Δευτέρα 29 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανέδειξε ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα για το λαό

Κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, η οποία απορρίφτηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με συνοπτικές διαδικασίες...

Ο λαός πρέπει να πει «όχι» τόσο στο μνημόνιο της κυβέρνησης, όσο και στο μνημόνιο των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ, υπογράμμισαν με τις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ

Eurokinissi

Ο λαός πρέπει να πει «όχι» τόσο στο μνημόνιο της κυβέρνησης, όσο και στο μνημόνιο των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ, υπογράμμισαν με τις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ
Το γεγονός ότι ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να επιλέξει ανάμεσα στην πρόταση - καρμανιόλα των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και στην πρόταση - λαιμητόμο της κυβέρνησης, ανέδειξε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με τις παρεμβάσεις της κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, για την πρόταση της κυβέρνησης για διενέργεια δημοψηφίσματος.

Σ' αυτά τα πλαίσια, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος.

Αναλυτικά, η πρόταση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ανέφερε τα εξής:

«Η κυβέρνηση προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα αν ο λαός εγκρίνει ή απορρίπτει την πρόταση για συμφωνία των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θεωρεί ότι τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού είναι τα παρακάτω:

1. ΟΧΙ στις προτάσεις για συμφωνία των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.

2. Αποδέσμευση από την ΕΕ - Κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών εφαρμοστικών τους νόμων».

Παράλληλα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσε αίτημα η πρόταση αυτή να τεθεί σε ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Απορρίφτηκε από την κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες...

Ωστόσο, η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ, χωρίς καν να επιτρέψει να τεθεί σε ψηφοφορία, παραβιάζοντας μάλιστα ακόμα και αυτούς τους θεσμούς του αστικού κοινοβουλίου.

Είναι χαρακτηριστικοί οι διάλογοι και τα όσα εκτυλίχθηκαν κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή, όταν η κυβέρνηση επιχείρησε απλώς να... «προσπεράσει» την πρόταση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ!

Αρχικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλ. Μητρόπουλος, ο οποίος προέδρευε σε εκείνη τη φάση, επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης, επικαλούμενος άρθρα του κανονισμού της Βουλής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, απέδειξε με βάση και τον κανονισμό ότι οι ισχυρισμοί του Αλ. Μητρόπουλου ήταν ανυπόστατοι και έθεσε ευθέως το ερώτημα: «Προκαλούμε την κυβέρνηση. Γιατί δε δίνει το δημοκρατικό δικαίωμα στον ελληνικό λαό να αποφανθεί και για ερωτήματα που βάζουμε εμείς», επισημαίνοντας ότι το θέμα «δεν είναι τεχνικό. Είναι πολιτικό».

Η απάντηση του Δ. Κουτσούμπα στους ισχυρισμούς του Αλ. Τσίπρα

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, εξαπολύοντας επίθεση στο ΚΚΕ και επιχειρώντας να κάνει το άσπρο μαύρο, για να λάβει βέβαια πληρωμένη απάντηση από τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Αναλυτικά, ο διάλογος που αναπτύχθηκε έχει ως εξής:

Αλ. Τσίπρας: Κύριε Παφίλη, κατανοώ απολύτως την αμηχανία σας. Επί πέντε συναπτούς μήνες, είχατε προεξοφλήσει κάτι το οποίο και εσάς βόλευε, ότι αυτή η κυβέρνηση θα αποδεχτεί μνημόνια και θα φέρει σε αυτήν τη Βουλή μνημόνια να ψηφιστούν. Δεν σας κάνουμε τη χάρη, ούτε σ' εσάς ούτε στους άλλους από την άλλη μεριά. Θα σας ζητούσα, όμως, να αναλογιστείτε και την ιστορία του κόμματός σας και σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή να μην κάνετε μικροπολιτικά παιχνίδια. Αυτήν την κρίσιμη στιγμή, θα περίμενα με μεγάλη σαφήνεια να τοποθετηθείτε στο κυρίαρχο δίλημμα: Με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, του εργαζόμενου λαού, της εργατικής τάξης ή με τα συμφέροντα αυτών που θέλουν να διαλύσουν την κοινωνία; Και μην ταυτίζεστε εσείς με την άλλη πλευρά. Δεν σας περιποιεί τιμή.

Δ. Κουτσούμπας: Κύριε Τσίπρα, εσείς κάνετε μικροπολιτικά παιχνίδια και είστε πρωθυπουργός της χώρας και βρίσκεστε ενώπιον του Κοινοβουλίου σήμερα.

Η πρότασή μας είναι καθαρή. Τη δική σας πρόταση προς την τρόικα, τους τρεις «θεσμούς», λέμε να βάλετε επίσης για ψηφοφορία, για δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό, γιατί αυτή η πρόταση είναι μνημόνιο. Αυτή η πρόταση είναι μνημόνιο και είναι καραμπινάτο μνημόνιο. Και ξέρετε πολύ καλά ότι είναι ένα μνημόνιο πολύ κακό, «Αρμαγεδδώνας» της τρόικας. Και είναι ένα πολύ κακό, επίσης, μνημόνιο το δικό σας, καρμανιόλα. Τι να διαλέξει, δηλαδή, ο ελληνικός λαός;

Αρα, απευθυνθείτε και για τα δύο, όπως προτείνει το ΚΚΕ, ειλικρινά, δημοκρατικά, στο λαό μας, για να αποφασίσει. Και να πει «όχι» και στα δύο, όπως προτείνει το ΚΚΕ. Και επίσης, να πει εάν θέλει ρήξη πραγματική, όπως λένε πολλοί από τους βουλευτές σας στα διάφορα κανάλια και ντρέπονται, διστάζουν να το πουν εδώ, ενώπιόν σας, μέσα στο Κοινοβούλιο και θα ψηφίσουν τώρα για ρήξη!

Θα σας θυμίσω τι λέγαμε εμείς από το Γενάρη. Από το Γενάρη, το ΚΚΕ έλεγε καθαρά ότι και η επιλογή νέων μνημονίων, νέας συμφωνίας, είτε με τη λογική τρόικας είτε με τη λογική της ελληνικής κυβέρνησης, είτε η επιλογή ρήξης μόνο από το ευρώ και πέρασμα σε ένα νόμισμα όπως είναι η δραχμή ή σε ένα διπλό νόμισμα, είναι η άλλη όψη του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, δε λύνει το πρόβλημα. Καθαρά το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί δημόσια, επανειλημμένα, γι' αυτό το ζήτημα.

Ο συνδυασμός της ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να περιέχει άλλο πρόγραμμα, άλλο σχέδιο, θα πρέπει να βάζει το πρόβλημα στην ουσία του, που είναι κοινωνικοποίηση, είναι αποδέσμευση, είναι διαγραφή του χρέους, μη αναγνώρισή του κ.λπ.

Αρα, μη μιλάτε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου! Δικό σας είναι το πρόβλημα και δική σας είναι η μικροκομματική αντιπαράθεση απόψε και μάλιστα δύο η ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ξημερώματα δηλαδή Κυριακής.

Στο διάδρομο, οι δικοί σας βουλευτές μάς έλεγαν ότι θα μπορούσαμε και αύριο να κάνουμε το δημοψήφισμα, να φύγουμε από εδώ και να πάμε να ψηφίσουμε με τον ελληνικό λαό στα εκλογικά τμήματα.

Αλ. Τσίπρας: Το πρόβλημα δεν είναι δικό μας ή δικό σας, είναι του ελληνικού λαού, που θα κληθεί να αποφασίσει κυρίαρχα για το μέλλον του.

Σέβομαι τη διάθεσή σας να διαφοροποιηθείτε. Εντούτοις, ταυτόχρονα χαιρετίζω το γεγονός ότι, είτε ηθελημένα είτε άθελα, την άλλη Κυριακή θα ψηφίσουμε το ίδιο ψηφοδέλτιο.

Δ. Κουτσούμπας: Κάνετε μεγάλο λάθος.

Αλ. Τσίπρας: Δε θα ψηφίσετε;

Δ. Κουτσούμπας: Κάνετε μεγάλο λάθος. Θα ψηφίσουμε αυτό που σας προτείνουμε απόψε να γίνει ζήτημα στη Βουλή και θα είμαστε και έξω από τα εκλογικά τμήματα και μέσα στα εκλογικά τμήματα. Εσείς δεν ξέρω πού θα είστε την άλλη Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ