Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Στη μάχη της χειραγώγησης του λαού μπροστά στο νέο αντιλαϊκό πακέτο

Αφού μοίρασε συστάσεις για επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου στους υπουργούς του, ο Αλ. Τσίπρας αναχώρησε για το Παρίσι και τη σημερινή σύνοδο σοσιαλδημοκρατών ηγετών

Το ρόλο που διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια «ξεπλύματος» της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας επιβεβαίωσε ο Ν. Παππάς

Eurokinissi

Το ρόλο που διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια «ξεπλύματος» της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας επιβεβαίωσε ο Ν. Παππάς
Εχοντας δώσει σαφείς οδηγίες για επιτάχυνση του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου, μπροστά στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (9/9) αλλά και στην έναρξη της δεύτερης «αξιολόγησης», ο πρωθυπουργός αναχώρησε για το Παρίσι, όπου σήμερα πραγματοποιείται η συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν, επίσης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με αναφορά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ είναι η δεύτερη συνάντηση αυτού του είδους στην οποία συμμετέχει ο Αλ. Τσίπρας. Στη συνάντηση δεν θα πάρει μέρος ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, λόγω του καταστροφικού σεισμού.

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η προσπάθεια διαμόρφωσης κοινής στάσης των σοσιαλδημοκρατών ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο το Brexit και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας θα εισηγηθεί να υιοθετηθούν ενιαίες θέσεις, «σε κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας». Οπου «αναπτυξιακή ατζέντα», βέβαια, η διεκδίκηση μεγαλύτερων περιθωρίων κρατικής στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, προϋπόθεση για την οποία είναι να ισοπεδώνονται οι λαοί και τα δικαιώματά τους.

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται και η σύνοδος των αρχηγών των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, στις 9 Σεπτέμβρη, στην Αθήνα. Στην πρόσκληση Τσίπρα έχουν ανταποκριθεί οι επικεφαλής της Ισπανίας, Μ. Ραχόι, της Πορτογαλίας, Α. Κόστα, της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, της Ιταλίας, Μ. Ρέντσι, της Μάλτας, Τζ. Μουσκάτ και της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης. Αντικείμενο και αυτής της σύναξης είναι η αξίωση των αστικών τάξεων των συγκεκριμένων κρατών για μεγαλύτερη δημοσιονομική «χαλάρωση».

Πλυντήριο ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του... «PASOKification»

Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, μιλώντας χτες στο «Κόκκινο», σχολίασε την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο του Παρισιού, λέγοντας ότι «ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας είναι όμορος» και ότι ο Αλ. Τσίπρας «με πολύ μεγάλη χαρά συμμετέχει».

«Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη φοβάται ένα πράγμα, το λένε PASOKification. Να μην πάθει αυτό που έπαθε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα (...) όπου το μεγάλο σοσιαλιστικό κόμμα, που οι κεντροαριστεροί, τα συνδικάτα, οι εργαζόμενες τάξεις ακούμπαγαν τις προσδοκίες τους, ταυτίστηκε με τις πιο ακραίες δεξιές πολιτικές και διέρρηξε τις κοινωνικές του συμμαχίες, έχασε τα ηθικά του πλεονεκτήματα και κατέρρευσε, όντας πλέον ένα κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης που ψάχνει να βρει το βηματισμό του. Εδώ λοιπόν έρχεται η Αριστερά, με την ηγεσία της και τις προτάσεις της, την πολιτική της», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, παραδεχόμενος το ρόλο πλυντηρίου που φιλοδοξεί να παίξουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του για την ξεφωνημένη ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, που ταυτίστηκε με τις βαθύτατα αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνεται ότι ο κύριος άξονας της πρωθυπουργικής παρέμβασης στη ΔΕΘ θα είναι το εφεύρημα της «δίκαιης ανάπτυξης» με απατηλές υποσχέσεις στο λαό για «μέρισμα» στην ανάπτυξη, χάριν της οποίας θυσιάζονται τα δικαιώματά του. Κι ενώ στο λαό που χειμάζεται η κυβέρνηση μοιράζει ακάλυπτες επιταγές, ενώ ταυτόχρονα μαγειρεύει και νέα αντιλαϊκά μέτρα, την ίδια ώρα ο Αλ. Τσίπρας φέρεται πως έδωσε σαφείς οδηγίες στους υπουργούς του για καλύτερο συντονισμό σε ό,τι αφορά τις δράσεις προσέλκυσης επενδυτών και διευκόλυνσης επενδυτικών σχεδίων.

Στη μάχη της χειραγώγησης του λαού ρίχνεται και ο κομματικός μηχανισμός, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και του συνεδρίου τον προσεχή Οκτώβρη. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Κόκκινο» έδωσε μια γεύση της γραμμής υπεράσπισης της αντιλαϊκής πολιτικής, μασκαρεύοντάς την σε «αναγκαία». Οπως είπε, προταγματικός στόχος του συνεδρίου είναι η ρητή διατύπωση της θέσης ότι οι αποφάσεις του τελευταίου χρόνου ήταν «συνειδητές» και πάρθηκαν με γνώμονα την αριστερά και την κοινωνία...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ατζέντα την ανάκαμψη του κεφαλαίου...(2016-09-11 00:00:00.0)
Στο Παρίσι ξανά με τους σοσιαλδημοκράτες για τα ζητούμενα του κεφαλαίου(2016-08-26 00:00:00.0)
Συστάσεις Τσίπρα για επιτάχυνση του αντιλαϊκού «οδοστρωτήρα»(2016-08-24 00:00:00.0)
Πολυεργαλείο για το κεφάλαιο(2016-03-22 00:00:00.0)
Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι...(2016-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ