Τετάρτη 1 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ
Συγκίνηση, θαυμασμός και υπόσχεση συνέχισης!

Μελετώντας την έκθεση με το αρχειακό υλικό
Μελετώντας την έκθεση με το αρχειακό υλικό
Στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας για την Ιστορία του ΚΚΕ, των λαϊκών αγώνων στην Ελλάδα και του ηρωισμού που εμπνεύστηκε από την πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης, χαρακτήρισαν τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στις φυλακές της Αίγινας, την περασμένη Κυριακή.

Με κεντρικό σύνθημα «Οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης εμπνέουν την πάλη για την αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για το Σοσιαλισμό», οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ του Πειραιά και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, εδώ και πολλές μέρες, προετοίμαζαν μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια στην εκδήλωση. Στόχος τους ν' αποτελέσει πραγματικά μια πρωτοβουλία που αρμόζει στην περίσταση. Να αναδεικνύει ότι σ' αυτό το νησί του Αργοσαρωνικού, το ΚΚΕ έγραψε χρυσές σελίδες της Ιστορίας του, μέσω των φυλακισμένων μελών του και των εκτελεσμένων ηρώων του. Οτι ο λαός μας κυριολεκτικά μεγαλούργησε όταν εμπιστεύτηκε τη δύναμή του, όταν έκανε δική του υπόθεση την πάλη για την ανατροπή της εκμετάλλευσης, όταν έπαψε να αναθέτει τη ζωή και το μέλλον του σε μεσάζοντες και εκπροσώπους των εκμεταλλευτών του. Οταν έπαψε να διαπραγματεύεται πόσα θα χάσει και με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή βγήκε στο προσκήνιο. Μόνο τότε, χωρίς να υπολογίζει θυσίες και κόπο, με όπλο το δίκιο του, άντεξε, έμεινε όρθιος, έδωσε μαθήματα ανυποχώρητης στάσης σε φυλακές και εξορίες, όπως και στην Αίγινα.

Έντονη συγκίνηση σκόρπισε το μουσικο-θεατρικό δρώμενο
Έντονη συγκίνηση σκόρπισε το μουσικο-θεατρικό δρώμενο
Στις εκδηλώσεις, ξεχωριστή ήταν η παρουσία συγγενών εκτελεσμένων και κρατουμένων των φυλακών που δεν είναι πια στη ζωή. Ανθρωποι που ταξίδεψαν από διάφορες περιοχές της χώρας, όπως την Πρέβεζα και τη Λαμία, για να επισκεφτούν τις φυλακές, να περπατήσουν στα χνάρια των προγόνων τους και να αποτίσουν φόρο τιμής στον τόπο που μαρτύρησαν δικοί τους άνθρωποι. Κομπιάζοντας και με βουρκωμένα μάτια, ανταλλάζουν μαρτυρίες και διηγούνται συγκλονιστικές ιστορίες, προκαλώντας σε όλους τη συγκίνηση και το δέος για τις θυσίες των κομμουνιστών. Χαρακτηριστική η μαρτυρία ενός εκ των επισκεπτών, κατά την ξενάγηση στο χώρο των φυλακών, ότι εκεί, σε ηλικία δεκαεννιά ετών, γνώρισε τον πατέρα του. «Εδώ εκτελέστηκε ο πατέρας και ο θείος μου» ήταν άλλη μια αναφορά κατά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο, στο λιμανάκι του Τούρλου, που αποτέλεσε χώρο εκτελέσεων.

Τους ταξιδιώτες που έφτασαν στην Αίγινα, αλλά και τους ντόπιους δίπλα στο χώρο των φυλακών περίμενε μία έκθεση με αρχειακό υλικό σχετικό με τις φυλακές, καθώς και έκθεση βιβλίου. Η βαρβαρότητα του αστικού κράτους, του συστήματος της εκμετάλλευσης και ο ηρωισμός των κομμουνιστών στη σύγκρουση μαζί του αναδεικνυόταν με φωτογραφικό υλικό, πρωτοσέλιδα εφημερίδων και εκδόσεις των φυλακισμένων. Οι πιο νέοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν ότι και στις πιο δύσκολες συνθήκες, η μάχη για να ξεπεράσουν οι κομμουνιστές τον εαυτό τους, συνεχίζεται. Για τη μετατροπή των κελιών σε κυψέλες μόρφωσης και πολιτισμού. Για τους αγώνες που δόθηκαν με όλες τις μορφές για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Για την ηρωική απόδραση των κομμουνιστών από τις φυλακές της Αίγινας, το Μάη του 1934, που απέδειξε ότι «όταν οι κομμουνισταί θέλουν, τις καταργούν», όπως έγραφε χαρακτηριστικά εφημερίδα της εποχής.

Απόδοση τιμής στο κοινοτάφιο των εκτελεσμένων
Απόδοση τιμής στο κοινοτάφιο των εκτελεσμένων
Ανάρπαστη έγινε η ιστορική μπροσούρα που επανέκδοσε η «Σύγχρονη Εποχή». Μια ιστορική έκδοση του 1961, των φυλακισμένων της Αίγινας, με στοιχεία για τη φυλακή και τους κρατούμενους. Είχε φτιαχτεί σε μέγεθος τσέπης για να διακινείται εύκολα, ώστε να καλεί σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης.

Την ομιλία του Στέφανου Λουκά ακολούθησε μουσικο-θεατρικό δρώμενο, σχετικό με τη στάση των κομμουνιστών στη φυλακή και στην εκτέλεση. Με εργατικό τραγούδι και αφήγηση, ξεδιπλώθηκε στους παρευρισκόμενους ο ηρωισμός και η αυτοθυσία, όλα εκείνα τα στοιχεία για τα οποία περήφανη μπορεί να είναι η πρωτοπόρα εργατική τάξη και όχι τα παράσιτα οι καπιταλιστές. Η ανάγνωση του γράμματος μελλοθανάτου κατά την ολοκλήρωση της παράστασης ήταν συγκλονιστική:

«Αίγινα, Μάης 1948

Καπαρέλης Στέφανος, προς την ομάδα Συμβίωσης Φυλακών

Αγαπητοί συναγωνιστές! Κανένας προδότης, κανένας δηλωσίας!

Συναγωνιστές, είμαι περήφανος που πάω για τη μεγάλη θυσία, για τη λευτεριά του λαού μας. Εσείς μείνετε ενωμένοι, μονολιθικοί. Σας αφήνω Γεια...

Για τα παιδιά μου δε σας λέω τίποτα. Τα αφήνω στον ελληνικό λαό.

ΖΗΤΩ το ΚΚΕ! ΖΗΤΩ ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας! ΖΗΤΩ ο ελληνικός Λαός. Γεια σας...».

Περιδιαβαίνοντας στους χώρους της φυλακής

Η πορεία που κατέληξε στις φυλακές για την εκδήλωση
Η πορεία που κατέληξε στις φυλακές για την εκδήλωση
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της φυλακής κατά ομάδες. Το ΚΚΕ δίνει μάχη για να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης του ιστορικού αυτού χώρου. Πρόσφατη είναι, άλλωστε, η Ερώτηση που κατέθεσαν στην κυβέρνηση για το θέμα οι κομμουνιστές βουλευτές, απαιτώντας μέτρα για την περάτωση των εργασιών, ώστε να είναι προσβάσιμες στο κοινό. Ενόψει της εκδήλωσης, μάλιστα, συνεργεία του Κόμματος και της ΚΝΕ καθάρισαν τα σημεία που είναι επισκέψιμα, ξερίζωσαν τα ξερόχορτα, σκούπισαν και έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο, για να γίνει απρόσκοπτα η ξενάγηση που περιλάμβανε τρεις στάσεις, με πρώτη το χώρο του «επισκεπτηρίου». Οι ξεναγοί αναφέρονται στο ιστορικό του κτιρίου και στέκονται ιδιαίτερα στη μορφωτική - πολιτιστική δραστηριότητα που διεξαγόταν σε συνθήκες κράτησης, προκαλώντας το θαυμασμό των επισκεπτών. Αυτή η προσπάθεια ήταν πρώτης προτεραιότητας για τους πολιτικούς κρατούμενους, φτάνοντας να συγκροτήσουν μυστική βιβλιοθήκη που αριθμούσε 1.000 βιβλία κατά την περίοδο της χούντας. Κατά τις ξεναγήσεις, αναδείχτηκε επίσης ο τρόπος οργάνωσης της ζωής των φυλακισμένων, το κοινό ταμείο, η προσπάθεια για να είναι κοντά στην καθημερινότητα της πάλης έξω από τις φυλακές, αλλά και να μεταφέρεται η κατάσταση των φυλακών έξω, για να εξασφαλίζεται η αλληλεγγύη.

Συνεχίζουμε...


Οι εκδηλώσεις, που ολοκληρώθηκαν με κατάθεση στεφάνων στο λιμανάκι του Τούρλου και στο νεκροταφείο της Αίγινας, που αποτέλεσαν τόπους εκτελέσεων, αφήνουν παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές, για τους αγώνες και τις αναμετρήσεις του σήμερα. Οπως είπε η Σωτηρία Αγγελινιάδη, Γραμματέας του ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ, στο χαιρετισμό της: «Με πίστη, αφοσίωση, ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση, όρεξη για μάχη και με σκληρή δουλειά, δίνουμε κι εμείς με τη σειρά μας όρκο στην τάξη μας και το Κόμμα μας. Θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών, μέχρι να πάρουν σάρκα και οστά τα όνειρά μας. Για να δικαιωθούν οι θυσίες των ηρώων του λαού μας και των ηρώων συντρόφων μας!».


Περιδιαβαίνοντας στη φυλακή
Περιδιαβαίνοντας στη φυλακή

Ενός λεπτού σιγή στο μνημείο του Τούρλου. Εδώ έγινε η πρώτη μαζική εκτέλεση κατά τον Εμφύλιο, στις 19 Ιούνη του 1947
Ενός λεπτού σιγή στο μνημείο του Τούρλου. Εδώ έγινε η πρώτη μαζική εκτέλεση κατά τον Εμφύλιο, στις 19 Ιούνη του 1947

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ