Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Θανατική καταδίκη επέβαλαν στον Μούρσι

ΚΑΪΡΟ.--

Τη θανατική ποινή επέβαλε, χτες, αιγυπτιακό δικαστήριο στον ισλαμιστή ανατραπέντα Πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι, καθώς τον έκρινε ένοχο, μεταξύ άλλων, για τις κατηγορίες της δολοφονίας και των απαγωγών πολιτών στη διάρκεια μαζικής απόδρασης κρατουμένων το 2011. Νωρίτερα, το ίδιο δικαστήριο είχε καταδικάσει τον Μούρσι ισόβια για άλλη υπόθεση, που αφορούσε τις σε βάρος του κατηγορίες της συνωμοσίας με ξένες οργανώσεις...

Ο Μούρσι χαμογέλασε ακούγοντας το δικαστή Σααμπάν αλ Σάμι να ανακοινώνει τις ποινές, διατήρησε την ψυχραιμία του και έμεινε σιωπηλός.

Την τύχη της θανατικής ποινής επιφύλαξε, παράλληλα, δικαστήριο του Καΐρου και έναντι του «πνευματικού ηγέτη» των «Αδελφών Μουσουλμάνων», Μοχάμεντ Μπαντίε και άλλων τεσσάρων στελεχών της ίδιας οργάνωσης, που μετρά πλέον πάνω από 90 στελέχη της καταδικασμένα ερήμην στην εσχάτη των ποινών.

Οι χτεσινές καταδικαστικές αποφάσεις προκάλεσαν την αναμενόμενη αντίδραση του εκπροσώπου των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», Γιαχία Χαμίντ, που σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη ότι οι δίκες ήταν «κατώτερες κάθε διεθνούς κριτηρίου» και ότι ειδικά η θανατική ποινή σε βάρος του Μούρσι «είναι καρφί στο φέρετρο της δημοκρατίας στην Αίγυπτο».

Η επιβολή της θανατικής ποινής στον Μούρσι προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που την παρομοίασε με «κατακρεούργηση του νόμου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων». Ο Ερντογάν κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να πάρει μέτρα, για να αποτρέψει την εφαρμογή των θανατικών ποινών κατά των ισλαμιστών στην Αίγυπτο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org