Δευτέρα 29 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Μιλούν για ένα «φιλοευρωπαϊκό μέτωπο»

Σε βήματα συγκρότησης «φιλοευρωπαϊκού μετώπου», σαν στοιχείο που μπορεί να επιδράσει και στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, προχωρούν αστικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με αφορμή και την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα, που κατ' αυτές οδηγεί τη χώρα εκτός ΕΕ και ευρώ. Βασικός τους άξονας η διασφάλιση της στρατηγικής επιλογής των ντόπιων μονοπωλίων για απρόσκοπτη παραμονή στον ευρωμονόδρομο. Επιλογή, βέβαια, που δεν αμφισβητεί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ισα - ίσα, κάνει την πιο βρώμικη δουλειά σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, με ψέματα προς το λαό ότι μπορεί η ΕΕ, ως διακρατική ένωση του κεφαλαίου, με κάποιο άλλο μείγμα διαχείρισης, να γίνει φιλολαϊκή...

Αντ. Σαμαράς: «Συνεννόηση και όχι δημοψήφισμα»

Σε κάθε περίπτωση, o πρόεδρος της ΝΔ. Αντ. Σαμαράς, δήλωσε χθες: "Καλώ τον ελληνικό λαό να παραμείνει ψύχραιμος και ενωμένος. Καλώ και τον κ. Τσίπρα να ακυρώσει αμέσως το χωρίς πια περιεχόμενο δημοψήφισμα - παρωδία. Γνωρίζει ότι είναι πρωτίστως τα δικά του λάθη που τον υποχρέωσαν ακόμα και στο κλείσιμο των τραπεζών. Η πατρίδα μας πρέπει να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και στο ευρώ. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Αν δεν μπορεί ο ίδιος, ας τολμήσει τη μεγάλη εθνική συνεννόηση. Από την πλευρά μας, θα κάνουμε τα πάντα για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα και να επιστρέψει η ελπίδα στους Ελληνες".

Μιλώντας προχτές βράδυ στη Βουλή επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, επέμεινε να ζητά «συνεννόηση» από την κυβέρνηση και τις άλλες αστικές δυνάμεις για διασφάλιση της πορείας εντός ΕΕ και ευρώ. Οπως είπε:

«Εμείς από καιρό βλέπαμε το αδιέξοδο που έρχεται. Βλέπαμε το λογαριασμό να μεγαλώνει. Σας προτείναμε ως μόνη διέξοδο για τη χώρα, όχι για σας, τη μεγάλη συνεννόηση. Για να μείνουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο... Κι αυτό σας προτείνουμε και τώρα, ως την έσχατη στιγμή (...) Προσχωρήστε στη συνεννόηση. Που σήμερα θα γίνει έτσι κι αλλιώς. Και αν δεν εγκαταλείψετε τις ιδεοληψίες και τα βαρίδια σας, θα γίνει και χωρίς εσάς. Η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρώπη και στο ευρώ (...) καλούμε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου μας να ματαιώσουμε αυτά τα σχέδια της καταστροφής. Και καλώ όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να ματαιώσουμε το πραξικόπημα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ψάχνοντας παράλληλα και ...λαϊκό έρεισμα στα τέτοια σχέδια, πρόσθεσε: «Καλούμε το λαό που επιμένει στο "Μένουμε Ευρώπη", να εκφράσει καθημερινά, με τρόπο ειρηνικό, με τρόπο ενωτικό, με τρόπο δημοκρατικό, αλλά και με τρόπο μαζικό και αποφασιστικό, την αντίθεσή του σε αυτό το πραξικόπημα. Και στην Αθήνα και να το εκφράσει και σε όλες τις μεγάλες πόλεις».

Φ. Γεννηματά: «Προχωρήστε σε εκλογές τώρα»

Στο ίδιο πλαίσιο «συνεννόησης» και δημιουργίας «κοινού μετώπου», χτες το απόγευμα, ο Σαμαράς συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, όπου κατά πληροφορίες συζητήθηκε «η αδιαπραγμάτευτη και αταλάντευτη πορεία στην Ευρώπη».

Νωρίτερα, η Γεννηματά απέστειλε επιστολή προς τους ηγέτες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που συμμετέχουν σε κυβερνήσεις και σε θεσμικά όργανα της ΕΕ, κάνοντας ταυτόχρονα «δημόσια έκκληση» «προς όλους τους ηγέτες των χωρών της Ευρώπης και ασφαλώς και προς τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα», ώστε: «Να συγκληθεί αμέσως, μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες, μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης με τη δικαιωματική συμμετοχή του κ. Τσίπρα», «να δοθεί παράταση του προγράμματος για εύλογο χρόνο, με συγκεκριμένο και ορατό ορίζοντα, για να συνεχιστούν εντατικά και παραγωγικά οι διαπραγματεύσεις. Αυτός ο χρόνος να αξιοποιηθεί δημιουργικά, χωρίς ανεδαφικές εμμονές, με στόχο έναν έντιμο, δίκαιο και προωθητικό συμβιβασμό». «Σε αυτό το χρονικό διάστημα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διασφαλίσει τη ρευστότητα και τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Σημειωτέον, μιλώντας προχτές βράδυ στη Βουλή, η Φ. Γεννηματά μεταξύ άλλων είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό: «Σοβαρευτείτε, ανακαλέστε την πρότασή σας και προχωρήστε σε εκλογές ΤΩΡΑ!». «Ισχυροποιηθήκατε μέσα από το ψευτοδίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο. Τώρα που κατέρρευσε αυτό το δίλημμα, καθώς η εναλλακτική σας πρόταση ούτε εναλλακτική ήταν, ούτε καν πρόταση, δημιουργείτε πάλι ένα δίλημμα για να έχετε λόγο ύπαρξης. Το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρώπη, δεν αποτελεί όμως ένα νέο αφήγημα».

Επιπλέον, σε ένα παρεμφερές κάλεσμα με αυτό του Σαμαρά προς το «Μένουμε Ευρώπη», είπε: «Ζητώ από τους νέους και τις νέες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να διεκδικήσουν, να απαιτήσουν, να επιβάλουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας».

Στ. Θεοδωράκης: «Ως εδώ!»

Αλλά και ο Στ. Θεοδωράκης, προχτές βράδυ στη Βουλή, έκανε ουσιαστικά αβάντα στο ...φιλοευρωπαϊκό μέτωπο των πλατειών. Είπε, απευθυνόμενος στους κυβερνώντες:

«(...) χιλιάδες αγόρια και χιλιάδες κορίτσια που μέχρι χτες δεν είχαν καμία σχέση με την πολιτική, βγαίνουν σήμερα μπροστά και λένε το δικό τους "ως εδώ". Είναι η γενιά του "Erasmus". Είναι η γενιά που έχει μάθει να κοιτάει το χάρτη και να μη βλέπει σύνορα. Τι θα πούμε, λοιπόν, σε όλα αυτά τα παιδιά; Οτι χάνουν την Ευρώπη, αλλά τους μένουν τα Βαλκάνια; Και σε λίγα χρόνια, θα παρακαλάνε για τη θετική ψήφο των Σκοπίων και της Αλβανίας, για να πάρουν μια μικρή βοήθεια από την Ευρώπη».

Μίλησε κι αυτός για ψευτοδίλημμα του Τσίπρα, κρίνοντας βέβαια από τη σκοπιά των αστικών συμφερόντων: «Το ψεύτικο, εκβιαστικό σας δίλημμα είναι: "Ναι στην κακή Ευρώπη"; 'Η "όχι στην κακή Ευρώπη"; Οποια, όμως, απάντηση κι αν δώσει ο ελληνικός λαός, θα είναι οδυνηρή για εσάς. Αν ο λαός πει "όχι", θα έχετε στα χέρια σας μια βόμβα χωρίς λεφτά, χωρίς συμμάχους. Δε θα έχετε τη δυνατότητα να πληρώσετε ούτε τα καύσιμα για τα ελικόπτερα. Κι αν ο λαός ψηφίσει "ναι", τι θα κάνετε; Θα έρθετε να εφαρμόσετε τις εντολές των δανειστών;».

Και παρέμβαση Σημίτη

Τέλος, μετά τις παρεμβάσεις, τις προηγούμενες μέρες, των Κ. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή, άλλος ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Κ. Σημίτης, έκανε χτες δήλωση, για την ανάγκη διασφάλισης της στρατηγικής του κεφαλαίου στον ευρωμονόδρομο:

«Η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα προς την έξοδο από την Ευρωζώνη και το ευρώ, ένα βήμα προς μία άγνωστη κατεύθυνση, για την οποία ούτε γνώση ούτε προετοιμασία έχει. Το ερώτημα για το οποίο θέλει να διενεργήσει δημοψήφισμα, είναι παραπλανητικό. Βεβαίως, ο ελληνικός λαός έχει δίκιο να μη θέλει άλλους φόρους και περιορισμούς. Βεβαίως, επίσης, ο ελληνικός λαός θέλει να λυθούν τα προβλήματα που δημιούργησε μεταξύ άλλων και η σημερινή κυβέρνηση, με την επί πέντε μήνες αδράνειά της. Μαγικές λύσεις, όμως, δεν υπάρχουν. Λύσεις θα προκύψουν μόνο από συνεννόηση και συνεργασία με τις χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση έχει χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, που στην πλειοψηφία του θέλει ως νόμισμα το ευρώ, να επιδιώξει εδώ και τώρα μια λύση. Διαφορετικά, οι θυσίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες από εκείνες που θέλει να αποτρέψει. Μια καταστροφική ύφεση θα είναι αναπόφευκτη, θα διαρκέσει χρόνια και θα έχει τεράστιο κόστος για όλους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ