Δευτέρα 29 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντείνεται το μπαράζ των αντιλαϊκών διεργασιών

Τυχόν «νέες προτάσεις» των «θεσμών» θα μπορούσαν να γίνουν ανά πάσα στιγμή αντικείμενο του δημοψηφίσματος, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, επαναφέροντας την πρόταση - προσφορά που είχε κάνει στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Bild» σημειώνει: «Τότε μπορούμε να αλλάξουμε ανά πάσα στιγμή τη δική μας εισήγηση και να προτείνουμε στους ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν», και σημειώνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί κατά το διάστημα που οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν.

Την ίδια ώρα, οι αντιλαϊκές διεργασίες προσλαμβάνουν εντονότατους ρυθμούς. Μετά την... εκκωφαντική σιωπή που εμφάνιζε «επισήμως» τις προηγούμενες μέρες ο Λευκός Οίκος, χτες ανακοίνωσε ότι σε συνομιλίες τους σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συμφώνησαν ότι έχει «κρίσιμη σημασία» να καταβληθούν προσπάθειες για να υπάρξει επιστροφή σε έναν δρόμο ο οποίος θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξή της εντός της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι οικονομικές ομάδες τους παρακολουθούν την κατάσταση και θα παραμείνουν σε στενή επαφή, πρόσθεσε η αμερικανική Προεδρία.

Είναι φανερό ότι τα αντιλαϊκά παζάρια συνεχίζονται με ακόμη εντονότερους ρυθμούς και στο παρασκήνιο, ενώ ανεξαρτήτως της έκβασής τους, προ των πυλών είναι η ομοβροντία των νέων αντιλαϊκών μέτρων.

«Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες στην περιοχή και είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στο βαθμό που θα χρειασθεί», επισημαίνει σε δήλωσή της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και προσθέτει: «Συνεχίζω να πιστεύω ότι απαιτείται μια ισορροπημένη προσέγγιση για να βοηθήσουμε να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη στην Ελλάδα, με τις κατάλληλες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που θα υποστηρίζονται με την κατάλληλη χρηματοδότηση και μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους». Στο «διά ταύτα» τόνισε πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να επιδιώκει αυτή την προσέγγιση με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Να επανέλθει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μία συμφωνία είναι ακόμα δυνατή», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μ. Βαλς, ο οποίος νωρίς χτες είχε καλέσει την ΕΚΤ να μη διακόψει τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, Χ. Β. Ζιν, ζήτησε την «ελεγχόμενη αποχώρηση της χώρας από το ευρώ». Μάλιστα, τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ένα νέο ηλεκτρονικό νόμισμα, παράλληλα με το ευρώ, καθώς και τη διακοπή όλων των εμβασμάτων σε ευρώ στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί έναντι του ευρώ, και έτσι «η χώρα θα γίνει και πάλι ανταγωνιστική».

Το βράδυ χτες, είχε προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη, σε επίπεδο υφυπουργών, των κρατών του «G7», προκειμένου «να ενημερωθούν οι μη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις εξελίξεις σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα», σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Βρετανίας εξέδωσαν «ταξιδιωτικές Οδηγίες», συμβουλεύοντας τους τουρίστες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα να έχουν μαζί τους αρκετά μετρητά, γιατί τα ATM ενδεχομένως θα είναι άδεια ή δύσκολο να προσπελαστούν λόγω ουρών και καθυστερήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ