Τρίτη 21 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οργανώνουμε τη λαϊκή αντίσταση - Ανοίγουμε πλατιά τη συζήτηση για την πρόταση του ΚΚΕ

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή εκδήλωση της ΚΟ Αττικής

Η συζήτηση, η κατάθεση ερωτημάτων, αλλά και προσωπικής πείρας ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τη χτεσινή εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα και με θέμα: «Οργανώνουμε την αντίσταση - την αλληλεγγύη ενάντια στη νέα συμφωνία-μνημόνιο. Συζητάμε και προωθούμε την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ σε όφελος του λαού».

Σε μια περίοδο δύσκολη για το λαό, που δοκιμάζει και θα δοκιμάσει ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα, το ΚΚΕ ανοίγει αποφασιστικά τη συζήτηση, αναδεικνύει τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι που συμμετείχαν άκουσαν την εισήγηση από τον Δ. Κουτσούμπα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η αναγκαιότητα ισχυροποίησης του ΚΚΕ, της πλατιάς και μαχητικής εκλαΐκευσης της πολιτικής του πρότασης, της ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Η αναγκαιότητα ο λαός να βγει στο προσκήνιο, η πάλη του να γίνει καταλύτης των εξελίξεων.

Αποτελεί λύση για το λαό η επιστροφή στη δραχμή, η αλλαγή μόνο του νομίσματος; Είναι ρεαλιστική η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ; Μπορεί η Ελλάδα να είναι αυτάρκης σε βασικά αγαθά; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαντήθηκαν στη συζήτηση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της χτεσινής εκδήλωσης.


Ακολουθεί η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα.

***

Ευχαριστούμε για την παρουσία όλων σας στη σημερινή εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, μια εκδήλωση που δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετικό θέμα από το: ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες που η κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, συζητούν για το πώς και ποιος θα υλοποιήσει, πώς και ποιος θα εφαρμόσει την αντιλαϊκή συμφωνία, το νέο μνημόνιο, εμείς οι κομμουνιστές ανοίγουμε πλατιά τη συζήτηση με την εργατική τάξη, το λαό για το πώς θα αντιπαλέψουμε αυτήν τη συμφωνία που χρεοκοπεί το λαό, πώς θα ανοίξουμε το δρόμο για να απαλλαγούμε οριστικά από αντιλαϊκές συμφωνίες - μνημόνια, πώς θα απαλλαγούμε από τους πραγματικούς υπεύθυνους: Την εξουσία του κεφαλαίου και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Να απορριφθεί ο εκβιασμός μνημόνιο ή grexit και χρεοκοπία

Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα ψηφίζουν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα, τους εφαρμοστικούς νόμους με τα μέτρα - φωτιά, εμείς δίνουμε τη μάχη ο λαός μας να απορρίψει τον εκβιασμό των ενώσεων των καπιταλιστών, γιατί τέτοιες είναι και η ΕΕ, και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να απορρίψει τον εκβιασμό της κυβέρνησης: «Μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ και κρατική χρεοκοπία». Να απορρίψει τη θεωρία ότι είναι μονόδρομος όλα αυτά, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, παρά μόνο η υπεράσπιση με κάθε τίμημα και θυσία του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.


Αυτός ο εκβιασμός τέθηκε πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια και με το 1ο μνημόνιο του Γ. Παπανδρέου και με το 2ο των Σαμαρά - Βενιζέλου και με το 3ο και φαρμακερό μνημόνιο του Τσίπρα, το οποίο είναι χειρότερο, γιατί προστίθεται και στα 2 προηγούμενα.

Λέει ψέματα η κυβέρνηση όταν ισχυρίζεται ότι δεν υπολόγισε τη σκληρότητα των «δανειστών», τον εκβιασμό τους.

Καταρχήν, όφειλε να γνωρίζει τι σημαίνει ΕΕ, Ευρωζώνη, και πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Εμείς με έναν ξεκάθαρο και γλαφυρό τρόπο χρόνια τώρα μιλάμε για «λάκκο των λεόντων», για «λυκοσυμμαχία». Ενα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προβάρεται για κυβέρνηση, που έγινε κυβέρνηση, δεν δικαιολογείται να μην ξέρει τι σημαίνει εκβιασμός. Ομως, δεν παραδέχτηκε ποτέ το χαρακτήρα των εκβιασμών, τις αντιθέσεις τους, γιατί ήθελε να πλασάρει στο λαό τα περί «σκληρής διαπραγμάτευσης». Από την άλλη, αν δεν ήξερε όντως, σημαίνει ότι δεν έκανε για κυβέρνηση. Είμαστε σίγουροι, όμως, ότι και ήξερε και παγίδευσε το λαό με ψεύτικα λόγια. Στην περίπτωση που δεχτούμε ότι δεν είχε πείρα, δεν υπολόγιζε το βάθος των εκβιασμών, ένα πράγμα πάλι αποδεικνύεται: Οτι δεν είχε την τόλμη και το σθένος να υπηρετήσει το λαό, ακριβώς γιατί, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σοσιαλδημοκρατικό, δηλαδή δήθεν να υπηρετείς ταυτόχρονα και τα μονοπώλια και το λαό, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στον αιώνα τον άπαντα, αλληλοαποκλείεται.


Ο εκβιασμός μοναδικό στόχο έχει να συμβιβαστεί ο λαός με τη φτώχεια του, μοιρολατρικά, να παραιτηθεί από τον αγώνα να ακυρώσει τα μνημόνια, να πάρει πίσω όλα όσα έχασε τα προηγούμενα χρόνια, να ανακτήσει τις απώλειές του, να παραιτηθεί και από κάθε αγώνα για να ζήσει καλύτερα αυτός και τα παιδιά του.

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μνημόνια, ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση

Και στο ερώτημα: Μπορούμε να απαλλαγούμε από τα μνημόνια, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας χωρίς ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, το ΚΚΕ απαντά αποφασιστικά, κατηγορηματικά: ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Κι αυτή τη συζήτηση θέλουμε να ανοίξουμε και με τη σημερινή εκδήλωση. Συζήτηση που πρέπει να συνδυαστεί με λαϊκή δράση, συμπόρευση με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Η πρότασή μας αφορά και το σήμερα και το αύριο. Γιατί σήμερα πρέπει να δυναμώσει η πάλη και η διεκδίκηση, ώστε να αλλάξουν οι αρνητικοί συσχετισμοί, να εμποδίσουμε αντιλαϊκά μέτρα, να προωθήσουμε την κοινωνική Λαϊκή Συμμαχία, που θα ανοίξει το δρόμο για συνολικότερες αλλαγές και ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας.

Σήμερα μπορούμε να δυναμώσουμε τη λαϊκή οργάνωση, την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στην πάλη, με αισιοδοξία, με μαχητικότητα, με πίστη ότι ο λαός μπορεί να ακυρώσει παλιά και νέα μνημόνια που τον οδηγούν στη χρεοκοπία, να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελός του.

Με την πρόταση του ΚΚΕ, για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων


Η πρόταση του ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει το δρόμο, για να ισχυροποιηθεί και να γίνει ικανή η εργατική - λαϊκή κοινωνική πλειοψηφία και συμμαχία, να διεκδικήσει και να κατακτήσει θέσεις, δικαιώματα, ώστε ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να πάρει την εξουσία.

Η ρεαλιστική πρόταση του ΚΚΕ πατάει στη σημερινή αναγκαιότητα το εργατικό - λαϊκό κίνημα, η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, να εκφράσουν την καθαρή αντίθεσή τους, το διαχωρισμό τους από τα συμφέροντα των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, της ΕΕ, άρα και να είναι απέναντι, να αντιπολιτεύονται καθημερινά τις συγκεκριμένες πολιτικές που υποστηρίζουν τα διάφορα κόμματα που πότε ακουμπούν στις συνταγές του ΔΝΤ και των ΗΠΑ, πότε στις συνταγές της ΕΚΤ, της Κομισιόν, της Γερμανίας.

Αν δεν έχει τέτοια κατεύθυνση σήμερα στην πάλη του ο λαός, ασκώντας δυναμική αντιπολίτευση στην πραγματική εξουσία και σε αυτούς που κυβερνάνε, τότε δεν πρόκειται ούτε στη Δευτέρα Παρουσία, στον αιώνα τον άπαντα, να μπορέσει, έστω να αποτρέψει μέτρα, να ανατρέψει αντιλαϊκά μέτρα, αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όπως κι αν αυτές ονομάζονται, να γίνει εξουσία.

Το ΚΚΕ, αλλά και συνολικά η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, δεν έχουμε σαν όνειρό μας, σαν στόχο απλά και μόνο να παίζουμε το ρόλο της αντιπολίτευσης στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, παντού, ιδιαίτερα σήμερα που όλοι οι άλλοι από κοινού ψηφίζουν αντιλαϊκές συμφωνίες - μνημόνια.

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να εμπνεύσει, να καθοδηγήσει, να συμβάλει στη συγκέντρωση και ένωση λαϊκών δυνάμεων, σε συνθήκες δύσκολες, όπου επιχειρείται διάσπαση της εργατικής τάξης, απομόνωσής της από τους φυσικούς συμμάχους της. Το ΚΚΕ είναι η οργανωμένη πρωτοπορία της εργατικής τάξης κι έχει διαμορφώσει μελετημένη πολιτική συμμαχιών, της εργατικής τάξης, με τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στη βάση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Επιδιώκουμε να ενωθούν όλες αυτές οι δυνάμεις στην πάλη για την ανατροπή, ενάντια στα μονοπώλια, τον καπιταλισμό και τις ενώσεις τους που εξαθλιώνουν τους λαούς, για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία.

Γι' αυτό ακριβώς και το ΚΚΕ σήμερα, έτσι όπως είναι τα πράγματα, δε δέχεται να γίνει μέρος, τμήμα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής εξουσίας, συμμετέχοντας σε μια κυβέρνηση - όργανο της εξουσίας που εκμεταλλεύεται το λαό, με τέτοιους και άλλους διαχειριστές: Αστούς πολιτικούς ή «αριστερούς» που εναλλάξ πότε ο ένας πότε ο άλλος, με τη σειρά τους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σάπιο σύστημα. Τρομοκρατούν το λαό, του περνάνε την αντιδραστική και οπισθοδρομική άποψη, τόσο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ όσο και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι μόνο μέσα στο ευρώ και στην ΕΕ, ότι μόνο μέσα στον καπιταλισμό, όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Πολύτιμες στο σύστημα οι υπηρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ

Και η αλήθεια είναι ότι ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ - και με την τρίχρονη πορεία του ως αξιωματική αντιπολίτευση και με τη σημερινή εξάμηνη διακυβέρνησή του - πρόσφερε πραγματικά πολύτιμες υπηρεσίες στο σύστημα, του έδωσε ήδη σημαντικές ανάσες:

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη θέση του για πάση θυσία στην ΕΕ, με τη θέση του για δήθεν αγωνιστική διαπραγμάτευση, έπαιξε τον ίδιο ρόλο, ανεξάρτητα από τα διαφορετικά συνθήματα, με το ρόλο που έπαιζαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα: Δηλαδή στήριξη της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου, ρόλο εγκλωβισμού των λαϊκών μαζών σε μια περίοδο που μπορούσε να υπάρξει αφύπνιση, αντεπίθεση.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και έδινε βάρος στη φτώχεια, που την αποκαλούσε ανθρωπιστική κρίση, διαμόρφωσε θέσεις και συνθήματα, που υπόσχονταν διέξοδο από την κρίση, σε ανώτερα όμως τμήματα της εργατικής τάξης, κυρίως των πρώην ΔΕΚΟ, σε μικροαστικά στρώματα που είχαν αντέξει την κρίση, αλλά ζούσαν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητά της. Εδρασε δηλαδή, δημαγωγικά για τη φτωχολογιά, αλλά καθησύχαζε την αστική τάξη και διαμόρφωνε δεσμούς επικοινωνίας με ανώτερα μεσαία στρώματα.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε τις πλάτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, που ενδιαφέρονταν, μέσω της Ελλάδας να παρέμβουν στις αντιθέσεις της ΕΕ, αλλά και στην αξιοποίηση της Ελλάδας ως εργαλείου οικονομικής διείσδυσης στην Ευρώπη. Εμπλεξε, δηλαδή, την Ελλάδα στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Οι νέοι όμως αυτοί σύμμαχοί τους αποδείχθηκαν «άνθρακες ο θησαυρός». Εγιναν παράγοντες πίεσης, μαζί με τους εκβιασμούς της ΕΕ. Και «ο νοών νοείτω».
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε πολύτιμη δύναμη για το σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα, αφού του κάνει τη βρώμικη δουλειά, σε μια περίοδο που δίνει όλη την άνεση στην άρχουσα τάξη να δοκιμάσει την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, όχι πια κυρίως με κορμό τη ΝΔ, αλλά τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Για του λόγου το αληθές, ας ρίξει κάποιος μια ματιά στα δημοσιεύματα, με τα συγχαρητήρια στον Τσίπρα, που έγινε «ρεαλιστής», που έβαλε τα δήθεν εθνικά, δηλαδή τα ταξικά συμφέροντα του κεφαλαίου, «πάνω από τα συμφέροντα του κόμματός του», και άλλα σχετικά.
  • Κι αυτό έγινε κατορθωτό τελευταία, με άλλοθι τη διοργάνωση δημοψηφίσματος με ένα κάλπικο ερώτημα, παραμυθιάζοντας μεγάλο μέρος του λαού ότι με ένα δημοψήφισμα δήθεν θα αλλάξει το χαρακτήρα της ΕΕ και θα πιέσει την τρόικα. Και τι έγινε; Μια μόλις μέρα μετά το δημοψήφισμα βρέθηκε αγκαλιά με τα κόμματα και τους ηγέτες του ΝΑΙ, να παρουσιάζει την υπογραφή μιας νέας βρώμικης συμφωνίας ως μοναδική επιλογή, με τα ίδια επιχειρήματα, τον ίδιο εκφοβισμό που ακούγαμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια.
  • Εκμεταλλεύτηκε συνειδητά τον πόθο του λαού για κατάργηση των μνημονίων, για να ξεπουλήσει αυτά τα όνειρα εν μια νυκτί. Εμπορεύτηκε οράματα και όνειρα αριστερών και ριζοσπαστών που ποθούσαν μια «αριστερή», «φιλολαϊκή» κυβέρνηση, για να λύσει τα οξυμένα προβλήματα που είχε σωρεύσει η κρίση και η διαχείρισή της από τους προηγούμενους.

Σκεφτείτε τις ολέθριες συνέπειες για το λαό μας, αν το ΚΚΕ είχε συμμετάσχει σε αυτή την επιχείρηση εξαπάτησης και προδοσίας των λαϊκών συμφερόντων, της «κυβερνώσας αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «διαφωνούντες» του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα εξαπάτησης του λαού

Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις που σήμερα εμφανίζονται να καταψηφίζουν την αντιλαϊκή συμφωνία - μνημόνιο και τα μέτρα, Λαφαζάνης - «Αριστερή Πλατφόρμα» και λοιποί, αλλά στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους, όπως δήλωσαν, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα της εξαπάτησης του λαού από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι συνεπείς στο διαχρονικό ρόλο τους ως καιροσκοπικά - οπορτουνιστικά - αναχώματα για τον εγκλωβισμό αγνών και αθώων αγωνιστών που επιθυμούν πραγματικά τη ρήξη, την πρόοδο, την ανατροπή για το λαό. Δηλώνουν μετά την ψήφιση του νέου αντιλαϊκού πακέτου μέτρων, ότι εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση!

Και με την ευκαιρία, να πούμε ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται... Και το ΚΚΕ προειδοποιούσε:

-- Αλήθεια, πού ήταν όλοι αυτοί, όταν η κυβέρνησή τους υπέγραφε στις 20 Φλεβάρη την παράταση της δανειακής σύμβασης - παράταση δηλαδή του μνημονίου που περιείχε πλήθος αντιλαϊκών μέτρων;

-- Πού ήταν, όταν η κυβέρνηση υλοποιούσε κατά γράμμα τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και αναλάμβανε και καινούργιες, όπως δήλωνε για τη δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης στο Αιγαίο;

-- Πού ήταν όλοι αυτοί, όταν η κυβέρνηση έστελνε στους θεσμούς, δηλαδή στην τρόικα, την πρότασή της με τις 47 σελίδες δυσβάσταχτα μέτρα;

-- Πολύ πριν την ψηφοφορία της προηγούμενης Τετάρτης, όλοι τους είχαν ψηφίσει ΝΑΙ σε όλη την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι εργαζόμενοι, όσοι αισθάνονται πραγματικά «αριστεροί», ας πάρουν τώρα την απόφασή τους. Να μην τους επιτρέψουν να παίζουν με τη συνείδησή τους, με το ξεπούλημα ιδεών, με ουτοπικά σχήματα της «κυβερνώσας αριστεράς», με στόχο τη βελτίωση του καπιταλισμού, με παραμύθιασμα ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει ανθρώπινη και η εκμετάλλευση των εργατών... υγιεινή, μέσα από μεταβατικά στάδια μικρών «ρήξεων» και «ρηγμάτων», που το μόνο που θα μας κάνουν να αντικρίζουμε ταχύτερα είναι τις «καταβόθρες» του συστήματος και τα γνωστά «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»!

Αποκαλύφθηκαν τα παραμύθια των «νταουλιών» που θα βαρούσανε και της «ΕΕ που αλλάζει»

Μέσα σε λίγες μέρες, το παραμύθι της σκληρής, περήφανης διαπραγμάτευσης αποκαλύφθηκε, γιατί αποκαλύφθηκε ότι η ΕΕ είναι μία αντιδραστική, ιμπεριαλιστική συμμαχία, η οποία δεν αλλάζει με δημοψηφίσματα, ούτε πρόκειται να αλλάξει, να γίνει φιλεργατική, φιλολαϊκή, επειδή κυβέρνηση στην Ελλάδα έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αποκαλύφθηκε ότι καμία αστική - ούτε με αριστερό πρόσημο - κυβέρνηση δεν μπορεί να βαρά τα νταούλια σε αυτούς που κρατούν τα κλειδιά της οικονομίας, στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Αποδείχθηκε ότι οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων, η διαπάλη της Γερμανίας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ δεν αφορά στην προστασία των λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά στα κέρδη τους, τα κέρδη του κεφαλαίου.

Αντιλαϊκά σχέδια έχει και ο Σόιμπλε, αλλά και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ολάντ και ο Ομπάμα, που τους παρουσιάζει ως δήθεν εχθρούς της λιτότητας. Καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων προώθησε και συνεχίζει να προωθεί ο Ολάντ στη Γαλλία, ενώ η Λαγκάρντ του ΔΝΤ, στο οποίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ, πρωταγωνιστεί στην κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Η λεγόμενη έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος, που επικαλείται ο Τσίπρας, προτείνει και μέτρα σκληρά για το λαό.

Η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, στην οποία υποκλίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ποτέ δεν υπήρξε Ενωση της ειρήνης, της ισοτιμίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αντικομμουνιστές, λυσσασμένοι εχθροί της Σοβιετικής Ενωσης και του εργατικού κινήματος ήταν οι ιδρυτές της, ο Αντενάουερ και ο Σούμαν που θαυμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γι' αυτό και η ΕΔΑ χαρακτήριζε πριν από τη χούντα την τότε ΕΟΚ «λάκκο των λεόντων». Κι ας μην αντιτάσσουν κάποιοι του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτό της ΕΔΑ, το «κοινό πόρισμα ΚΚΕ - ΕΑΡ» του 1989, για να δικαιολογήσουν τη θέση τους για την ΕΕ. Γιατί και μνήμη και ιστορική πείρα υπάρχει ευτυχώς ακόμα. Γιατί αυτό το ολίσθημα το πληρώνει ακόμα ο ελληνικός λαός. Και εκ του αποτελέσματος, βλέπετε, κρίνονται πολλές ενέργειες που καθόρισαν την πορεία αυτή, στην οποία είχαν πρωτοστατήσει οι σημερινοί οπαδοί της τρόικας των μνημονίων, της «κυβερνώσας αριστεράς» της κοροϊδίας των αξιών του λαϊκού κινήματος, της εξαπάτησης των λαϊκών μαζών, κατά τα πρότυπα μιας ξοφλημένης ευρωπαϊκής και διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, που φαίνεται πλέον την έχουν ως πρότυπο σταδιακής αλλά γρήγορης μετάλλαξης.

Η ΕΕ από γεννησιμιού της ήταν αντιδραστική πολιτική - οικονομική ένωση καπιταλιστικών κρατών. Ούτε χτες ούτε σήμερα, ούτε αύριο διορθώνεται. Ούτε με νεοφιλελεύθερες ούτε με σοσιαλδημοκρατικές, κεντροαριστερές πλειοψηφίες, ούτε με νέες συνθήκες και δήθεν επανιδρύσεις. Οσες Μέρκελ, όσοι Ολάντ, Σόιμπλε, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ κι αν αλλάξουν και αντικατασταθούν με άλλους διαχειριστές τύπου Τσίπρα, «Podemos», γερμανικής «Linke» και άλλους. Η αρνητική πείρα της Κύπρου δεν είναι άλλωστε πολύ μακριά μας.

Η καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής δε συνιστά φιλολαϊκή ρήξη

Εχουν δίκιο όσοι σήμερα κάνουν κριτική στην ΕΕ, στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ομως αυτή η κριτική είναι άσφαιρη αν δεν συνοδεύεται με το στόχο της αποδέσμευσης, με μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, ως στοιχειωδώς συνδυασμένες εγγυήσεις, ότι υπάρχει δρόμος ανάπτυξης προς όφελος του λαού.

Ασφαιρη είναι και η κριτική όσων υπερασπίζουν την επιλογή εξόδου από το ευρώ και την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος, εντός όμως του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αυτή είναι σήμερα η αντιλαϊκή επιλογή που στήριξαν σημαντικά τμήματα της αστικής τάξης στη Γερμανία, με βάση το «Σχέδιο Σόιμπλε», καθώς και σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, όπως επίσης κι άλλες αντιδραστικές δυνάμεις. Με αυτήν την επιλογή φλερτάρουν σήμερα και τμήματα του κεφαλαίου στη χώρα μας, προσδοκώντας άμεσα μεγαλύτερα κέρδη.

Η καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα δε συνιστά ρήξη προς όφελος του λαού. Οσες πολιτικές δυνάμεις προβάλλουν έναν τέτοιο στόχο ως λύση ή ως ενδιάμεσο στόχο ριζικών αλλαγών («Αριστερή Πλατφόρμα» ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ.λπ.) παίζουν αντικειμενικά το παιχνίδι τμημάτων του κεφαλαίου, σέρνουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα, πίσω από το άρμα της αστικής πολιτικής και των μπλοκ συμμαχιών της. Και ο λαός θα συνεχίζει να θυσιάζεται για τα κέρδη της ολιγαρχίας του πλούτου, θα πληρώνει επιπλέον και με άλλον τρόπο, μέσα από την αύξηση του πληθωρισμού και την εμφάνιση της μαύρης αγοράς.

Αυτή η επιλογή δεν οδηγεί σε επιστροφή στα σχετικά καλύτερα επίπεδα διαβίωσης των δεκαετιών του '80 και του '90, όπως διατυμπανίζεται από ορισμένους. Οι νόμοι της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ο αδυσώπητος μονοπωλιακός ανταγωνισμός, θα «βασιλεύουν», οι δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα σφίγγουν τη μέγγενη.

Είναι άλλο πράγμα ο λαός να επιλέξει ο ίδιος την έξοδο από την ΕΕ, με τη θέληση και τη δράση του, παίρνοντας ταυτόχρονα τα κλειδιά της οικονομίας και την εξουσία στα χέρια του κι είναι άλλο, τελείως διαφορετικό, πράγμα να βρεθεί μια χώρα έξω από την Ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα αντιθέσεων και ανταγωνισμών των καπιταλιστών. Το πρώτο αποτελεί εναλλακτική λύση προς όφελος του λαού και αξίζει κάθε θυσία, το δεύτερο οδηγεί στη λαϊκή χρεοκοπία από άλλο δρόμο.

Η διάθεση ρήξης με την ΕΕ θα πιάσει τόπο μόνο εάν συναντηθεί με την πρόταση του ΚΚΕ

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε όλους εκείνους, με τους οποίους βρεθήκαμε το προηγούμενο διάστημα πλάι - πλάι σε μικρές και μεγάλες μάχες του εργατικού κινήματος, του κινήματος της αγροτιάς, των αυτοαπασχολουμένων, της νεολαίας, των γυναικών. Σε μικρούς και μεγάλους αγώνες για τα επείγοντα και οξυμένα προβλήματα του λαού, το εισόδημα, την ανεργία, την Υγεία και Πρόνοια, την Παιδεία, τα προβλήματα των νέων οικογενειών, της προστασίας της μητρότητας.

Απευθυνόμαστε σε όσους νιώθουν ριζοσπάστες, αριστεροί, σε όσους επέλεξαν στις εκλογές να μη στηρίξουν το ΚΚΕ, γιατί πίστεψαν ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε έστω να ανακόψει, να εμποδίσει την επίθεση. Απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς που αγωνιούν ειλικρινά για την κατάσταση που βρίσκεται στη χώρα μας το λαϊκό κίνημα, δίνουν και οι ίδιοι μάχη από το δικό τους μετερίζι για την αναγέννησή του.

Απευθυνόμαστε και σε όσους διατηρούν επιφυλάξεις για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τους προβληματίζει η προοπτική της αποδέσμευσης από την ΕΕ. Δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα, όπως λέμε εμείς, μιας τέτοιας επιλογής. Ωστόσο, λένε ότι «δεν πάει άλλο», ότι «κάτι καλύτερο πρέπει να γίνει».

Σε όλους αυτούς απαντάμε: Ελάτε να συζητήσουμε, ακούστε τις θέσεις του ΚΚΕ. Κρατήστε τις επιμέρους επιφυλάξεις και παρατηρήσεις σας.

Τους λέμε όμως και το εξής:

Σκεφτείτε ότι μόνο το ΚΚΕ σάς είπε την αλήθεια για την ΕΕ, προσπάθησε να προετοιμάσει το λαό για το ότι κάθε διαπραγμάτευση εντός των τειχών της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, είναι ναρκοθετημένη για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, άρα πρέπει να ακολουθήσουμε άλλο εναλλακτικό δρόμο.

Το ΚΚΕ είπε την αλήθεια για την ΕΕ, γιατί είναι το Κόμμα που δεν έχει δεσμεύσεις, εξαρτήσεις, δεν τρέφει αυταπάτες για τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, την κρίση, τους διάφορους θεσμούς.

Είναι σε θέση να αποκαλύπτει στο λαό τα αντιλαϊκά σενάρια και σχέδια που εξυφαίνονται, να προετοιμάζει να τα αντιμετωπίσουμε.

Σε τελευταία ανάλυση, η λαϊκή αντίθεση στην ΕΕ, η διάθεση ρήξης με την ΕΕ μπορεί να πιάσει τόπο μόνο εάν συναντηθεί με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, της πρότασής του για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, μπορεί, πάνω απ' όλα, να συμβάλει στο να ανοίξει ο δρόμος για την αναγέννηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, της Λαϊκής Συμμαχίας, για να κατακτήσει η εργατική τάξη, ο λαός την εξουσία, την αποδέσμευση από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη μονομερή διαγραφή του χρέους.

Να μην παγιδευτεί άλλη μια φορά ο λαός μας σε πλαστά διλήμματα

Ξέρουμε ότι θα προσπαθήσουν να βάλουν εμπόδια μπροστά στο λαό να συναντηθεί με το ΚΚΕ, με την πολιτική του πρόταση για ρήξη και σύγκρουση με την ΕΕ, με την εξουσία των μονοπωλίων.

Θα επιδιώξουν να βάλουν τέτοια εμπόδια και με την επιχειρούμενη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

Ολοι και όλες αντιλαμβάνονται τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη, όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, διεργασίες που δεν αποκλείεται να καταλήξουν και στη δημιουργία νέων κομμάτων - αναχωμάτων, για να εγκλωβίζεται ο λαός μας σε ίδιας κοπής σχηματισμούς, για να μπορεί το σύστημα να ελέγχει πάλι το λαό και τις διαθέσεις του.

Εμείς λέμε: Για να μην παγιδευτεί για άλλη μια φορά ο λαός μας, ας σκεφτεί: Ποιος καλλιέργησε τα προηγούμενα χρόνια τον πλαστό διαχωρισμό «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», που σήμερα έχει καταρρεύσει, για να κρύψουν τη σύμπλευσή τους με την ΕΕ, τα μονοπώλια;

Κανένας δεν μπορεί να κρύψει ότι το μνημόνιο ήταν η εξειδίκευση της γενικής πολιτικής της ΕΕ σε συνθήκες κρίσης στην Ελλάδα, επομένως η εναντίωση στο μνημόνιο πρέπει να είναι εναντίωση στην ΕΕ και στη στρατηγική της. Οπως και τώρα, προσπαθούν να κρύψουν ότι είναι πλαστό το εκβιαστικό δίλημμα: Μνημόνιο ή grexit και κρατική χρεοκοπία.

Γιατί, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που για πρώτη φορά τέθηκε τόσο έντονα και άμεσα, οφείλεται στην όξυνση των εσωτερικών αντιθέσεων και της ανισομετρίας των οικονομιών της Ευρωζώνης, στους ανταγωνισμούς με τα παλιότερα και νέα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που αναδείχτηκαν μετά τις ανατροπές στις χώρες του σοσιαλισμού.

Αυτά τα προβλήματα οξύνθηκαν στις συνθήκες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, στην Ελλάδα και όχι μόνο. Ενισχύθηκαν οι αποσχιστικές τάσεις, που υποστηρίζονται από αστικές πολιτικές δυνάμεις που θέλουν μια Ευρωζώνη μεταξύ πιο ισχυρών οικονομικά χωρών.

Πρόκειται για ισχυρή τάση στη Γερμανία, που υποδαυλίζεται από τις κυρίαρχες δυνάμεις στο ΔΝΤ, για τους δικούς τους λόγους, τα δικά τους συμφέροντα, οξύνοντας τις αντιθέσεις μέσα στην Ευρωζώνη. Στο ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, εκφράστηκαν ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μέσα στην Ευρωζώνη, κυρίως μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, αλλά και αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Οι ΗΠΑ παρενέβησαν, θέλοντας να περιορίσουν την ηγεμονία της Γερμανίας στην Ευρώπη, χωρίς προς το παρόν να επιθυμούν διάλυση της Ευρωζώνης.

Οι αντιθέσεις και οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη, συνολικά στην ΕΕ, δεν ανακόπτονται με το σημερινό προσωρινό συμβιβασμό και την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης - ΔΝΤ.

Παραμένει ισχυρή η τάση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός grexit, για αναδόμηση της Ευρωζώνης, με εμβάθυνση των μηχανισμών ενιαίας οικονομικής πολιτικής, αλλά και πιο αυστηρούς κανόνες και ελεγκτικούς μηχανισμούς, ως προς το θετικό ισοζύγιο κρατικών εσόδων - δαπανών.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Γαλλία και η Ιταλία, που αντιτάχθηκαν στην επιλογή της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είναι χώρες που έχουν υψηλά ελλείμματα και χρέη και επιδιώκουν χαλάρωση των αυστηρών κανόνων.

Απόρροια αυτών των αντιθέσεων είναι και η αντιπαράθεση στο ζήτημα του χρέους. Η κυβέρνηση, συμβαδίζοντας με το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ, αναγόρευσε σε υπέρτατο στόχο για το λαό τη ρύθμιση του χρέους, πάση θυσία και με τίμημα τα λαϊκά συμφέροντα.

Την ίδια στιγμή, ζητάει νέο δάνειο 86 δισ. ευρώ, που θα αυξήσει το χρέος. Θέλει ο λαός ν' αποδεχτεί τα αντιλαϊκά μέτρα, στο όνομα μιας νέας διαχείρισης του χρέους, που όποτε έγινε στο παρελθόν, συνοδεύτηκε με τσάκισμα εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Από τη χρηματοδότηση με τη μορφή νέου δάνειου-χρέους ή την επιμήκυνσή του, το κεφάλαιο θα είναι το μόνο ωφελημένο.

Με το Πρόγραμμα του ΚΚΕ υπάρχει διέξοδος για το λαό

Το ΚΚΕ σε όλα τα δικαιολογημένα ερωτήματα του λαού μας απαντά ότι υπάρχει διέξοδος, υπάρχει δρόμος μπροστά! Το ΚΚΕ απαντά με το Πρόγραμμα για την εξουσία του λαού μας, που βεβαίως θα έχει τα δικά της όργανα εξουσίας, όπως είναι το κοινοβούλιο, η κυβέρνηση.

Ποιο είναι αυτό το Πρόγραμμα; Το ΚΚΕ λέει καθαρά ότι όλα τα «οικονομικά εργαλεία» μπορούν να μπουν στην υπηρεσία του λαού. Να κοινωνικοποιηθούν. Ο ορυκτός πλούτος, οι υποδομές και τα μηχανήματα της βιομηχανίας, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, το εμπόριο, η γη, οι καπιταλιστικές αγροτικές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, να γίνουν όλα λαϊκή περιουσία. Δίπλα σε αυτόν τον κοινωνικοποιημένο τομέα της οικονομίας, να οργανωθεί ο παραγωγικός αγροτικός συνεταιρισμός.

Με αυτά τα εργαλεία, μπορεί η νέα, η εργατική - λαϊκή εξουσία να σχεδιάσει κεντρικά και επιστημονικά την οικονομία, να δώσει δυναμική στην ανάπτυξη των κλάδων και της περιφέρειας, να ζωντανέψει η ύπαιθρος. Αυτή η ανάπτυξη έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Πανεθνικό σχεδιασμό δεν μπορεί, δεν είναι σε θέση να κάνει ο καπιταλισμός, καθώς στηρίζεται στο κέρδος αλλά και στον προγραμματισμό κατά μονοπώλιο, ούτε καν σε κλαδικό επίπεδο.

Αυτή η φιλολαϊκή ανάπτυξη που έχει στο Πρόγραμμά του το ΚΚΕ μπορεί:

-- Να απορροφήσει όλους τους άνεργους, να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη δουλειά.

-- Να καταργήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, να αναπτύξει αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.

-- Να καταργήσει το εμπόριο στη μόρφωση και να προσφέρει στα παιδιά του λαού ένα καλά οργανωμένο δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα.

-- Να αναπτύξει την αγροτική παραγωγή και να εξασφαλίσει επαρκή υγιεινά διατροφικά προϊόντα για το λαό και πρώτες ύλες για τη βιομηχανία.

-- Να αναπτύξει το λαϊκό πολιτισμό και αθλητισμό.

-- Να διαμορφώσει όρους να εξαλειφτούν οι αιτίες της γυναικείας ανισοτιμίας και να στηριχτεί με πλήρεις υποδομές η εργατική - λαϊκή οικογένεια, προστατεύοντας τη μητρότητα, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους.

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική, συμφέρει το λαό, υπηρετεί τον εργαζόμενο.

-- Η αποδέσμευση από την ΕΕ θα είναι προσφορά στη διεθνιστική πάλη των λαών. Κάθε λαϊκό κίνημα πρέπει να παλεύει στη χώρα του, να συντονίζει τη δράση του με άλλα λαϊκά κινήματα. Οι εξελίξεις δεν μπορεί να συγχρονιστούν για όλες μαζί τις χώρες, ο ένας λαός δεν πρέπει να περιμένει τον άλλο, αλλά κυρίως μπορεί να επιδρά με τα αποτελέσματα της πάλης στη χώρα του στον άλλο, να προσθέτει τη δική του συνεισφορά στην αποδυνάμωση και αποσταθεροποίηση του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος που ονομάζεται ΕΕ, άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

-- Στο βαθμό που θα πραγματοποιούνται ανατροπές στα κράτη-μέλη της ΕΕ, θα δημιουργούνται και προϋποθέσεις για ανώτερου, σοσιαλιστικού τύπου οικονομική συνεργασία προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας σε διαφορετικές χώρες. Η πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος ενάντια στην ΕΕ, στο κάθε κράτος-μέλος της, μπορεί και πρέπει να αξιοποιεί τις εσωτερικές της αντιθέσεις, τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στο οικοδόμημα της ΕΕ.

Το ΚΚΕ είναι εγγύηση για το σήμερα και το αύριο

Ακριβώς γιατί το ΚΚΕ έχει πρόταση ρήξης και σύγκρουσης με την ΕΕ, με την εξουσία των μονοπωλίων, μπορεί να μπει μπροστά στον αγώνα για να εμποδιστούν τα νέα μέτρα-φωτιά, να παρθούν μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων, μέτρα για την επιβίωση του λαού μας.

Στις θέσεις του ΚΚΕ, στις προτάσεις του, ο εργάτης, ο άνεργος, ο υπάλληλος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο φτωχός αγρότης θα δει γραμμένα με μεγάλα γράμματα τα δικά του δικαιώματα.

Και αυτά που του πήραν πίσω στο όνομα της κρίσης, με το 1ο, το 2ο και το 3ο μνημόνιο κι αυτά που πρέπει να διεκδικήσει.

-- Ποια άλλη πολιτική δύναμη μπορεί, χωρίς υποχωρήσεις και παλινωδίες, να πρωταγωνιστήσει στην οργάνωση του αγώνα του λαού για την κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων και την ανάκτηση των απωλειών;

-- Ποια άλλη πολιτική δύναμη αγωνίζεται με συνέπεια και ανιδιοτέλεια για να οργανωθεί η λαϊκή αλληλεγγύη;

-- Ποια άλλη πολιτική δύναμη παλεύει για το επίδομα ανεργίας, χωρίς να συμβιβάζεται με την ανεργία;

-- Ποια άλλη πολιτική δύναμη παλεύει για να μπορεί ο άνεργος να ταΐσει την οικογένειά του, χωρίς να συμβιβάζεται με τη φτώχεια, την εξαθλίωση;

Το ΚΚΕ είναι εγγύηση και για το σήμερα και για το αύριο.

Και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με το λαό στην εξουσία, απαντά και στο τι σήμερα πρέπει να παλέψει ο λαός και προς τα πού πρέπει να κατευθυνθεί η πάλη του.

Σήμερα, είναι πιο ώριμα τα πράγματα να ανοίξουμε τη συζήτηση πλατιά μέσα στο λαό και τη νεολαία ότι ο δρόμος του ΚΚΕ είναι ρεαλιστικός. Η άποψη που μπαίνει, ότι αυτά που λέει το ΚΚΕ δε γίνονται, είναι επιχείρημα των εχθρών του λαού. Τις αλλαγές που παλεύουμε, δεν τις βλέπουμε από τετραετία σε τετραετία στην κάλπη, αλλά σαν καθημερινό αγώνα, αλλαγής συσχετισμών παντού.

Φίλες και φίλοι,

Για όλους εσάς, για όλους τους ριζοσπάστες, τους αριστερούς, τους ανιδιοτελείς και έντιμους αγωνιστές και αγωνίστριες, άσχετα πού βρίσκονταν μέχρι χτες, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι υπάρχει θέση μέσα στο κίνημα: Στο εργατικό σωματείο, στην επιτροπή ανέργων, στο σύλλογο των αυτοαπασχολούμενων, τον αγροτικό σύλλογο, στους φορείς και τους συλλόγους που συμμετέχουν οι γυναίκες και τα νέα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.

Για να παλέψουμε:

  • Για λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και προστασίας των ανέργων.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, υποχρεωτική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και κατάργηση αντεργατικών μέτρων που χτυπάνε εργασιακά δικαιώματα.
  • Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων, που μείωσαν τις συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, απαιτώντας ταυτόχρονα την επιστροφή των «κλεμμένων» από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και την καταβολή των υποχρεώσεων της πλουτοκρατίας και του κράτους.
  • Απαλλαγή των λαϊκών οικογενειών από τα χαράτσια, με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου αλληλεγγύης, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, την αύξηση του αφορολόγητου στις 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου.
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας, δωρεάν μεταφορά των ανέργων, επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας.
  • Κανένας πλειστηριασμός σε πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία των λαϊκών οικογενειών. Διαγραφή χρεών από τόκους, δραστική περικοπή των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Αύξηση των δαπανών για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.
  • Κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.
Αλλαγή συσχετισμών με ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού

Σ' αυτή την κατεύθυνση παλεύει το ΚΚΕ, με τα μέλη και τα στελέχη του στους κλάδους, τους εργασιακούς χώρους, τις γειτονιές, με στόχο την οργάνωση, την αναμέτρηση για όλα τα ζητήματα με τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, τις πολιτικές δυνάμεις, τις κυβερνήσεις και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις που το στηρίζουν.

Αμεση προϋπόθεση για μια πορεία πραγματικής αλλαγής συσχετισμού προς όφελος της εργατικής - λαϊκής πλειοψηφίας είναι να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ παντού και πάνω απ' όλα στους χώρους δουλειάς και τις λαϊκές γειτονιές.

Να απορρίψει ο λαός μας όλες τις δυνάμεις που από κυβερνητική θέση τον καταδίκασαν στη φτώχεια και την ανασφάλεια ή άλλους νεόκοπους που εμφανίζονται να στηρίζουν τα ίδια αδιέξοδα.

Να απορρίψει και τους σημαιοφόρους του ευρώ που συσπειρώνονται γύρω από τη σοσιαλδημοκρατική ηγεσία του Τσίπρα, αλλά και τους ετερόκλητους σημαιοφόρους της καπιταλιστικής Ελλάδας της δραχμής. Να απομονώσει τους ναζιστές, τους φασίστες, που εμφανίζονται με αντιμνημονιακά - ακόμα και αντικαπιταλιστικά συνθήματα - αν και είναι τσιράκια τμημάτων του οικονομικού κατεστημένου και ξένων κύκλων και έχουν βαλθεί να «τη βγάλουν λάδι», χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα για να τους αθωώσουν από την εγκληματική δράση τους, που οδήγησε σε στυγνές δολοφονίες και βίαιες επιθέσεις κατά Ελλήνων αντιφασιστών και μεταναστών.

Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα στο ριζοσπαστικό κόσμο, στις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις που πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ και που σήμερα έχουν και τη δυνατότητα και την πείρα να βγάλουν συμπεράσματα.

Σε όλους όσοι προβληματίζονται για το πώς θα ανατρέψουν τον αρνητικό συσχετισμό, τη φοβία και τις αυταπάτες. Να συναντηθούν με το ΚΚΕ στον αγώνα και το κίνημα, ακόμη κι αν διατηρούν επιφυλάξεις για επιμέρους θέσεις του.

Αξιοποιούμε την πείρα κυρίως των τριών τελευταίων χρόνων, μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις και τις εκλογές του 2012, έως σήμερα, 6 μήνες μετά τις εκλογές.

Πρέπει και μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη πείρα, που όλοι και όλες πρέπει να αξιοποιήσουμε, να την εντάξουμε στην καθημερινή μας δράση, έτσι ώστε να δυναμώσουμε το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να ανασυνταχθεί ταξικά, να γίνει καταλύτης για εξελίξεις, βαθαίνοντας την αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης για την εργατική - λαϊκή εξουσία, ενισχύοντας και δυναμώνοντας παντού το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα συλλαλητήρια μπορούν να γίνουν ένα αποτελεσματικό ποτάμι πίεσης, μόνο αν τροφοδοτούνται, εάν έχουν πηγή την οργάνωση και πάλη με όλες τις μορφές, ως την απεργία, στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στις βιομηχανικές ζώνες, στους κλάδους, στις εμπορικές ζώνες, στα χωράφια.

Το λαϊκό ρεύμα, το κίνημα πρέπει να είναι οργανωμένο με βάση τον τόπο δουλειάς και τον κλάδο, πανελλαδικά συνενωμένο.

Μόνο έτσι θα ισχυροποιείται η αντίθεση κεφάλαιο - εργασία, μονοπώλια - λαός, το κίνημα αποδέσμευσης από την ΕΕ. Οταν κερδίσει το μυαλό και την καρδιά εκατομμυρίων εργαζομένων, όταν γίνει αφετηρία μιας νέας, μεγάλης δυναμικής συμμαχίας το σύνθημα: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ