Τρίτη 21 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι εξελίξεις δείχνουν ένταση της αντιπαράθεσης

Στρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή ΗΠΑ, Ουκρανίας και άλλων 16 χωρών, στα δυτικά

Βρετανοί στρατιώτες, στη χτεσινή έναρξη της «Rapid Trident», στη δυτική Ουκρανία
Βρετανοί στρατιώτες, στη χτεσινή έναρξη της «Rapid Trident», στη δυτική Ουκρανία
ΚΙΕΒΟ - ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Μόνο αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης δεν καταγράφει η εικόνα στην Ουκρανία, καθώς η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου υψώνει τους τόνους και στο Ντονμπάς συνεχίζονται καθημερινά οι βομβαρδισμοί περιοχών.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, βόμβες έπληξαν μεταξύ άλλων ένα σχολείο και ένα νοσοκομείο στο Ντονέτσκ, ενώ τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς που συνεχίζονται ασταμάτητα. Αν και την Κυριακή, οι αρχές και στις δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες» (Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ) δήλωναν ότι ξεκίνησε η απόσυρση όπλων διαμετρήματος μικρότερου των 100 χιλιοστών, αλλά την ίδια στιγμή αναγνώριζαν ότι όλα είναι ανοικτά καθώς ο διοικητής των πολιτοφυλάκων στο Ντονέτσκ Εντουαρντ Μπασούριν εξήγησε πως η σχετική διαδικασία είναι «μακρά, υπάρχουν περιοχές απ' όπου δεν αποσύρουμε τον οπλισμό, θα δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Από την άλλη μεριά, ο εκπρόσωπος του κέντρου «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» του Κιέβου Αντριι Λισένκο υποστήριξε ότι το Σαββατοκύριακο ο ουκρανικός στρατός δέχτηκε 75 επιθέσεις και τουλάχιστον 5 στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, τονίζοντας ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν την επόμενη ώρα, σχολιάζοντας ότι «ο αγώνας μας για την ειρήνη δεν ισοδυναμεί με πασιφισμό, φυσικά» διευκρινίζοντας ότι μόνο την περασμένη βδομάδα η ουκρανική βουλή «ανέβασε» το σχετικό κονδύλι κατά 5 δισ..

Καθόλου τυχαία δεν είναι η διεξαγωγή μεγάλης στρατιωτικής άσκησης στη δυτική Ουκρανία που ξεκίνησε χτες και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιούλη, με τη συμμετοχή 2.000 ανδρών από 18 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γεωργία, Λιθουανία. Η άσκηση φέρει τον κωδικό «Ράπιντ Τρίντεντ» («Ταχεία Τρίαινα») και όπως δήλωσε ο Ουκρανός συνταγματάρχης Ολεξάντρ Σίβακ «δείχνει τη μεγάλη υποστήριξη που έχει η Ουκρανία στον αγώνα της υπέρ της ελευθερίας της και της κυριαρχίας»...

Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση στην ουκρανική βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση (που αφορά και το βαθμό / τρόπο «αυτονόμησης» των ανατολικών επαρχιών) εκδηλώνονται αντιδράσεις στο πλαίσιο και ενδοαστικών διαφωνιών. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες ο Ποροσένκο δήλωσε χτες ότι «ομάδες που θεωρούσα και συνεχίζω να θεωρώ εταίρους μου ξαφνικά επιτέθηκαν στο σχέδιο ειρήνης που έχω διατυπώσει... Αυτό το σχέδιο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μόνο αν εκπληρωθεί ένας αριθμός προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένου του αφοπλισμού των πολιτοφυλάκων και της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων και της αποκατάστασης του ελέγχου μας σε όλη την ουκρανο-ρωσική μεθόριο». Ο ίδιος δήλωσε αποφασισμένος να πείσει κάθε δύναμη στο κοινοβούλιο για την ανάγκη να εγκριθεί το σχέδιο αναθεώρησης, ενόψει της τελικής ψηφοφορίας που αναμένεται το φθινόπωρο.

Τέλος, χτες έγινε γνωστό ότι αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας Ελμαρ Μπροκ θα επισκεφτεί το Κίεβο στις 23-25 Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ