάλιστα με άξονα ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας!!

Πόσο τυχαίο άραγε είναι ότι "α πριόρι" το ίδρυμα το εκπροσωπούν τα ίδια πρόσωπα που εναλλάσσονται σε ρόλους για χρόνια. Ποια είναι επιτέλους τα μέλη αυτού του δήθεν φιλανθρωπικού σωματείου και ποιο το φιλανθρωπικό τους έργο εν προκειμένω όταν για χρόνια ενεργούν στη βάση της κρατικής χρηματοδότησης και της ανταπόδοσης για τους γονείς όσο ορίζει η αγορά; Πώς αποδέχεται το κράτος ιδιώτες ως "έγκριτα πρόσωπα" να διαχειρίζονται χρόνια τώρα τη δημόσια χρηματοδότηση και σήμερα να τους επιτρέπεται να εμπορεύονται δημόσιες κτιριακές κοινωνικές υποδομές, να έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους για μήνες, να εκβιάζουν τη μείωση των αποδοχών τους στο 30%, να εμπορεύονται με όρους αγοράς την ανάγκη του παιδιού και της οικογένειας; Τυχόν εκποίηση της περιουσίας του ιδρύματος που δομήθηκε σε οικόπεδα των δήμων με σαφή τη ρήτρα των συμβολαίων της τότε παραχώρησης για τη συγκεκριμένη χρήση και την αυτοδίκαιη επάνοδό τους στους δήμους εφόσον το Σωματείο "ήθελε μεταβληθεί η χρήση και ο προορισμός τους" και με δωρεές πριν από 80 χρόνια, θα είναι πρόκληση απέναντι στα παιδιά, τις λαϊκές οικογένειες, τους εργαζόμενους, συνολικά στο λαό των περιοχών και ειδικά αυτή την περίοδο που δέχεται τον αντιλαϊκό πόλεμο και εμπαιγμό διαρκείας από τις αστικές δυνάμεις στο σύνολό τους».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  • Αν και πώς θα διασφαλίσει τη συνέχεια της λειτουργίας του συνόλου των σταθμών της «Παιδικής στέγης», των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.
  • Αν αναγνωρίζει την περιουσία του Ιδρύματος σαν δημόσια περιουσία και αν θα ασκήσει τα δικαιώματά του για να την προστατεύει ως τέτοια από αλλότριες ενέργειες δημόσιων προσώπων και ιδιωτών.
  • Αν σκέφτεται επιτέλους η κυβέρνηση να περάσει την ευθύνη λειτουργίας των πέντε παιδικών κέντρων της «Παιδικής Στέγης», του προσωπικού και των περιουσιακών τους στοιχείων στην ευθύνη των αντίστοιχων δήμων, Αθήνας, Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ