Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προς κλιμάκωση παρά τα παζάρια

Παράπονα από την αντιδραστική κυβέρνηση ότι οι ιμπεριαλιστές δεν τη βοηθάνε αρκετά

Από τους πρόσφατους βομβαρδισμούς σε προάστιο του Ντονέτσκ
Από τους πρόσφατους βομβαρδισμούς σε προάστιο του Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται η αιματοχυσία, καθώς ο στρατός της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου συνεχίζει το σφυροκόπημα, με πυρά πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές. Ετσι, από τους βομβαρδισμούς τα ξημερώματα της Τρίτης, τραυματίστηκαν σοβαρά 3 άμαχοι στο προάστιο Πετρόφσκι του Ντονέτσκ. Επίσης, συνεχίστηκαν οι μάχες σε πολλές περιοχές, με το στρατό να ανακοινώνει το θάνατο 2 στρατιωτών και των τραυματισμό άλλων 5 από πυρά πολιτοφυλάκων. Πάντως, ο λεγόμενος Πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ του Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζακχρατσένκο, σημείωσε σε χτεσινή συνέντευξή του πως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση του Κιέβου προετοιμάζει συντονισμένη επίθεση από δύο κατευθύνσεις, από τον άξονα που συνδέει τις πόλεις του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και από το νότο.

Πάντως, παρά το αιματοκύλισμα, ο αντιδραστικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ εξέφρασε τα παράπονά του και δήλωσε χτες ότι η στρατιωτική βοήθεια που δέχεται η κυβέρνηση του Κιέβου από τους «δυτικούς συμμάχους» είναι ανεπαρκής και ότι οι «δυτικοί εταίροι μας υποτιμούν μερικές φορές τις απειλές που προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία και ο χρόνος είναι σημαντικός εδώ. Μερικές φορές, γίνεται πολύ αργά». Είπε, επίσης, προκλητικά ότι «η Ουκρανία είναι προσηλωμένη στην επίλυση της κρίσης στο Ντονμπάς με διπλωματικά μέσα, αλλά οι διπλωμάτες είναι ανίσχυροι εναντίον των ρωσικών πυραύλων, τον εκπαιδευμένο από τις ρώσικες δυνάμεις τρομοκρατικό στρατό των 40.000 ανδρών. Επομένως, η συμφωνία του Μινσκ δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί με αδύναμο ουκρανικό στρατό». Γκρίνιαξε, επίσης, ότι καθυστερεί ο «αμυντικός εξοπλισμός από τις ΗΠΑ» και ότι «ευρωπαϊκές χώρες επίσης έχουν αντιρρήσεις με αυτό».

Αυτές οι δηλώσεις είναι ενδεικτικές της διαπάλης που γίνεται και ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την ακολουθούμενη τακτική στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, πάντως, χτες το βράδυ, έγινε άλλη μια συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής (κυβέρνηση του Κιέβου, πολιτοφύλακες, Ρωσία, Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), στο Μινσκ της Λευκορωσίας, προκειμένου να εξετάσει «την πρόοδο της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας» που καταλήχτηκε στις 12 Φλεβάρη του 2015 στην ίδια πόλη, αλλά είναι υπό συνεχή παραβίαση.

Η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Χέιντι Ταλιαβίνι, δήλωσε ότι οι υποομάδες εργάζονται δημιουργικά, αλλά δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος. Επίσης, ο εκπρόσωπος της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, είπε ότι παρά τα βήματα, τα αποτελέσματα δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες τους, αφού η διευκρίνηση των θέσεων των πλευρών δεν αρκεί. Από την πλευρά του, ο διαπραγματευτής της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ Λουγκάνσκ, Βλαντισλάβ Ντεϊνέγκο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου σαμποτάρει την ειρηνευτική διαδικασία. Επόμενη συνάντηση αναμένεται τώρα στις 23 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ