Τετάρτη 1 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κανένας εργάτης μόνος του απέναντι στην εργοδοσία

Κάλεσμα στα σωματεία να πρωτοστατήσουν ενάντια σε απολύσεις, καθυστερήσεις πληρωμών, υποχρεωτικές άδειες, με πρόσχημα την «αργία» των τραπεζών

Από παλιότερη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία
Από παλιότερη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία
Την προσπάθεια επιχειρηματικών ομίλων να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, να αξιοποιήσουν το κλίμα φόβου που διαμορφώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης, μετά το κλείσιμο των τραπεζών, για να εντείνουν την επίθεση στους εργαζόμενους και να προωθήσουν τους αντεργατικούς τους σχεδιασμούς, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Κάθε ώρα που περνάει, πληθαίνουν οι καταγγελίες για επιχειρήσεις που ανακοινώνουν ότι δε θα πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους. Ανακοινώνουν διαθεσιμότητες, ακόμη και απολύσεις εργαζομένων. Καλούμε τους εργαζόμενους να απαντήσουν οργανωμένα, μαζικά και μαχητικά στη νέα αυτή επίθεση των εργοδοτών. Να μην υποκύψουν, να μη δεχτούν την απλήρωτη δουλειά και τις διαθεσιμότητες. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Δε θα πληρώσουμε εμείς τις συνέπειες της κρίσης και των ανταγωνισμών του κεφαλαίου. Καλούμε τα σωματεία να βρίσκονται συνεχώς κοντά στους εργαζόμενους, να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κανένας εργάτης μόνος του. Με ταξική, αγωνιστική απάντηση, να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.

Απαιτούμε:

  • Να διασφαλιστεί η πληρωμή στην ολότητά τους των μισθών των εργαζομένων, του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους, των συντάξεων. Εδώ και τώρα!
  • Καμία απόλυση ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους, με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών».
Ξεσαλώνουν οι εργοδότες

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι καταγγελίες από κλάδους και τόπους δουλειάς για τις αντεργατικές πρακτικές της εργοδοσίας, που προσπαθεί να φορτώσει στους εργαζόμενους τη «χασούρα» από το γενικότερο κλίμα που δημιούργησε η απόφαση της κυβέρνησης για «αργία» των τραπεζών και έλεγχο κεφαλαίων.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, «η εργοδοσία στο Εμπόριο και τα σούπερ μάρκετ ξεσάλωσε, μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και το κλείσιμο των τραπεζών. Καλούν τους εργαζόμενους να αναστείλουν τα ρεπό και τις άδειές τους, κυρίως στα σούπερ μάρκετ. Να πάρουν υποχρεωτικά ρεπό και άδειες ή να πάρουν άδειες άνευ αποδοχών.

Απειλούν ότι δε θα καταβάλουν μισθούς ή θα δώσουν ένα μικρό μέρος αυτών. Δίνουν γραμμή τι να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι, βάση των δικών τους συμφερόντων. Απειλούν ότι αν δε συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, τα καταστήματα θα κλείσουν, θα πάρουν τα κεφάλαιά τους και θα φύγουν». Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους, για ό,τι συμβαίνει στο χώρο εργασίας να έρθουν αμέσως σε επαφή με τη συνδικαλιστική τους οργάνωση.

Ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν και σε άλλους κλάδους. Χτες, στον κλάδο του Φαρμάκου - Καλλυντικού, η «Lavifarm» ανακοίνωσε στο σύνολο των εργαζομένων (εργοστάσιο και αποθήκη) ότι θα πάρουν άδεια από σήμερα έως και την Τρίτη. Επίσης, η εταιρεία «APV» ανακοίνωσε ότι θα πάρουν άδεια από χτες μέχρι και την Τρίτη οι πωλητές και τα τμήματα που υποστηρίζουν τις πωλήσεις.

Στη Στερεά, lock out κήρυξαν επί της ουσίας η «Τσιπίτα», η «Αλλατίνη», ο «Μόρνος», και η «Europa». Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε ότι αφορά γενικά τις μικρές επισιτιστικές επιχειρήσεις, που επικαλούνται την έλλειψη πρώτων υλών, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Θυμίζουμε ότι στο χτεσινό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», καταγράφηκαν δεκάδες ακόμα περιπτώσεις κλάδων και επιχειρήσεων, όπου σαν έτοιμη από καιρό, η εργοδοσία επιτέθηκε με λύσσα στους εργαζόμενους, βάζοντας τα θεμέλια για την παραπέρα αφαίρεση δικαιωμάτων, ακόμα και όταν τελειώσει η αναταραχή με τις τράπεζες. Τα περισσότερα τέτοια κρούσματα καταγράφονται στους κλάδους των Εμφιαλωμένων Ποτών, στις Κατασκευές και στις Τηλεπικοινωνίες.

«Αλλα λόγια» από την κυβέρνηση

Και ενώ η εργοδοσία οργιάζει, η κυβέρνηση εξαντλείται σε ...νουθεσίες και υπενθυμίσεις ότι «ισχύει στο ακέραιο η υποχρέωση τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας».

Χωρίς να ανακοινώνει κανένα άμεσο μέτρο, παρά τις συγκεκριμένες κατηγορίες, λέει ότι «σε καμία περίπτωση δε θα γίνουν αποδεκτά φαινόμενα παραβατικότητας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, τα οποία, με πρόσχημα τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, αποσταθεροποιούν την αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα».

Καταλήγει, σημειώνοντας ότι «η επιβολή "αδειών" στους εργαζόμενους - με ή χωρίς αποδοχές - καθώς και η "απεργία" επιχειρήσεων (lockout) είναι παράνομες ενέργειες» και ότι «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την πρόληψη και την πάταξη φαινομένων καταστρατήγησης και παραβίασης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ