Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Προεκλογικές» κινητοποιήσεις στο Βύρωνα;

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις προκήρυξε από χτες η Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα, ζητώντας να καταβληθούν τα χρωστούμενα της δημοτικής επιχείρησης προς τους εργαζόμενους σ' αυτή και να εξοφληθούν οι οφειλές που έχει στο ΙΚΑ.

Την απόφαση έλαβε κατά πλειοψηφία το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, αρνούμενο να δεχτεί τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής για διέξοδο από το πρόβλημα. Τις προτάσεις της Διοίκησης του Δήμου συμμερίστηκε η παράταξη της ΕΣΑΚ με το σκεπτικό ότι οδηγούν σταδιακά στην αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει στη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης και κατά συνέπεια «η απεργία στερείται αιτημάτων».

Συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή προτείνει: αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της δημοτικής επιχείρησης, δηλαδή ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων από αυτήν (όπως κυλικεία, αναψυκτήρια, και σε καμία περίπτωση υπηρεσίες ή αρμοδιότητες που είναι οργανικά ενταγμένες στο δήμο). Λήψη δανείου στην κατεύθυνση της αύξησης του κεφαλαίου της δημοτικής επιχείρησης. Τέλος, αξιοποίηση της δυνατότητας για σύναψη προγραμματικών συμβάσεων άμεσα στο δήμο, τα νομικά του πρόσωπα και τη δημοτική επιχείρηση. Οι προγραμματικές αυτές συμβάσεις έχουν διάρκεια δύο χρόνια και αποτελούν έμμεση μεταφορά χρημάτων από το ταμείο του δήμου στη δημοτική επιχείρηση.

Τις παραπάνω προτάσεις αρνήθηκε η πλειοψηφία του Σωματείου, με το σκεπτικό ότι «οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του δήμου» - όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση. «Η απόρριψη της πρότασης της δημοτικής Αρχής οδηγεί σε αδιέξοδο, δηλαδή σε κλείσιμο της δημοτικής επιχείρησης και στην ανεργία 217 εργαζόμενους», σημειώνει η ΕΣΑΚ Εργαζομένων δήμου Βύρωνα σε ανακοίνωσή της. Σχολιάζοντας τη στάση της Διοίκησης του Σωματείου, η ΕΣΑΚ τονίζει: «Η απεργία δε στοχεύει στη λύση των προβλημάτων. Αυτά μεθοδεύονται και προωθούνται από κοινού από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο και το ΝΑΡ στο σωματείο με μοναδικό στόχο την υπονόμευση της δημοτικής αρχής μπροστά στις εκλογές του 2002».

Πάντως, η συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η κυβερνητική πολιτική τους δήμους, καθώς από τη μία τους στερεί τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν το προσωπικό που χρειάζονται και από την άλλη μειώνει συνεχώς την κρατική επιχορήγηση προς αυτούς, φορτώνοντάς τους συνεχώς με νέες αρμοδιότητες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ