Σάββατο 27 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός πρέπει να πει «όχι» στη συνεχή χρεοκοπία του!

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Σύνταγμα, στο χτεσινό συλλαλητήριο της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ κόντρα στη νέα συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών. Ολόκληρη η ομιλία θα δημοσιευθεί αύριο στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»

Οπως και πριν από τέσσερις μήνες, στις 20 Φλεβάρη, εδώ στην πλατεία Συντάγματος, διαδηλώναμε ενάντια στη συμφωνία για την επέκταση του μνημονίου που υπέγραφε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έτσι και σήμερα βροντοφωνάζουμε.

Ο λαός πρέπει να πει το μεγάλο «όχι» στη συμφωνία, «όχι» στη συνεχή χρεοκοπία του ελληνικού λαού, «όχι» στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της καπιταλιστικής εξουσίας. Να βάλει πλώρη για τη δική του πραγματική εξουσία.

Με το ΚΚΕ, να αντιπαλέψει, να μπλοκάρει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς.

Να μη χαθεί ούτε μια μέρα, ούτε ώρα. Τώρα πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή δράση, χωρίς καμιά αναμονή, όποια κι αν είναι η κατάληξη τις επόμενες μέρες (...)

Από τον ελληνικό λαό πρέπει να απορριφθούν και οι προτάσεις των δανειστών - «3 θεσμών» και οι προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα των 47 + 8 σελίδων, γιατί η μία είναι πιο βάρβαρη από την άλλη, πραγματική καρμανιόλα για το λαό.

Τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι της και το ΔΝΤ, με την παρέμβαση και των ΗΠΑ, δεν έχουν παραιτηθεί από την προσπάθεια να σώσουν την καπιταλιστική Ελλάδα μέσα στην καπιταλιστική ΕΕ.

Το ίδιο εκφράζουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης μέσα στο Κοινοβούλιο, όπως και οι κοινωνικές δυνάμεις, που τους στηρίζουν, όπως επιχειρηματίες, ανώτερα μεσαία στρώματα.

Ο,τι και αν γίνει χαμένος θα είναι ο λαός


Icon

Δεν αντιμετωπίζουμε με αμηχανία, δεν μας μπερδεύουν οι αντιφάσεις και οι διάφορες εμπλοκές με τις οποίες εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις και την τελευταία βδομάδα.

Η βάση των αντιφάσεων αυτών δεν βρίσκεται κυρίως στα διάφορα «ισοδύναμα» των αντιλαϊκών μέτρων. Σε αυτά μπορούν να βρουν άκρη.

Κυρίως οφείλονται στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μέσα στην ΕΕ για το μείγμα αστικής διαχείρισης, στις διαφορετικές απόψεις για την ίδια την πορεία εξέλιξης της Ευρωζώνης, στις γεωστρατηγικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς ΕΕ - ΗΠΑ, στην πίεση για εξασφάλιση περισσότερων οικονομικών και πολιτικών εγγυήσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Επιβεβαιώνεται ότι έχουμε να κάνουμε με μια λυκοσυμμαχία που δεν βελτιώνεται, χειρότερη μπορεί να γίνεται, καλύτερη δεν υπάρχει περίπτωση (...)

Αυτό που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε μπροστά στον ελληνικό λαό είναι ότι με οποιαδήποτε εκδοχή κατάληξης τελικά αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης δηλαδή, είτε επιτευχθεί συμφωνία με βάση την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των εταίρων, είτε τα «σπάσουν» και οδηγηθούν σε «ρήξη» με διπλό νόμισμα, σε όλες τις περιπτώσεις και εκδοχές, ο χαμένος θα είναι ο ελληνικός λαός. Ούτε η μία εκδοχή ούτε η άλλη συνιστούν φιλεργατική - φιλολαϊκή λύση. Ακριβώς γιατί δεν υπάρχει διέξοδος, λύση σε όφελος του λαού από μια διαπραγμάτευση - όσο περήφανη κι αν παρουσιάζεται αυτή - μέσα στα τείχη της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου που μας έφερε έως εδώ, της εξουσίας του κεφαλαίου, των μονοπωλίων.

Υπάρχει ελπίδα


Το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει λύση προς όφελος του λαού.

Η πραγματική διέξοδος βρίσκεται στο δρόμο της οργανωμένης πάλης με ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, με πολιτικοποίηση της πάλης της για την κατάκτηση της εξουσίας. Μόνο σε αυτόν το δρόμο μπορούν να κερδηθούν μέτρα ανακούφισης, ανάκτησης απωλειών, ικανοποίησης σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Αυτός ο δρόμος είναι σήμερα ρεαλιστικός και αναγκαίος γιατί είναι ο μόνος δρόμος που συμφέρει το λαό.

Το ΚΚΕ είναι και παραμένει εγγύηση για να μην ξεγελαστεί πάλι ο λαός. Να μην υποκύψει στους εκβιασμούς και τις αυταπάτες. Να μη μεταθέτει για το απώτερο μέλλον τις ελπίδες του για κάτι καλύτερο. Να μη συμβιβάζεται με το τίποτα, να μην κάνει σκόντο στις απαιτήσεις του, στα όνειρα των παιδιών του.

Οση σημασία έχει σήμερα να οργανωθεί η πάλη για την προστασία των ανέργων, της λαϊκής οικογένειας, διεκδικώντας άμεσα επείγοντα μέτρα, άλλο τόσο έχει σημασία να ξεκαθαρίσει ο καθένας και η καθεμιά ποια εξουσία, ποιο τελικά κοινωνικό - οικονομικό σύστημα μπορεί να δώσει σταθερή δουλειά σε όλους με μισθό και δικαιώματα, μπορεί να ικανοποιήσει σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Οι προτάσεις, οι θέσεις του ΚΚΕ για όλα τα καθημερινά προβλήματα δεν είναι θέσεις που αφορούν μια άλλη ζωή, κάπου στο υπερπέραν. Είναι προτάσεις που αφορούν στο τι, σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, πρέπει να διεκδικηθεί.

Θέλουν το λαό φυλακισμένο στη λυκοσυμμαχία τους


Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά έπαιξε με την αγωνία του λαού μας και συγκέντρωσε την προσοχή του σε ορισμένα άμεσα μέτρα, που δεν θα πλήρωνε το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, στη λογική ο φτωχός να πληρώνει για τον φτωχότερο, και τα οποία μόλις και μετά βίας θα ανακούφιζαν κάπως την ακραία φτώχεια. Και τελικά ούτε κι αυτά δεν πρόκειται να κάνει.

Στην ουσία, η κυβέρνηση προσχωρεί στα εκβιαστικά διλήμματα που έλεγαν τόσα χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Κι έχει μεγάλη ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δίνει τη δυνατότητα στη ΝΔ να εμφανίζεται δήθεν δικαιωμένη για την πολιτική της, που μας έφερε εδώ που μας έφερε τα προηγούμενα χρόνια, και να βγαίνει κι από πάνω...

Τόσο τα «φιλοκυβερνητικά» (με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και κάποιων άλλων αριστερών συνιστωσών τους ως κερασάκι) όσο και τα «αντιπολιτευτικά» συλλαλητήρια (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ) είχαν βασικό στόχο και επιδίωξη να μετατρέψουν το λαό σε χειροκροτητή της ΕΕ, του συστήματος.

Οι μεν με το αίτημα για «πάση θυσία στην ΕΕ», οι δε με τον απατηλό στόχο «να μείνουμε στην ΕΕ και να την αλλάξουμε» προσπαθούν να φυλακίσουν έναν ολόκληρο λαό στο «κοινό» ιμπεριαλιστικό τους «σπίτι».

Φυσικά, από τους εραστές αυτού του αντιλαϊκού μονόδρομου δεν μπορεί να απουσιάζει και ο υπόδικος αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή και χαρακτήρισε εγκληματική ενέργεια σε βάρος του έθνους τη ρήξη!!!

Τις νέες αντιλαϊκές αποφάσεις προσπαθούν να τις «φορτώσουν» στο λαό, που «δεν θέλει ρήξη με την ΕΕ».

Παρ' όλα αυτά δυναμώνει η λαϊκή αμφισβήτηση για την ΕΕ. Η ίδια η πείρα οδηγεί εκεί. Αυτή ακριβώς η αμφισβήτηση πρέπει να συναντηθεί με την αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης που προτείνει το ΚΚΕ.

Στο πρόσωπο της ΕΕ να απορρίψει τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που πάει χέρι χέρι με τη συμμετοχή της χώρας σε διακρατικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, πάντα στη βάση ανισότιμων σχέσεων μεταξύ κρατών ανισόμετρης οικονομικής - στρατιωτικής ανάπτυξης.

Απεγκλωβισμός του λαού και αγώνας σε κάθε μετερίζι

Τώρα ο λαός, ιδιαίτερα εκείνοι που κατάφεραν να αποσπαστούν από τα δόκανα του «παλιού» δικομματισμού ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, και έχουν προσωρινά εγκλωβιστεί στη ΣΥΡΙΖΑίικη εκδοχή του, έχουν τη δυνατότητα να αντιτάξουν τη μεγάλη δύναμή τους, που δεν την έχουν χρησιμοποιήσει έως τώρα, που την έβαλαν σε δεύτερη μοίρα, με την ελπίδα ότι μόνο μέσα από τις εκλογές, όπως αυτές του Γενάρη, μπορεί να αλλάξει η ζωή τους.

Η δύναμη των αγώνων πολλαπλασιάζεται και φέρνει κάποια αποτελέσματα μόνο όταν αναπτύσσεται και εξελίσσεται, μέσα από την ίδια την πείρα των εργαζομένων, σε αγώνα αμφισβήτησης της εξουσίας των μονοπωλίων, της ΕΕ.

Αποδεικνύεται ότι η ζημιά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο οικονομική, άμεσα ή μεσοπρόθεσμα. Είναι πολύπλευρα διαλυτική, γιατί επιχειρεί να ανακόψει τις ριζοσπαστικές διαθέσεις, κάθε είδος ριζοσπαστισμού, ώστε να μην τολμήσει ο λαός καν να διανοηθεί, ούτε σήμερα ούτε αύριο, ότι μπορεί να έχει ένα μέλλον έξω από τα σημερινά τείχη, με τον ίδιο στην εξουσία.

Η κοινή αφετηρία όλων τους - παρά τις διαφορές - είναι η εξής: Να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων με την Ελλάδα εντός ΕΕ και Ευρωζώνης. Τα περί «ισοτιμίας» και «μη λιτότητας» είναι παραμύθια για μικρά παιδιά.

Η κυβέρνηση ξέρει ότι ακόμα κι αν ψηφίσει τα μέτρα που συμφωνεί με τους δανειστές, θα χρειαστεί να καθυποτάξει το κίνημα για να τα εφαρμόσει. Γι' αυτό καλεί σε συναίνεση πάνω σε «εθνικούς» στόχους, που είναι όμως στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου και όχι του λαού.

Τους απαντάμε:

Δεν θα κουραστούμε να αγωνιζόμαστε από κάθε μετερίζι:

-- Για λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και προστασίας των ανέργων.

-- Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, υποχρεωτική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και κατάργηση αντεργατικών μέτρων που χτυπάνε εργασιακά δικαιώματα.

-- Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων, που μείωσαν τις συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, απαιτώντας ταυτόχρονα την επιστροφή των «κλεμμένων» από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και την καταβολή των υποχρεώσεων της πλουτοκρατίας και του κράτους.

-- Απαλλαγή των λαϊκών οικογενειών από τα χαράτσια, με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου αλληλεγγύης, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο. Αύξηση του αφορολόγητου στις 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου.

-- Αύξηση του επιδόματος ανεργίας, δωρεάν μεταφορά των ανέργων, επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας.

-- Κανένας πλειστηριασμός σε πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία των λαϊκών οικογενειών. Διαγραφή χρεών από τόκους, δραστική περικοπή των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών.

-- Αύξηση των δαπανών για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση παλεύει το ΚΚΕ, με τα μέλη και τα στελέχη του στους κλάδους, στους εργασιακούς χώρους, στις γειτονιές, με στόχο την οργάνωση, την αναμέτρηση για όλα τα ζητήματα με τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, τις πολιτικές δυνάμεις και κυβερνήσεις που το στηρίζουν. Συμβάλλει και με τις προτάσεις νόμου, τροπολογίες και άλλες παρεμβάσεις που έχει καταθέσει στη Βουλή και οι οποίες είτε δεν έρχονται για συζήτηση είτε απορρίπτονται από την κυβέρνηση.

Ισχυρό ΚΚΕ παντού

Προϋπόθεση για μια πορεία πραγματικής αλλαγής συσχετισμού προς όφελος της εργατικής - λαϊκής πλειοψηφίας είναι να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ παντού και πάνω από όλα στους χώρους δουλειάς και τις λαϊκές γειτονιές.

Στο ενδεχόμενο εκλογών, που θα αξιοποιηθούν με εκβιαστικά διλήμματα και τρομοκρατία, για να κάνουν το λαό συνένοχο των αντιλαϊκών συμφωνιών, ο λαός χρειάζεται να δυναμώσει το ΚΚΕ, απορρίπτοντας εκείνες τις δυνάμεις που από κυβερνητική θέση καταδίκασαν το λαό στη φτώχεια και την ανασφάλεια, αλλά και όσους προαλείφονται για κυβερνητικούς θώκους. Να απομονώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, που έχουν βαλθεί να «την βγάλουν λάδι» και η ίδια χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να αθωωθεί από τη ναζιστική εγκληματική δράση της, που οδήγησε σε στυγνές δολοφονίες και βίαιες επιθέσεις, με καθοδήγηση του ηγετικού της πυρήνα.

Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα στο ριζοσπαστικό κόσμο, στις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις που πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ και που σήμερα έχουν και τη δυνατότητα και την πείρα να βγάλουν συμπεράσματα.

Σε όλους όσοι προβληματίζονται για το πώς θα ανατρέψουν τον αρνητικό συσχετισμό, τη φοβία και τις αυταπάτες. Να συναντηθούν με το ΚΚΕ στον αγώνα και το κίνημα, ακόμη κι αν διατηρούν επιφυλάξεις για επιμέρους θέσεις του.

Λέμε ΟΧΙ σε νέα συμφωνία. Παλεύουμε για κατάργηση όλων των μνημονίων, για ανάκτηση απωλειών, σε γραμμή ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.

Η πραγματική ρήξη

Η ρήξη που περιλαμβάνει και έξοδο από την ΕΕ, έχει φιλεργατικό, φιλολαϊκό χαρακτήρα, μόνο όταν στηρίζεται σε άλλα κίνητρα παραγωγής, οικονομίας, καθορισμού εσόδων - εξόδων για τις κοινωνικές ανάγκες, δηλαδή όταν στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία και τον κεντρικό σχεδιασμό. Διαφορετικά, είναι μια απλή εναλλαγή συμμαχιών - προσωρινή ή μονιμότερη - ανάμεσα σε διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα συλλαλητήρια μπορούν να γίνουν ένα αποτελεσματικό ποτάμι πίεσης μόνο αν τροφοδοτούνται, εάν έχουν πηγή την οργάνωση και πάλη με όλες τις μορφές, ως την απεργία, στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στις βιομηχανικές ζώνες, στους κλάδους, στις εμπορικές ζώνες, στα χωράφια.

Το λαϊκό ρεύμα, το κίνημα, πρέπει να είναι οργανωμένο με βάση τον τόπο δουλειάς και τον κλάδο, πανελλαδικά συνενωμένο.

Μόνο έτσι θα ισχυροποιείται η αντίθεση κεφάλαιο - εργασία, μονοπώλια - λαός, το κίνημα αποδέσμευσης από την ΕΕ.

Οταν κερδίσει το μυαλό και την καρδιά εκατομμυρίων εργαζομένων, όταν γίνει αφετηρία μιας νέας, μεγάλης δυναμικής συμμαχίας, το σύνθημα:

«Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ