Τρίτη 1 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπροστά σε αντιλαϊκές αποφάσεις

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες θα αρχίσουν να συζητούνται στη Βουλή την επόμενη Πέμπτη (10 Οκτωβρίου), βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, με στόχο να "συμβιβαστούν τα ασυμβίβαστα": Και να ανταποκριθούν στις επιταγές του Διευθυντηρίου για την ΟΝΕ και να εμφανίσουν "κοινωνικό προφίλ".

Το θέμα αυτό απασχόλησε χτες το βράδυ σύσκεψη υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη, στην οποία πήραν μέρος οι Αλ. Παπαδόπουλος, Γ. Παπαντωνίου, Β. Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτης και Κ. Σκανδαλίδης.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου και μέσα στο 1997 στη λήψη των σημαντικότερων αντιλαϊκών μέτρων, αφ' ενός γιατί το 1998 θα κριθεί η είσοδος στην ΟΝΕ, αλλά και επειδή έτσι υπολογίζει ότι θα μπορέσει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το πολιτικό κόστος στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (δημοτικές 1998, ευρωεκλογές 1999).

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ισχύει η προεκλογική δήλωση του πρωθυπουργού ότι δε θα επιβληθούν νέοι φόροι, χωρίς όμως να διευκρινίσει πώς και πού δε θα επιβληθούν...

Πριν, όμως, από τη συζήτηση των προγραμματικών ο πρωθυπουργός θα δώσει "δείγματα γραφής" σε δύο ακόμα κρίσιμα μέτωπα: Στο Κυπριακό και στην ευρωπαϊκή ενοποίηση στα πλαίσια του Μάαστριχτ.

Σήμερα, ο Κ. Σημίτης αναχωρεί για διήμερη επίσκεψη στη Λευκωσία, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και τους αρχηγούς των κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που θα έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός θα εξεταστούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αμερικανικών σχεδίων (λύσεις τύπου Ντέιτον) και πρωτοβουλιών, οι οποίες θα εκδηλωθούν αμέσως μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά η κυβέρνηση σκόπιμα αποφεύγει να τοποθετηθεί.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Δουβλίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα συζητηθούν η Οικονομική και Νομισματική Ενωση και η Διακυβερνητική. Υπενθυμίζεται ότι ήδη στο συμβούλιο των οικονομικών υπουργών, στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου, επικράτησαν οι απόψεις του "γαλλογερμανικού άξονα", η εφαρμογή των οποίων θα έχει ολέθριες συνέπειες για τις οικονομίες των "μικρών" χωρών και βέβαια και της χώρας μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ