Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Εξορμήσεις και συσκέψεις προετοιμασίας για την επιτυχία του

Την Παρασκευή 19/6 και το Σάββατο 20/6 οι εκδηλώσεις στο πάρκο «ΦΙΞ» στα Πατήσια

Εξόρμηση σε «φασονατζίδικο» με Μπανγκλαντέζους εργάτες στα Κάτω Πατήσια
Εξόρμηση σε «φασονατζίδικο» με Μπανγκλαντέζους εργάτες στα Κάτω Πατήσια
Την Παρασκευή 19/6 και το Σάββατο 20/6, το πάρκο «ΦΙΞ» στα Πατήσια θα φιλοξενήσει, και φέτος, για 15η χρονιά, τις πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με στόχο να γίνει άλλο ένα βήμα στον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών, στην ενδυνάμωση των δεσμών και της πάλης τους, στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Αξονας του καλέσματος για μαζική συμμετοχή είναι το φετινό σύνθημα, «Εργάτες ενωμένοι ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», που αποδεικνύεται ιδιαίτερα επίκαιρο αυτές τις μέρες που εντείνονται τα προσφυγικά κύματα εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, δείχνοντας με τον πιο τραγικό τρόπο τα αδιέξοδα που διαμορφώνει για τους λαούς το καπιταλιστικό σύστημα.

Ζωντανή συζήτηση στις συσκέψεις προετοιμασίας

Για την επιτυχία του Διημέρου οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ αναπτύσσουν συζήτηση με Ελληνες και μετανάστες σε συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις. Μετανάστες που παραβρέθηκαν σε σύσκεψη που οργάνωσε η ΤΟ Βιομηχανίας, περιέγραψαν τις άσχημες συνθήκες δουλειάς, την ανασφάλεια που βιώνουν καθημερινά, αλλά και το ότι με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά τίποτα ως προς τη μεταχείρισή τους τόσο από την εργοδοσία, όσο και από τις κρατικές υπηρεσίες. «Επιασαν τον αδερφό μου και τον έκλεισαν σε κέντρο κράτησης στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά μετανάστης, για να προσθέσει ότι δεν του επέτρεψαν να τον επισκεφτεί: «Ο αστυνομικός μού έδειξε την πόρτα εξόδου», οπότε αναγκάστηκε να δώσει λεφτά σε δικηγόρο μήπως καταφέρει κάτι. Με λίγες μόλις φράσεις κατέρριψε τα παχιά λόγια της νέας κυβέρνησης, που λίγες μέρες μετά την εκλογή της, διά του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, Γ. Πανούση, είχε αναγγείλει το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης... Οχι μόνο δεν έκλεισαν, λοιπόν, αλλά και τα διάφορα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται την αγωνία για την επ' αόριστον κράτηση ανθρώπων συνεχίζουν να «αξιοποιούν» τη λειτουργία τους.

Αλλος μετανάστης παίρνοντας το λόγο επισήμανε ότι είναι 13 χρόνια εργαζόμενος στην Ελλάδα, όμως από το 2007, που του κράτησαν την κάρτα και δεν την ανανέωσαν, τον έκαναν να ζει διαρκώς με το φόβο. Επιβεβαίωσε με τον τρόπο του ένα βασικό χαρακτηριστικό του καπιταλισμού: Τη διαρκή προσπάθεια εξασφάλισης φτηνών εργατών, όσων και όποτε θέλει. Οταν αναπτύσσεται, ανοίγει την «κάνουλα» της μετανάστευσης για να συμπιέζει τα μεροκάματα. Οταν έρχεται η κρίση, σειρά παίρνουν η καταστολή, το κυνήγι, η αξιοποίηση των φασιστικών συμμοριών και το δηλητήριο του ρατσισμού που κρύβει τα πραγματικά αίτια της ανεργίας.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που εκμεταλλευόμενοι την αγωνία μεταναστών να συλλέξουν ένσημα ώστε να αποκτήσουν τα απαραίτητα έγγραφα, τους βάζουν να τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Αφού «αγοράσουν» τα ένσημα οι εργαζόμενοι, «τα αφεντικά κάνουν ό,τι θέλουν», σημειώνει Πακιστανός εργάτης, «μας κολλάνε λιγότερα από αυτά που αναλογούν στις ώρες που δουλέψαμε και βάζουν τα υπόλοιπα στην τσέπη ή τα κολλάνε σε άλλα πρόσωπα για να είναι καλυμμένοι σε ελέγχους»... Προφανώς δεν τηρούνται ωράρια και στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, όπως σε βιοτεχνίες φασόν που σε πρώτο και δεύτερο υπόγειο στριμώχνονται δεκάδες εργαζόμενοι σε αποπνικτικές συνθήκες.

Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν όπως κάθε χρόνο την παρουσία μεταναστευτικών οργανώσεων, καθώς και παραστάσεις παραδοσιακής μουσικής και χορευτικών από μια σειρά χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Γεωργία, Μαδαγασκάρη, Σρι Λάνκα κ.ά.).

Την Παρασκευή, στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, το μεταναστευτικό και η θέση του ΚΚΕ» με εισηγήσεις του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή, και της Λίνας Κροκίδη, μέλους της ΚΕΟΕ και υπεύθυνης του Τμήματος της ΚΕ για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τη Δικαιοσύνη.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο, στις 8.30 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ