Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Συνομιλίες εν μέσω βομβαρδισμών

Από τις συνομιλίες στη Γενεύη
Από τις συνομιλίες στη Γενεύη
ΓΕΝΕΥΗ - ΣΑΝΑΑ.--

Υπό τις ασταμάτητες αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη, ξεκίνησαν χτες το μεσημέρι στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη της Ελβετίας οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην πολύπαθη χώρα.

Διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν πως η αντιπροσωπεία των Σιιτών «Χούτι», που κατάφερε να ξεπεράσει δεκάδες εμπόδια μέχρις ότου καταφέρει να φθάσει στη Γενεύη, αρνήθηκε να συναντηθεί με εκπρόσωπο του «προέδρου» της Υεμένης, Χάντι, που ζει εξόριστος στη Σαουδική Αραβία, τη χώρα δηλαδή που αιματοκυλά το λαό της χώρας του με πρόσχημα την «αποκατάστασή» του στην εξουσία. Αντ' αυτού ζήτησε να συναντηθεί απευθείας με το «αφεντικό» του Χάντι, τους Σαουδάραβες αξιωματούχους...

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Αχμάντ Φάουζι στη Γενεύη εξέφρασε την ελπίδα ότι η έναρξη του Ραμαζανιού αύριο (Πέμπτη) θα συμβάλει στην επίτευξη προσωρινής εκεχειρίας.

Αμέτρητα τα θύματα του πολέμου

Το σαφές χρονοδιάγραμμα και η συγκεκριμένη ατζέντα των συνομιλιών δεν είναι γνωστά. Το μόνο βέβαιο είναι οι δραματικές συνέπειες που έχει η συνέχιση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στο λαό της Υεμένης, καθώς έχει μετατρέψει σε εφιάλτη τη ζωή για το 80% του πληθυσμού.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως από την περασμένη Πέμπτη μέχρι τη Δευτέρα υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν στην Υεμένη τουλάχιστον 50 άμαχοι (εκ των οποίων τα 18 παιδιά) και πάνω από 110 άλλοι τραυματίστηκαν. Στοιχεία της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ αναφέρουν ότι από τις 26/3/15 οπότε ξεκίνησαν οι επιδρομές έως σήμερα σκοτώθηκαν πάνω από 1.412 πολίτες και τραυματίστηκαν 3.423 άλλοι. Ο ανεπίσημος απολογισμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Εν μέσω των διαπραγματεύσεων, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν πως σκότωσαν τον υπαρχηγό της «Αλ Κάιντα» στη χώρα, τον Νάσιρ αλ Ουαχίσι. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο της «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου» με βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Διαδίκτυο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org