Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Η συνεργασία ΗΠΑ - Κούρδων διευρύνεται

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ως σημαντική νίκη έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας προβλήθηκε χτες από διεθνή δίκτυα η πλήρης ανακατάληψη της στρατηγικής συριακής μεθοριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ από τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων της οργάνωσης YPG. Η εξέλιξη θεωρήθηκε σημαντική γιατί στερεί από τους τζιχαντιστές έναν σημαντικό «σταθμό» ανεφοδιασμού με μισθοφόρους, όπλα, πυρομαχικά και χρήμα από τη γειτονική Τουρκία, η κυβέρνηση της οποίας κατά καιρούς έχει αποδειχθεί πως στηρίζει το ΙΚ για να προωθήσει τα συμφέροντα των τουρκικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, στην επιχείρηση, όπου πήρε μέρος και ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», υπήρξε υποστήριξη από αμερικανικά αεροσκάφη.

Συλλήψεις δημοσιογράφων επειδή ρώτησαν για τους τζιχαντιστές

Ωστόσο, φαίνεται ότι αρκετοί τζιχαντιστές κατέφυγαν στο Ακτσάκαλε της Τουρκίας μαζί με 23.000 άτομα που αναζήτησαν μέσα στο τελευταίο 15ήμερο καταφύγιο εκεί.

Είναι ενδεικτικό, πάντως, το γεγονός πως χτες τέσσερις Τούρκοι δημοσιογράφοι, εκ των οποίων δύο ανταποκριτές σε γερμανικές εφημερίδες, συνελήφθησαν για αρκετές ώρες μόνο και μόνο επειδή ζήτησαν από τον κυβερνήτη της νότιας τουρκικής επαρχίας Σανλούρφα, Ιζετίν Κιουτσούκ, να σχολιάσει την ανησυχία που εκφράζουν ορισμένοι κάτοικοι του Ακτσάκαλε για την ενδεχόμενη παρουσία τζιχαντιστών στην πόλη τους. «Τέλος!», φώναξε εξοργισμένος ο κυβερνήτης, δίνοντας την εντολή στους αστυνομικούς που τον συνόδευαν να «μαζέψουν» τους δημοσιογράφους. Τούρκος αξιωματούχος που ρωτήθηκε, αργότερα, για το επεισόδιο από το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε το γεγονός, ισχυριζόμενος τάχα πως οι τέσσερις δημοσιογράφοι δεν συνελήφθησαν, «απλώς προσήχθησαν για εξακρίβωση στοιχείων»!

Συζητήσεις Αμερικανών με Κούρδους του Ιράκ

Οι Αμερικανοί φαίνεται να αναπτύσσουν περαιτέρω τις στενές στρατιωτικές και άλλες σχέσεις με την ηγεσία των Κούρδων του βόρειου Ιράκ. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο FARS, ο Αμερικανός στρατηγός Λόιντ Οστιν, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, βρέθηκε χτες στην Ερμπίλ (πρωτεύουσα του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν), όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, συζητώντας τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης Αμερικανών κομάντος στο βόρειο Ιράκ, κέντρο των λεγόμενων απόρρητων «μαύρων επιχειρήσεων» των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην περιοχή. Οπως σημειώνει το πρακτορείο FARS, στο ιρακινό αυτόνομο Κουρδιστάν ήδη έχουν αναπτυχθεί (με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του ΙΚ) ειδικές δυνάμεις Γάλλων, Ισραηλινών, Βρετανών ενώ αποθήκες των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά είναι «γεμάτες από γαλλικά όπλα».

Οι κινήσεις αυτές μάλλον δεν ευχαριστούν τον Ιρακινό σιίτη πρωθυπουργό, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο οποίος επέλεξε σήμερα να μεταβεί στο Ιράν ανταποκρινόμενος σε επίσημη πρόσκληση του Ιρανού ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο Αμπάντι αναμένεται να έχει σειρά επαφών όχι μόνο με τη θρησκευτική αλλά και την πολιτική ηγεσία μίας χώρας που προσμετρά μεταξύ των πιο πιστών συμμάχων στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Επιστολή των Αφγανών Ταλιμπάν στον αρχηγό του ΙΚ

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων και δεδομένης της τάσης επέκτασης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» πολύ πέρα από τα όρια της Συρίας και του Ιράν, οι Αφγανοί Ταλιμπάν δείχνουν να ενοχλούνται σφόδρα. Σύμφωνα με δυτικά ειδησεογραφικά δίκτυα, ο επικεφαλής της λεγόμενης «Πολιτικής Επιτροπής» των Αφγανών Ταλιμπάν, Ακχτάρ Μανσούρ, απέστειλε χτες επιστολή στον ηγέτη του ΙΚ, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, καλώντας τον επί της ουσίας να σταματήσει τη στρατολόγηση νέων μελών και τη δραστηριοποίησή του στο Αφγανιστάν.

Ο Μανσούρ κάνοντας έκκληση «στη θρησκευτική αδελφοσύνη» και την «καλή θέληση» του Μπαγκντάντι, ζητά από το ΙΚ να σταματήσει τις δραστηριότητές του στο Αφγανιστάν, καθώς τους τελευταίους μήνες προκαλούν συγκρούσεις μεταξύ Αφγανών ισλαμιστών, με πιο πρόσφατη περίπτωση τις μάχες ανάμεσα σε ισλαμιστές της ανατολικής αφγανικής επαρχίας Νανγκαρχάρ, που είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό 2.000 οικογενειών από τις εστίες τους.

«Στο Αφγανιστάν υπάρχει χώρος μόνο για μία σημαία και μία ηγεσία στον αγώνα για την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους», ανέφερε ο Μανσούρ, δίχως βεβαίως να γίνει άμεσα γνωστή η απάντηση του Αλ Μπαγκντάντι στο αίτημά του.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στη Δαμασκό ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Ομράν αλ Ζούμπι, κατήγγειλε, για μία ακόμη φορά, τις κυβερνήσεις δυτικών και αραβικών χωρών πως ευθύνονται για την αιματοχυσία σε βάρος του συριακού λαού, με αφορμή το προχτεσινό μπαράζ ρουκετών στο βόρειο Χαλέπι, με αποτέλεσμα το θάνατο 23 ατόμων και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων (ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά). Ο Ζούμπι κατήγγειλε το Κατάρ, τη Σ. Αραβία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ισραήλ για το βρώμικο ρόλο που παίζουν, όπως τόνισε, σε βάρος της χώρας του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ