Δευτέρα 29 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αξιώνουν απ' το λαό να νομιμοποιήσει τις νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις

Ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή

Eurokinissi

Ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή
Επικίνδυνα κελεύσματα στο λαό να συναινέσει στους όρους σφαγής των όποιων δικαιωμάτων του απέμειναν, ώστε να υπάρξει τελικά μια συμφωνία που θα συμβάλει στην αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας της χώρας, απηύθυνε απ' το βήμα της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας, το βράδυ του Σαββάτου. Προέτρεψε το λαό να επιλέξει «όχι» στην πρόταση των θεσμών, συγκαλύπτοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με «ναι» στην εξίσου αντιλαϊκή κυβερνητική πρόταση. Πρόσθεσε πάντως πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αυτό.

«Τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσουμε συνθήκες ομοψυχίας. Είναι η ώρα της πιο πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του δικαιώματος ενός λαού να απαλλαγεί από τη λιτότητα ύστερα από πέντε συνεχή χρόνια», είπε μεταξύ άλλων.

Κρύβοντας ότι η όποια συμφωνία στο πλαίσιο της ΕΕ και με στόχο την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας θα «τσεκουρώνει» το λαό, όπως δείχνει και η κυβερνητική πρόταση, ο πρωθυπουργός υπονόησε, καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες, ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα θα δρομολογήσει φιλολαϊκές εξελίξεις, αν και δεν αναφερόταν παρά στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας: «η επόμενη μέρα της δημοκρατικής επιλογής και ενός περήφανου "όχι" στην υποτέλεια, θα είναι μια μέρα που θα βρει τη χώρα μας με πολύ πιο ενισχυμένη τη διαπραγματευτική της δυνατότητα .... Και η πρόθεσή μας για έναν αληθινά έντιμο συμβιβασμό και για μια πραγματικά βιώσιμη συμφωνία θα παραμένει διαρκώς εκεί στο τραπέζι. Και όσο πιο πλατιά η κοινωνική και πολιτική συναίνεση του λαού μας που θα εκφράσει την άποψή του κυρίαρχα ...τόσο πιο ισχυρή θα είναι και η θέση της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι. Μόνο έτσι υπάρχει δυνατότητα να πετύχουμε μια συμφωνία με ισχυρό πρόσημο για την ανάπτυξη, την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, αλλά και με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος «δεν αποτελεί απόφαση ρήξης με την Ευρώπη», το χαρακτήρα της οποίας εξωράισε δεόντως, υποστηρίζοντας κάποιες ανύπαρκτες ιδρυτικές αρχές και αξίες, ένα περίπου φιλολαϊκό ευρωενωσιακό κεκτημένο, ενώ το πραγματικό ευρωενωσιακό κεκτημένο, που οι λαοί γνωρίζουν, είναι η στρατηγική ισοπέδωσης των δικαιωμάτων τους, οι επεμβάσεις της που αιματοκύλισαν λαούς και διαμέλισαν χώρες. Επιπλέον, εμφάνισε τη στάση της κυβέρνησής του σαν συμβολή στην προσπάθεια για «τον αναγκαίο μετασχηματισμό της Ευρώπης», όπως είπε, συντηρώντας τις ψευδαισθήσεις ότι η λυκοσυμμαχία είναι δυνατόν να μεταλλαχτεί σε φιλολαϊκή.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εξωραΐσει πλήρως και τις κυβερνητικές επιλογές. Λάβρος κατά των συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής «ξέχασε» να πει ότι αυτή είναι αναπόσπαστη απ' την ευρωενωσιακή στρατηγική, δεσμευτική για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και κυρίως ότι η κυβέρνησή του εξακολουθεί να την εφαρμόζει στο ακέραιο. Ακόμα παραπέρα, ισχυρίστηκε καλλιεργώντας αυταπάτες στο λαό ότι αυτή η κατάσταση «θα τελειώσει οριστικά με τη νέα ετυμηγορία του ελληνικού λαού την επόμενη Κυριακή», όπως ...τελείωσε και στις 25 Γενάρη.

Αντί να απολογηθεί στο λαό, επιχείρησε να βγει και στον αφρό, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε προς όφελός του, αλλά «στο τέλος της ημέρας ... επικράτησαν, δυστυχώς, οι ακραίες φωνές μεταξύ των εταίρων και των θεσμών». Ακόμα και την κατάπτυστη αντιλαϊκή πρόταση των 55 σελίδων προς τους θεσμούς την προσπέρασε λέγοντας «θα γνωρίζετε επίσης φαντάζομαι όλοι σας ότι σε αυτή την προσπάθεια πράγματι εξαντλήσαμε κάθε όριο παραχωρήσεων, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία».

Απολογείται στο κεφάλαιο

Ο Αλ. Τσίπρας χρέωσε στο ΔΝΤ την απουσία αποτελέσματος στις διαπραγματεύσεις αλλά και στην επιμονή της ΕΕ «να υπάρχει σώνει και καλά και το Ταμείο στην απόφαση ... ήταν μια επιμονή που περιόρισε ασφυκτικά κάθε πιθανότητα ενός έντιμου συμβιβασμού».

Πάντως, δεν κατόρθωσε να κρύψει τι ήταν αυτό που πρυτάνευσε στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όταν επιτέθηκε στους θεσμούς για την πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, λέγοντας «με αυτή την επιμονή τους οι ίδιοι προκαλούν εύλογα ερωτήματα: Αραγε για ποιον δουλεύουν; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν; Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν αυτοί που θέλουν να οδηγήσουν σε ξαφνικό θάνατο το πιο ισχυρό, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας διεθνώς, τον τουρισμό;»...

Αλλά και όταν υπέδειξε σαν αιτία του «ναυαγίου» των διαπραγματεύσεων το ότι «δεν έδωσαν τίποτα πιο συγκεκριμένο για το θέμα του χρέους, παρά μονάχα την ίδια αόριστη υπόσχεση που έδωσαν και στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι κάποια στιγμή θα το δούμε κι αυτό. Επιπλέον, έδωσαν ένα εξαιρετικά ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης ... Με δυο λόγια, μας είπαν ρευστότητα με το σταγονόμετρο και σκληρή επιτήρηση»!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υποστήριξε ότι «το περήφανο "όχι" του ελληνικού λαού θα σηματοδοτήσει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίτευξη πραγματικής και ουσιαστικής λύσης ... Ο πρωθυπουργός ανέφερε στο διάγγελμα ότι θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα που θα προκύψει από το δημοψήφισμα».

«Αν η επιλογή του λαού είναι το "ΝΑΙ" αυτό πρέπει να συνοδευτεί από την παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος.

«Το χαρτί το δικό μας της Δευτέρας που είχαν πει και μετά το ξέχασαν ότι είναι καλή βάση για συζήτηση έχει νόημα αν υπάρξουν μέτρα για το χρέος, χωρίς να υπάρχουν μέτρα για το χρέος είναι απλώς παραχωρήσεις που κάναμε ... Αν υπάρξουν μέτρα για το χρέος και με το χαρτί το δικό μας, κατά τη γνώμη μου, είναι η μόνη περίπτωση για να μη γίνει το δημοψήφισμα. Δεν το ξέρω, από αυτή την άποψη τα νερά είναι αχαρτογράφητα», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ