Σάββατο 27 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα διεκδικήσει

Με τη συνέχιση της παρουσίασης της έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), που συστάθηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τον προσδιορισμό των αξιώσεων για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, συνεδρίασε προχτές η κοινοβουλευτική Διακομματική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση, από τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής του ΓΛΚ είχαν κατατεθεί στοιχεία, από τα οποία προέκυπτε ότι σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, οι αποζημιώσεις που οφείλονται στην Ελλάδα κυμαίνονται από 280 δισ. ευρώ έως 340 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά προέκυψαν από το αρχειακό υλικό του ΓΛΚ, που βρέθηκε διάσπαρτο και σε άθλια κατάσταση σε διάφορες αποθήκες, αλλά και από την έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν την Πέμπτη 25/6 από τα μέλη αυτής της Επιτροπής (Στ. Μαραβελάκης, Β. Κατριβέσης κ.ά.), τα στοιχεία αυτά προέρχονται στην ουσία από περιορισμένο υλικό, στο οποίο δε συμπεριλαμβάνονται αξιώσεις από απώλειες ζωών, αναπηρίες, τραυματισμούς κ.λπ. ή ακόμα και από το «γεγονός ότι τότε η Ελλάδα έχασε το 63% του ΑΕΠ της μέσα σε δύο χρόνια κ.ά.». Οπως αναφέρθηκε, τα παραπάνω ποσά «είναι υποεκτιμημένα» και ότι από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα εξαρτώνται «από την Επιτροπή και κατά πόσο θέλουμε να το ερευνήσουμε».

Υπάρχει τρόπος ολοκληρωμένου υπολογισμού

Η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής για τις Γερμανικές Οφειλές, Διαμάντω Μανωλάκου, ανάμεσα στα ερωτήματα που έθεσε, ήταν γιατί δεν προστέθηκαν στα ποσά που παρουσίασε η Ειδική Επιτροπή ως αποζημιώσεις προς την Ελλάδα στοιχεία που υπάρχουν μέσα στην έκθεση και είναι τεκμηριωμένα, όπως «η μείωση του παραγόμενου προϊόντος, που τα προσδιορίζετε περίπου στα 55,8 δισ. ή ζημιές από εμπορικές συναλλαγές, αφού και αυτά είναι τεκμηριωμένα». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «όσον αφορά το κατοχικό δάνειο, δε συμπεριλαμβάνονται στις διεκδικήσεις, για παράδειγμα, χρηματικά ποσά των διαθεσίμων της ΤτΕ που άρπαξαν οι Γερμανοί, κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα».

Επισήμανε, ακόμα, απευθυνόμενη στα μέλη του ΓΛΚ, ότι: «Είπατε ότι ήταν δύσκολο να γίνει ποσοτικός υπολογισμός, συγκεντρωμένων και πλήρων στοιχείων από ιδιωτικές αξιώσεις, Ελλήνων πολιτών από απώλεια ζωής, αναπηρίες, τραυματισμούς κ.λπ. Ομως, υπάρχουν μέθοδοι υπολογισμού διεκδικήσεων από αυτά, όπως αυτές με τις οποίες διεκδίκησαν και έλαβαν οι εβραϊκές κοινότητες. Το λέω γιατί υπάρχει προηγούμενο».

«Η Ελλάδα - τόνισε - πρέπει να δείξει την πολιτική βούληση να επιδιώξει επίσημα τη διεκδίκηση των αξιώσεών της έναντι της Γερμανίας, κάτι που βαραίνει όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και γι' αυτό, αν θέλετε, κι εμείς σαν Κόμμα θέτουμε αίτημα να έρθουν οι αρμόδιοι υπουργοί για να δεσμευτούν. Και μιλάμε για τις αξιώσεις και του Α' και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

«Είναι ανάγκη - κατέληξε - να γίνει αγώνας για την πλήρη καταγραφή και την ταυτοποίηση των πολιτιστικών αγαθών που έχουν λεηλατηθεί από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής και να αναζητηθούν στα διάφορα μουσεία ή ιδιωτικές συλλογές και να αξιωθεί η επιστροφή τους στην Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ