Τρίτη 1 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΚΚΙ
Για το λαό ... χωρίς το λαό

Σε ρόλο "συνομιλητή", με στόχο τη συναίνεση, το συνδικαλιστικό κίνημα

Η έντονη κριτική στη "δεξιά απόκλιση" του "ΠΑΣΟΚ των "4" " αλλά και η παντελής έλλειψη αναφοράς στον ενεργητικό ρόλο που μπορεί να παίξει το συνδικαλιστικό κίνημα, εκτός από αυτόν του "συναινέτη - συνομιλητή", είναι τα δύο στοιχεία που χαρακτήρισαν την 3η Σύνοδο της ΚΠΕ του ΔΗΚΚΙ, που είχε ως αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την παραπέρα στάση του ΔΗΚΚΙ.

Για "συντηρητική ολοκλήρωση του ΠΑΣΟΚ" έκανε λόγο μιλώντας προχτές, ο πρόεδρός του, Δ. Τσοβόλας, στα πλαίσια της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος. Οπως επισήμανε, το ΠΑΣΟΚ "έχοντας αποκλίνει σήμερα προς τα δεξιά, επικαλύπτει σήμερα τον ζωτικό κεντροδεξιό χώρο της ΝΔ". Παράλληλα τόνισε ότι η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ "σηματοδοτεί τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής της σκληρής λιτότητας, τον περαιτέρω περιορισμό του Κράτους - Πρόνοιας και την υποχωρητικότητα στα εθνικά θέματα".

Οσον αφορά τον ρόλο του ΔΗΚΚΙ, στις συνθήκες που διαμορφώνονται από εδώ και πέρα, ο Δ. Τσοβόλας σημείωσε πως "θα αντισταθεί απέναντι σε αυτές τις πολιτικές" ενώ "θα αγωνισθεί για τη συγκρότηση ενός πανευρωπαϊκού προοδευτικού κινήματος, προκειμένου να αλλάξει η Συνθήκη του Μάαστριχτ". Επίσης δήλωσε ότι "θα συνεχίσουμε τον καθαρό πολιτικό μας αγώνα αναβαθμίζοντας τους κοινωνικούς αγώνες των πολιτών" "προτείνοντας καθημερινά την εναλλακτική προοδευτική πρόταση εξουσίας".

Στο περιθώριο οι αγώνες

Αξίζει εδώ να επισημάνουμε, ότι τόσο στην εισήγηση του Δ. Τσοβόλα, όσο και στις προτάσεις που ακούστηκαν, δεν έγινε καν λόγος για το συνδικαλιστικό κίνημα και γενικότερα το μαζικό κίνημα παρά το γεγονός ότι ο Δ. Τσοβόλας συνεχίζει τις επαφές με τις τριτοβάθμιες οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΕΣΑΣΕ κλπ). Στις εξελίξεις ο Δ. Τσοβόλας, δεν του επιφυλάσσει κανένα ρόλο. Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι και η θέση της 1ης Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης του ΔΗΚΚΙ, που υποστηρίζει πως η στάση του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να είναι η "εξάντληση του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου" ώστε να "επιτευχθεί στέρεη κοινωνική συμφωνία για κοινή πορεία". Παράλληλα στην ίδια απόφαση αναφέρεται πως το ΔΗΚΚΙ, δε θα ιδρύσει συνδικαλιστική παράταξη επειδή "η εθνική συμφωνία για κοινωνική συναίνεση είναι ζωτικής σημασίας"!

Τέλος να επισημάνουμε ότι στα πλαίσια των οργανωτικών ζητημάτων του ΔΗΚΚΙ, αποφασίστηκε να γίνει συνέδριο του κόμματος σε ένα περίπου χρόνο και παράλληλα να δημιουργηθούν σχολές στελεχών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ