Τετάρτη 1 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Υλοποιούμε την κουλτούρα του συμβιβασμού»!

Νέες διαβεβαιώσεις παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στους λεγόμενους εταίρους ότι η κυβέρνηση επ' ουδενί δεν επιθυμεί ρήξη μαζί τους, αντιθέτως, το δημοψήφισμα αποτελεί απλά ένα μέσο, ώστε να δώσει νέα ώθηση στα παζάρια μαζί τους.

Θυμίζουμε ότι προχτές, σε συναντήσεις του με τους πρέσβεις των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, τους είπε (σύμφωνα με δήλωσή του στην ΕΡΤ) ότι «η Ελλάδα ούτε έχει καμιά διάθεση να φύγει από το ευρώ, ούτε έχει πει τέτοιο πράγμα, αλλά ούτε και έχει διάθεση να υποταχθεί (...) Με άλλα λόγια, τους εξήγησα ότι το δημοψήφισμα είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης, που βάζει τον ίδιο το λαό να εκφράσει την άποψή του σ' ένα συγκεκριμένο ερώτημα». Πρόσθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε με όλους τους τρόπους ότι η πρόταση που κάναμε στο Eurogroup, παραμένει πάνω στο τραπέζι και είμαστε πάντα ανοιχτοί να συνεχίσουμε αυτήν τη διαπραγμάτευση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, χτες, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, απαντώντας στα λεγόμενα Μέρκελ ότι η ελληνική κυβέρνηση δε θέλει «συμβιβασμούς», είπε: «Την Τρίτη, είχαμε δεχτεί πολύ σοβαρές υποχωρήσεις και συμβιβασμό και ειπώθηκε ότι την Πέμπτη θα καταλήγαμε σε συμφωνία. Την Τετάρτη, στο Eurogroup εμφανίστηκαν οι δυνάμεις της ύφεσης και της λιτότητας με επιπλέον νέες προτάσεις - και μάλιστα υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ. Να μη μιλάνε σε εμάς, λοιπόν, για συμβιβασμό. Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση και ένα κράτος, που έχουμε επιδείξει πάρα πολλές φορές ότι ξέρουμε την κουλτούρα του συμβιβασμού, την έχουμε ανάγκη και την υλοποιούμε».

Επέμεινε σχετικά με το δημοψήφισμα ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην ΕΕ κάθε κράτος-μέλος διαθέτει πάρα πολλά εργαλεία (σ.σ. στα παζάρια): Προσφυγή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, βέτο, δημοψηφίσματα, συμβιβασμός, διαπραγμάτευση».

Πρόσθεσε ότι «για μένα, δεν υπάρχει ούτε έξοδος από το ευρώ, ούτε υποταγή στη γραφειοκρατία της Ευρώπης. Για μένα, υπάρχει η Ευρώπη ως ένα πεδίο μάχης, όπου χρησιμοποιώ όλα τα εργαλεία που μου επιτρέπουν οι θεσμοί, οι συνθήκες, οι συμφωνίες με την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ