Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δημοψήφισμα δεν αποτελεί κορυφαία έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας;

Πάει πολύ η κυβέρνηση να βαφτίζει δημοκρατία τον εκβιασμό που επιχειρεί να κάνει στο λαό. Στόχος της με το δημοψήφισμα δεν είναι να εκφραστεί η λαϊκή θέληση, αλλά να εκβιαστεί η έγκριση, στήριξη και ανοχή του λαού στη δική της πρόταση προς την τρόικα, που είναι επίσης αντιλαϊκή. Πολύ περισσότερο, όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις με τις επιστολές του πρωθυπουργού, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλει να αποσπάσει «λευκή επιταγή» από το λαό, προκειμένου να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για ένα 3ο μνημόνιο, που θα συνοδεύεται από τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στις προτάσεις Γιούνκερ!

Το ίδιο, λοιπόν, το ερώτημα είναι δίκοπο μαχαίρι. Και οι δύο εκδοχές οδηγούν σε αντιλαϊκά μέτρα. Εξάλλου, η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ να τεθούν ως ερωτήματα του δημοψηφίσματος η απόρριψη της πρότασης τόσο της ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ όσο και της κυβέρνησης, η αποδέσμευση από την ΕΕ. Οχι μόνο δε δέχτηκαν, αλλά ούτε καν τα έβαλαν σε ψηφοφορία.

Ας σταματήσει, λοιπόν, η κοροϊδία περί λαϊκής θέλησης και λαϊκής κυριαρχίας. Η θέληση του λαού, που εκφράστηκε μέσα από τους αγώνες του όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν και είναι να απαλλαγεί από τα μνημόνια, τους εφαρμοστικούς νόμους, όλη την αντιλαϊκή πολιτική που τον μάτωσε, η οποία όχι μόνο παραμένει άθικτη, αλλά και ενισχύεται με την πρόταση της κυβέρνησης.

Είναι κοροϊδία να μιλάνε για λαϊκή κυριαρχία τη στιγμή που την πραγματική εξουσία, τα κλειδιά της οικονομίας, τα κρατάει το κεφάλαιο, όταν μέσα στο κλίμα τρομοκρατίας και φόβου που καλλιεργούν, προσπαθούν να αποσπάσουν από το λαό υποταγή στη μία ή στην άλλη αντιλαϊκή εκδοχή και να του τη «φορτώσουν» ως δική του επιλογή.

Σ' αυτούς που λένε ότι τα δημοψηφίσματα είναι έκφραση λαϊκής θέλησης, ας θυμηθούν όσα δημοψηφίσματα πραγματοποιήθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη Συνθήκη της Λισαβόνας κ.ά. που επαναλαμβάνονταν μέχρι το ΟΧΙ να γίνει ΝΑΙ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ