Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΑΛΛΙΑΣ
Βρήκε συμμάχους για τη συγκρότηση νέας ευρωομάδας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Στη συγκρότηση νέας ευρωομάδας φαίνεται ότι είναι έτοιμο να πρωτοστατήσει το Εθνικό Μέτωπο (FN) Γαλλίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα και τηλεγραφήματα που ήθελαν την πρόεδρό του, Μαρίν Λεπέν, να ετοιμάζει σχετικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «Le Monde», εκτός από το ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO), την ιταλική Λέγκα του Βορρά και το βελγικό Vlaams Belang (φλαμανδικό), το Εθνικό Μέτωπο θα συνεργαστεί με ένα Βρετανό ευρωβουλευτή που το UKIP του Ν. Φάρατζ είχε αποκλείσει και δύο ευρωβουλευτές της «Νέας Δεξιάς» της Πολωνίας.

Στη νέα ευρωομάδα, που αναμένεται να έχει τον τίτλο «Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών», δε θα συμμετέχει ο ιδρυτής του FN, Ζαν Μαρί Λεπέν, που διαγράφηκε από το κόμμα, στο πλαίσιο και της προσπάθειας «αποδαιμονοποίησης» που επιχειρεί η ηγεσία του, για να διαχωρίσει τη θέση της από το «αντιδραστικό» -δήθεν- παρελθόν του κόμματος.

Η συγκρότηση νέας ευρωομάδας, με ευρωσκεπτικιστικό προσανατολισμό, σηματοδοτεί ευρύτερα όξυνση της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ευρωενωσιακού κεφαλαίου -και φυσικά και στο εσωτερικό των χωρών από τις οποίες προέρχονται τέτοια κόμματα- ως προς το ποια έξοδος από την κρίση θα φέρει πιο μικρές απώλειες για το ίδιο και πιο μεγάλες για τους ανταγωνιστές. Σηματοδοτεί και όξυνση των διεργασιών συνολικά στην Ευρώπη, που μεταξύ άλλων θίγουν και το μέλλον των διακρατικών συνεργασιών των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Γκέερτ Βίλντερς του PVV έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή», υποστηρίζοντας ότι η νέα ευρωομάδα θα είναι η φωνή της νέας «ευρωπαϊκής αντίστασης, υπερασπιζόμενη την κυριαρχία των χωρών» των κομμάτων της, ενώ τόνισε ότι θα αντιπαλέψει τη μαζική μετανάστευση και τον εξισλαμισμό.

Η ομάδα θα αποτελείται από συνολικά 36 ευρωβουλευτές από 7 χώρες. Η συγκρότησή της θα εξασφαλίσει στα μέλη της πρόσβαση στην επιχορήγηση που δίνει η ΕΕ, αλλά και συμμετοχή σε Επιτροπές της Ευρωβουλής κτλ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ