Από εργατικές κινητοποιήσεις το 2011 στη Βρετανία |
Ενδίδοντας στις πιέσεις υπουργών και στελεχών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, υπέβαλε νομοσχέδιο που ανοίγει αφενός το δρόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποκλείει, αφετέρου, το ενδεχόμενο να διεξαχθεί παράλληλα με τις περιφερειακές βουλευτικές και τοπικές εκλογές της 5ης Μάη 2016 σε Σκοτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.
Αφορμή στάθηκαν οι πιέσεις υπουργών και στελεχών του κόμματός του, όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, που απαίτησε να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα παράλληλα με τις τοπικές και τις κατά τόπους βουλευτικές εκλογές του επόμενου Μάη, φέρνοντας ως κεντρικό επιχείρημα τον εκλογικό νόμο του 2000, που απαγορεύει τη δημόσια τοποθέτηση υπουργών, στελεχών κυβερνητικών και δημόσιων υπηρεσιών αλλά και τοπικών αξιωματούχων 28 μέρες πριν από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ο Λίντινγκτον υποστήριξε ότι εάν οι εκλογές γίνονταν παράλληλα με το δημοψήφισμα θα ήταν σαν η κυβέρνηση Κάμερον να «επηρέαζε» με διάφορους τρόπους το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, «φιμώνοντας» μεταξύ άλλων τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη που επιθυμούν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και όχι απλώς την «επαναδιαπραγμάτευση» της θέσης της χώρας εντός ΕΕ, όπως έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ο πρωθυπουργός...
Το νομοσχέδιο, που επρόκειτο να συζητηθεί χτες βράδυ μετά την υποβολή του αργά το βράδυ της Δευτέρας, συνιστά αλλαγή στην τακτική του Κάμερον, ο οποίος μόλις την περασμένη βδομάδα, είχε εμφανιστεί να ενθαρρύνει την παράλληλη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με τις εκλογές σε Σκοτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία. Σε κάθε περίπτωση, το δημοψήφισμα για τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ προβλέπεται να διεξαχθεί έως το τέλος του 2017, ενώ είναι έκφραση της προσπάθειας που κάνει η αστική τάξη της χώρας να αναβαθμίσει το ρόλο της, είτε μέσα στην ΕΕ είτε έξω από αυτή, ενώ αξιοποιείται για τον αποπροσανατολισμό του λαού, όπως έγινε εξάλλου και στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας που τελικά δεν επετεύχθη. Το εγχείρημα ωστόσο προκαλεί δυσφορία στη λυκοσυμμαχία. Βεβαίως για τα λαϊκά στρώματα στη Βρετανία είτε μέσα είτε έξω από την ΕΕ, η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι εγγυημένη όσο το κεφάλαιο έχει την εξουσία.