Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
Συνεχίζεται η προσπάθεια συσκότισης

Με την κατάθεση του πρώην γγ της ΕΛΣΤΑΤ, Μ. Κοντοπυράκη, συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες της κοινοβουλευτικής Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια. Από τις ερωτήσεις των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΝΔ (που ταυτόχρονα επιδιώκει να υπερασπίσει τις κυβερνήσεις της), φάνηκε η προσπάθεια να εμφανιστεί η χάλκευση στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ της περιόδου 2009-2010 από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ως αίτιο για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια, συσκοτίζοντας το γεγονός ότι και αυτές οι πρακτικές αξιοποιήθηκαν στην πραγματικότητα για την προώθηση της αντιλαϊκής στρατηγικής του κεφαλαίου και των μέτρων που είχε ανάγκη για να ξεπεράσει την κρίση του.

Για παράδειγμα, τέθηκαν ερωτήσεις όπως αν οι μεγάλες «διακυμάνσεις του ελλείμματος που παρουσίαζαν τότε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διογκώθηκαν έτσι, για να υπαχθεί η χώρα μας στο μηχανισμό στήριξης;» και άλλα παρόμοια.

Ο Μ. Κοντοπυράκης ανέφερε ότι «είχα και εγώ προσωπικά ερωτήματα για τα στοιχεία, αν υπήρχε διόγκωση ή όχι. Αν δεχτούμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος που είχε τα στοιχεία του 2009 είχε πει για ελλείμματα της τάξεως του 10%, ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος το είπε σε μένα το Σεπτέμβρη του 2009, γεννάται το ερώτημα γιατί το Μάρτη του 2010 ήταν 13,5%; Κάθε χρόνο το Μάρτη, δίνουμε στη Eurostat το έλλειμμα της προηγούμενης χρονιάς και στη συνέχεια, τον επόμενο Σεπτέμβρη, δίνουμε το τελικό. Αυτό κάνουν όλα τα κράτη-μέλη. Η διαφορά στο έλλειμμα μεταξύ Μάρτη και Οκτώβρη μπορεί να είναι το πολύ ένα με δύο δέκατα της μονάδας. Το να αυξηθεί και να πάει στο 15,5% σε αυτό το διάστημα είναι πρωτάκουστο, εφόσον υπήρχε και η επικύρωση των στοιχείων τον Απρίλη. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν δύο μονάδες διαφορά στο έλλειμμα του 2009 τον Οκτώβρη. Αυτό μου δημιούργησε ερωτήματα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι όπως και να 'χει, η ακρόασή του στην Επιτροπή δεν έχει νόημα, επειδή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009 έγιναν τον Απρίλη του 2010, ενώ ο ίδιος είχε αποχωρήσει από την υπηρεσία τέλη Οκτώβρη του 2009.

Είπε ακόμα ότι με την εναλλαγή της κυβέρνησης από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ, ο τότε υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου του είχε δηλώσει ότι «θα αλλάξει τα στοιχεία που θα σταλούν στη Eurostat» και πρόσθεσε πως του κήρυξε τον πόλεμο προκειμένου να παραιτηθεί, αν και η Eurostat είχε δηλώσει προς τον Μ. Κοντοπυράκη ότι ήθελε να τον κρατήσει στη θέση του. Η διαδικασία της ακρόασης διακόπηκε, όταν ο Μ. Κοντοπυράκης αισθάνθηκε αδιαθεσία.

Στη χτεσινή συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί να καταθέσει και ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αν. Γεωργίου, ο οποίος ενημέρωσε ότι αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ