Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Κινήσεις και δηλώσεις πριν από τα νέα παζάρια

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Ιράν ξεκίνησε χτες τους περιορισμούς στις επιθεωρήσεις επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, επιχειρώντας να πιέσει για την άρση των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ επιβεβαίωσε χτες το πρωί την εφαρμογή πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε από την ιρανική βουλή για τον περιορισμό των επιθεωρήσεων της ΙΑΕΑ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο νόμος αυτός ωστόσο δεν σταματά τη βιντεοκαταγραφή των δραστηριοτήτων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπως συμφωνήθηκε σε συμφωνία που πέτυχε την Κυριακή ο επικεφαλής της ΙΕΑΑ Ραφαέλ κρόσι με Ιρανούς αξιωματούχους για την τρίμηνη παράταση της συμφωνίας.

Η εφαρμογή των περιορισμών δεν φάνηκε να προκαλεί την αντίδραση των ΗΠΑ, που επιλέγουν σε αυτό το σημείο να την υποβαθμίσουν. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είχε δηλώσει αργά προχτές βράδυ ότι η κυβέρνηση δεν θα ενδώσει στους όρους που ζητά το Ιράν για την επιστροφή του στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (δηλαδή άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων που επανέφερε το 2018 ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ). Πρόσθεσε ακόμη πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συζητήσει «τα επόμενα βήματα» με το Κογκρέσο. Η ίδια υποβάθμισε επίσης τις προχτεσινές δηλώσεις του Ιρανού ανώτατου Σιίτη ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ, πως οι Ιρανοί θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν το ουράνιο κατά 60%.

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, μιλώντας σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό είχε διαβεβαιώσει πως οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν «ποτέ» στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και πως θα ενισχύσουν και θα επιμηκύνουν τη διάρκεια της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η ΕΕ, που έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει ή να μεσολαβήσει μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν ώστε να διατηρηθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε ότι αναμένει τις επόμενες κινήσεις από Ουάσιγκτον και Τεχεράνη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ