Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Αξιόπιστα» και «ακριβή» τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2010 - 2015

Το θέμα είναι υπόθεση της Δικαιοσύνης, απαντά η κυβέρνηση

Παρέμβαση της Κομισιόν σημειώθηκε χτες στο ζήτημα της δίωξης του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου, και της αμφισβήτησης των στοιχείων για το έλλειμμα και την πορεία της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας επί των ημερών του, πάνω στα οποία βασίστηκαν τα λεγόμενα «προγράμματα διάσωσης». Να θυμίσουμε ότι το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την υπόθεση αυτή, έχει στηθεί μια διελκυστίνδα αντιπαραθέσεων ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης, στην προσπάθεια του καθενός να αποτινάξει την ευθύνη του για την αντιλαϊκή πολιτική των τελευταίων ετών, όσο και όλων μαζί να αποπροσανατολίσουν το λαό απ' την πραγματική αιτία της κρίσης και της κλιμάκωσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Οπως αναφέρει στην παρέμβασή της η Κομισιόν, «πρόσφατες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα. Παρόλο που η Επιτροπή έχει ως αρχή να μην σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις αυτές επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα».

Η Μαριάν Τίσεν, επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για την απασχόληση, καθώς και για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, υποστήριξε πως «για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010 - 2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».

Η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010 - 2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς.

Σχετική επιστολή, υπογεγραμμένη από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, και τους επιτρόπους της ΕΕ Π. Μοσκοβισί και Μ. Τίσεν, απεστάλη στον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο.

Απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση

Για το θέμα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δήλωσε χτες: «Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έλαβε χθες το απόγευμα επιστολή από την Κομισιόν, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για την εκ νέου παραπομπή για κρίση στο Συμβούλιο Εφετών του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου (...) Ανταπάντησε με επιστολή προς την Κομισιόν, στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη. Στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη (...) Εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα».

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, ο Ευ. Τσακαλώτος συνέστησε στην Κομισιόν αν έχει «προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (...) να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη» και δήλωσε σεβασμό στη Δικαιοσύνη και στη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ