Τρίτη 21 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Θέλουν να γίνουν «τρίτος πόλος»

Οριοθέτηση του «χώρου» του επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα επιστροφής στελεχών και ψηφοφόρων στο κόμμα, όπως καταγράφηκε στην ομιλία της προέδρου του κόμματος, Φώφης Γεννηματά, στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή.

Οπως είπε, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη προχωρούν στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάδειξη ενός «Τρίτου Πόλου»,«με αυτόνομο λόγο, με αυτοδύναμη στρατηγική, με αυτοδύναμο ρόλο», ο οποίος θα αυτοπροσδιορίζεται στον «ζωτικό χώρο ενός Πατριωτικού και Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Προοδευτικού Ρεύματος με αναφορές στον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, την Κεντρο-Αριστερά και τη Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία».

Η ίδια υποστήριξε πως η συμβίωση με τη ΝΔ στις κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά ήταν «για εθνικούς μόνο λόγους», σημείωσε ότι το μέλλον δεν βρίσκεται «στη δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό» και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα γίνει ουρά κανενός κόμματος», δεν αποτελεί «συμπληρωματική δύναμη» ούτε «πρόκειται πια να δώσει πολιτικό άλλοθι ούτε λευκή επιταγή σε καθηλωμένα και παράταιρα κυβερνητικά σχήματα».

Σε αυτήν τη βάση απηύθυνε «κάλεσμα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, συμμετοχής στην προσπάθειά μας προς όλους τους πολίτες, τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, των παραγωγικών φορέων, της κοινωνίας, όλους όσοι προέρχονται από τις τάξεις μας».

Ακόμα, επανέλαβε ότι η στήριξη στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή συμφωνία δε συνιστά «λευκή επιταγή», και σχολίασε τον πρόσφατο ανασχηματισμό, σημειώνοντας ότι «η αναγκαία αλλά καθυστερημένη αλλαγή των υπουργών που άδειασαν τον πρωθυπουργό, δεν πείθει ότι θέλουν και μπορούν. Εχουμε την εικόνα μιας κυβέρνησης αδύναμης, ανήμπορης και απρόθυμης να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε με την υπογραφή του».

«Κλείνοντας» το μάτι στο κεφάλαιο και σε μερίδες του που αισθάνονται μεν ικανοποίηση για την παραμονή στην Ευρωζώνη, αλλά «γκρινιάζουν» καθώς πλήττονται από την εφαρμογή ορισμένων φορολογικών μέτρων, διαβεβαίωσε ότι «παράλληλα με την εφαρμογή της "συμφωνίας" και τα δύσκολα μέτρα της, εμείς ως ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδείξουμε ότι η πορεία μέσα στο ευρώ και στην Ευρώπη συνδέεται άρρηκτα με νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη, για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. Με στόχους, χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέπει τη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης και αναθεώρησης των όρων της συμφωνίας».

Σημειωτέον, η ΚΠΕ ανέδειξε ως νέο γραμματέα της τον Στ. Ξεκαλάκη. Εξέλεξαν επίσης το νέο, 13μελές, Πολιτικό Συμβούλιο, τους γραμματείς Τομέων Δράσης, και τα μέλη της Επιτροπής Τήρησης Καταστατικού και Πιστοποίησης του κόμματος.

Στο μεταξύ, καθώς, στα πλαίσια της εξελισσόμενης συνολικότερης διαδικασίας αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, έκανε την εμφάνισή της μια νέα κίνηση, η «Προοδευτική Ενότητα για το Μέλλον», ως πρωτοβουλία για την κινητοποίηση και συσπείρωση δυνάμεων από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Πρώτο βήμα της η διοργάνωση «ανοιχτής συζήτησης» την επόμενη Κυριακή. Το κείμενο - πρόσκληση της πρωτοβουλίας υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι Γ. Ραγκούσης, πρώην υπουργός, και Γ. Ντόλιος, πρώην υφυπουργός, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ