Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το κακό ΔΝΤ

«Αν στόχος είναι ένα πρόγραμμα έμπνευσης ΔΝΤ που όλοι γνωρίζουν ότι απέτυχε όχι μόνο στην Ευρώπη, παντού, και μάλιστα η συνέχισή του χωρίς καμία ρύθμιση του χρέους, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο σ' αυτό εδώ το Κοινοβούλιο (...) Το ΔΝΤ είναι 5 χρόνια εδώ, έχει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων στη χώρα...».

Μεταξύ άλλων ανέφερε κι αυτά ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Πού ο καιρός που το στόμα του έσταζε μέλι για το ΔΝΤ; Ο καιρός, λίγους μήνες πριν, όχι πολύ μακριά, όταν δήλωνε: «Οχι ότι έχω ερωτευθεί το ΔΝΤ, αλλά δεν μας εξασφαλίζει η παρουσία του;». Ο καιρός που επισκεπτόταν την έδρα του ΔΝΤ στις ΗΠΑ και διαπίστωνε πως ο εν λόγω οργανισμός «κατανοεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα δε βγαίνει χωρίς γενναίο "κούρεμα"», πως «δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα του 13ου και 14ου»! Ενώ χαρακτήριζε το λάθος με τον πολλαπλασιαστή ένα «τεχνοκρατικό λαθάκι».

Βέβαια, και τότε και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έκρυβε και κρύβει απ' το λαό μια κρίσιμη λεπτομέρεια. Οτι όλοι αυτοί, μαζί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παζαρεύουν για το κεφάλαιο, για τα συμφέροντά του ανταγωνίζονται κι απέναντι στους λαούς είναι «μπετόν αρμέ»...

Ενώ τα μακαρόνια και η φασολάδα...

Στη χτεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν ξεστομίσει τον τουλάχιστον προκλητικό ισχυρισμό ότι με τη σημερινή κυβέρνηση «έχει έρθει η ώρα σε αυτόν τον τόπο την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τους δανειστές ότι «αδιαφορούν για το γεγονός ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια και μάλιστα κατά δέκα μονάδες, αποτελεί στην πραγματικότητα μορφή περικοπής του πραγματικού μισθού. Προτείνουν, δηλαδή, οριζόντια μείωση του πραγματικού εισοδήματος. Και όταν λέμε οριζόντια, αυτό αφορά και αυτούς που έχουν, όμως και αυτούς που δεν έχουν, διότι ο ηλεκτρισμός είναι αγαθό απαραίτητο για τη ζωή. Είναι αγαθό στο οποίο οφείλουμε να διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε όλους τους πολίτες...».

Και πράγματι, μια τέτοια αύξηση στον ΦΠΑ στην Ενέργεια συνιστά νέο άγριο τσεκούρι στα εργατικά - λαϊκά εισοδήματα.

Δε μας είπε, όμως, ο κ. Τσίπρας: Η αντίστοιχη αύξηση του ΦΠΑ κατά δέκα ολόκληρες μονάδες σε όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, την οποία προτείνει η ίδια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τι ακριβώς είναι; Το να χαρατσώνεις με 23% ΦΠΑ (από 13% που είναι σήμερα) τρόφιμα όπως τα μακαρόνια, το ρύζι, τα όσπρια, τα κατεψυγμένα τρόφιμα κ.ο.κ. δεν αφορά «αγαθά απαραίτητα για τη ζωή» του λαού; Δεν είναι και αυτό μια καραμπινάτη νέα «μορφή περικοπής του πραγματικού μισθού»;

Αλλά, είπαμε... Με αυτήν την κυβέρνηση, «ήρθε η ώρα να πληρώσει η ολιγαρχία»!

«Ο αγώνας έχει ξεκινήσει... »

«Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι σε αρκετά έχουμε μείνει πίσω, όχι όμως με αποκλειστική δική μας ευθύνη. Δεν έχουμε κάνει ίσως ακόμη όσα θα μπορούσαμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αν και αυτός ο αγώνας έχει ξεκινήσει...», σημείωσε μεταξύ άλλων στη χτεσινή του ομιλία στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας.

«Αυστηρός» με τον εαυτό του ο πρωθυπουργός... Γιατί αν τα βάλουμε κάτω, μέσα σε 4 μήνες, η κυβέρνησή του δεν έχει κάνει και λίγα για τη «φοροδιαφυγή» της... «ολιγαρχίας που ήρθε η ώρα να πληρώσει», όπως μας είπε ο ίδιος χτες.

Εχουμε και λέμε: Απελευθέρωσε το όριο του 1 εκατ. ευρώ για την ένταξη στην περιβόητη ρύθμιση των «100 δόσεων», προκειμένου να διευκολυνθεί το μεγάλο κεφάλαιο στη ρύθμιση των οφειλών του, «κουρεύοντας» ταυτόχρονα προσαυξήσεις εκατομμυρίων ευρώ από τα «φέσια» του προς το κράτος. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «έμπασε» στην ίδια ρύθμιση και τις οφειλές από κραυγαλέες φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις του μεγάλου κεφαλαίου, χαρίζοντάς του και με αυτόν τον τρόπο κι άλλα εκατομμύρια ευρώ.

... και οι διευκολύνσεις

Την ίδια στιγμή, δρομολογεί «διευκολύνσεις» για το «ξέπλυμα» του «μαύρου χρήματος» της πλουτοκρατίας, με διατάξεις νομιμοποίησης αδήλωτων κεφαλαίων, είτε αυτά έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εξωτερικού, είτε βρίσκονται στο εσωτερικό. Οχι μόνο διατηρεί όλες τις «νόμιμες» φοροαπαλλαγές των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά φέρνει κι άλλες: Οπως π.χ. είναι η απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στους βιομηχάνους που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη (διάταξη τόσο κραυγαλέα, που αν και «χώθηκε» στο λεγόμενο «μίνι φορολογικό νομοσχέδιο», αφαιρέθηκε στη συνέχεια) ή η απαλλαγή από τον ΦΠΑ επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου (διάταξη που «χώθηκε» στο ίδιο νομοσχέδιο και ψηφίστηκε χτες κανονικότατα)...

Δεν τα λες και λίγα... Είναι, όμως, τέτοιες οι απαιτήσεις των εγχώριων μονοπωλίων, που αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να κάνει ενώπιόν τους... την αυτοκριτική του!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1882 Γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης και πιανίστας Ιγκόρ Στραβίσνκι.

1888 Γεννιέται ο Γερμανός στρατηγός και θεωρητικός του πολέμου Χάιντζ Γκουντέριαν, ο οποίος ανέπτυξε την τακτική του «αστραπιαίου πολέμου».

1913 Ξεσπά ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος.

1924 Συνέρχεται το 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (17/6 - 8/7/1924), το πρώτο που πραγματοποιήθηκε χωρίς τον Λένιν, ο οποίος δεν ήταν πια στη ζωή. Στο Συνέδριο αυτό, η ΚΔ χάραξε τα καθήκοντα των Κομμουνιστικών Κομμάτων στις νέες συνθήκες της προσωρινής υποχώρησης του επαναστατικού κινήματος. Επίσης, έθεσε σαν κύριο καθήκον την ανάπτυξη των ΚΚ σε οργανωτικά και ιδεολογικά ισχυρά μαζικά κόμματα, ικανά να καθοδηγήσουν πιο αποτελεσματικά την πάλη των μαζών στις χώρες τους.

1925 Υπογράφεται στη Γενεύη το ομώνυμο Πρωτόκολλο, με το οποίο απαγορεύεται η χρήση δηλητηριωδών και ασφυξιογόνων αερίων στον πόλεμο. Ωστόσο, η Ισπανία και η Γαλλία το 1928, η φασιστική Ιταλία το 1935 και άλλες χώρες έκαναν χρήση τέτοιων όπλων έκτοτε.

1940 Λαϊκές κυβερνήσεις συγκροτούνται από τις 17-21 Ιούνη στη Λετονία και την Εσθονία.

1943 Με την καθοδήγηση του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ οργανώνεται και πραγματοποιείται η απόδραση των 62 κομμουνιστών εξόριστων του Αη Στράτη, που κρατούνταν εκεί από τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας.

1944 Επειτα από δημοψήφισμα για την αποδέσμευσή της από την κυριαρχία της Δανίας, η Ισλανδία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη Δημοκρατία.

1946 Εκατοντάδες επιτροπές σωματείων, συνοικιών και οργανώσεων της πρωτεύουσας κατεβαίνουν στη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο Γ' Ψήφισμα («Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων την Δημόσιαν τάξιν και ασφάλειαν»). Η αστυνομία επιτίθεται, τραυματίζει 50 και συλλαμβάνει 100. Τελικά, η Βουλή ψηφίζει το εν λόγω Ψήφισμα. Την αμέσως επόμενη μέρα, η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία διαμαρτυρίας.

1953 Ξεσπούν στο Βερολίνο και σε άλλες πόλεις της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας μια σειρά απεργίες και διαδηλώσεις δυσαρέσκειας στις αυξήσεις σε πολλά προϊόντα. Παρά τις προσπάθειες των αντεπαναστατικών δυνάμεων οι διαδηλώσεις αυτές δεν κατάφεραν να μετεξελιχθούν σε απόπειρα ανατροπής της λαϊκής εξουσίας. Στις εν λόγω κινητοποιήσεις δολοφονούνταν κομμουνιστές, καταστρέφονταν γραφεία και υπηρεσίες, κ.ο.κ. Η κατάσταση άλλαξε ριζικά, όταν σε λιγότερο από 24 ώρες άρχισαν να συγκροτούνται ένοπλα εργατικά τμήματα σε κάθε εργοστάσιο και να κινητοποιείται ο Κόκκινος Στρατός. Η αντεπανάσταση είχε αποτύχει.

1955 Οκτώ μαχητές του ΔΣΕ κάνουν απόδραση από την Ικαρία με καΐκι με προορισμό την Αλβανία. Πρόκειται για τους Γιάννη Τσερμέγκα, Στρατή Τσαμπή, Στέφανο Παπαγεωργάκη, Αντώνη Καλαμπόγια , Φίλιππο Μαυρίκη, Χαράλαμπο Γκότζιο, Κώστα Λίτσα και Μήτσο Μπάφα.

1982 Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν χαρακτηρίζει την ΕΣΣΔ ως «αυτοκρατορία του κακού».

1991 Η Βουλή της Νότιας Αφρικής ψηφίζει τη λήξη του φυλετικού διαχωρισμού, καταργώντας το καθεστώς του απαρτχάιντ που ίσχυε από το 1950.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ