Δευτέρα 29 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Κλείνει την «κάνουλα» ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες

Στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο συνεχίζεται το μπαράζ των αντιλαϊκών διεργασιών στο πλαίσιο της εντεινόμενης ενδοαστικής διαπάλης, αλλά και της ορατής πλέον υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας και του παραγόμενου ΑΕΠ.

Οπως ήταν το αναμενόμενο, μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ, σε συνδυασμό δηλαδή με την απόρριψη του αιτήματος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για «ολιγοήμερη» παράταση του τρέχοντος μνημονίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε χτες το «πάγωμα» του ορίου της χρηματοδότησης προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους.

Ειδικότερα, για πρώτη φορά, υπήρξε άμεσα επίσημη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ:

-- Χαιρέτισε σήμερα τη δέσμευση που ανέλαβαν οι υπουργοί των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών της Ευρωζώνης.

-- Η ΕΚΤ δηλώνει ότι θα βρίσκεται σε ετοιμότητα να προχωρήσει σε αποφασιστικές ενέργειες για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Να σημειώσουμε ότι η ΕΚΤ, για πρώτη φορά, συνδυάζει τις αποφάσεις ως προς το ύψος της ρευστότητας στις τράπεζες με τις διεργασίες για την ενίσχυση της ΟΝΕ.

Παίρνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το ανώτατο όριο για την παροχή επείγουσας ρευστότητας (μέσω του ELA) στις ελληνικές τράπεζες, στο επίπεδο που είχε αποφασιστεί στις 26/6/2014 (περί τα 89 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες). Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το ΔΣ της ΕΚΤ είναι έτοιμο να επανεξετάσει την απόφασή του και παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές συνέπειες για τη νομισματική πολιτική.

Να σημειώσουμε το γεγονός ότι ο πιστωτικός κίνδυνος για τα δάνεια που χορηγούνται στις ελληνικές τράπεζες μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» (ELA), δεν αφορά την ΕΚΤ και τις άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, αλλά αποκλειστικά την Τράπεζα της Ελλάδας. Είναι φανερό το γεγονός ότι οι όποιοι κίνδυνοι, για μια ακόμη φορά, φορτώνονται στις πλάτες του λαού...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ