Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Επιτέλους λύστε, τώρα, τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων»!

Μεγάλη εκδήλωση - συγκέντρωση χιλιάδων επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων στον Αγ. Νικόλαο Νάουσας

Περισσότεροι από 5.000 επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες που ήρθαν με κάθε μεταφορικό μέσο από όλα τα μέρη της Ελλάδας συμμετείχαν στην 12η καθιερωμένη συνάντησή τους που έγινε την Κυριακή στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας. Πρόκειται για μια από τις μαζικότερες κοινωνικές - πολιτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιείται στη χώρα μας με διοργανωτή το Κεντρικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων.

Για μια ακόμη φορά, ο Αγιος Νικόλαος της Νάουσας έγινε ο χώρος του ανταμώματος των μαχητών και μαχητριών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που, μαζί με τις άλλες χιλιάδες αγωνιστών που 'πεσαν στα πεδία των μαχών, αντιστάθηκαν τα χρόνια εκείνα στα καταχθόνια σχέδια του αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού, που θέλησαν να πνίξουν τη φωνή του ΕΑΜ, να διαλύσουν τον ΕΛΑΣ και να εξοντώσουν το ΚΚΕ, για να υποτάξουν τον αγωνιστή λαό μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι, παιδιά και εγγόνια των πολιτικών προσφύγων συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αυτές.

Ηταν πολλοί οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν τους συγκεντρωμένους, ενώ εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, ο Γ. Νταφούλης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και γραμματέας της Περιοχής, απηύθυνε εγκάρδιο αγωνιστικό χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους. Ο ομιλητής, αφού επισήμανε ότι η 12η πανελλαδική εκδήλωση των πολιτικών προσφύγων συμπίπτει με την ωμή επέμβαση των ΝΑΤΟικών στην ΠΓΔΜ, πρόσθεσε, ανάμεσα στα άλλα: «Εσείς γνωρίζετε καλά τι σημαίνει ιμπεριαλιστική επέμβαση, με όποιον μανδύα και αν ντύνεται. Τότε, πριν 52 χρόνια χτύπησαν το λαϊκό κίνημα και τους πρωτοπόρους αγωνιστές - μαχητές του ΔΣΕ για να... σώσουν τη χώρα μας από την "κομμουνιστική απειλή". Τώρα, εδώ και μια δεκαετία, χτυπάνε τμηματικά τους λαούς των Βαλκανίων για να τους σώσουν από τις "εθνικές αντιπαραθέσεις" και να τους εκπολιτίσουν με τα δικά τους "δημοκρατικά ιδεώδη"».

Ο κεντρικός ομιλητής, ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ Γρηγόρης Φώτου, τόνισε ανάμεσα στα άλλα: Πέρασαν 20 και πλέον χρόνια από τότε που δειλά - δειλά άνοιξαν οι πόρτες του επαναπατρισμού, ενώ για αρκετές χιλιάδες αγωνιστές και τα παιδιά τους οι πόρτες αυτές παραμένουν ακόμα κλειστές. Δεκαπέντε χιλιάδες υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στην προσφυγιά και να πεθάνουν εκεί επειδή δεν πρόλαβαν να επαναπατριστούν στα πολύ σφιχτά χρονικά πλαίσια που έθετε ο Ν.1539/85 και οι υπουργικές αποφάσεις τους. Κατήγγειλε ακόμη ότι παιδιά πολιτικών προσφύγων δε γίνονται δεκτά στην πατρίδα επειδή οι γονείς τους πέθαναν στην προσφυγιά και εδώ είναι διαγραμμένοι απ' τα Μητρώα Κοινότητας λόγω της συμμετοχής τους στο ΕΑΜ και το ΔΣΕ, μια πρακτική που ακολούθησε το εμφυλιοπολεμικό κράτος του δωσιλογισμού.

Τέλος, κάλεσε σε πλατύτερη συσπείρωση τους πολιτικούς πρόσφυγες για καλύτερη οργάνωση της πάλης τους και για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την αδικία που γίνεται σε βάρος τους, καθώς πολλά από τα προβλήματά τους παραμένουν άλυτα και σήμερα.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης που διάβασε ο Γ. Σύρος, μέλος του ΚΣ της ΠΕΕΠΠ, τονίζεται ότι «παραμένουν άλυτα τα προβλήματα που απασχολούν τους πολιτικούς πρόσφυγες και οι απαντήσεις που τελευταία παίρνουμε από τους αρμόδιους υπουργούς είναι περιφρονητικές, αφού μας απαντάνε, ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλες τις ευαισθησίες της προς εμάς! Θέλουν να αγνοούν ότι υπάρχουν πάρα πολλοί επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες που, σύμφωνα με το νόμο 1539/85, δεν έχουν τη δυνατότητα ν' αναγνωρίσουν τα χρόνια απασχόλησής τους στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης γήρατος. Με το θέμα της ένταξής μας στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς της Ελλάδος, ιδιαίτερα για τις ηλικίες κάτω των 55 χρόνων για τους άνδρες και κάτω των 50 για τις γυναίκες, έχει δημιουργηθεί ένας λαβύρινθος που κανένας από τους υπαλλήλους του ΙΚΑ δεν μπορεί να δώσει σωστές εξηγήσεις στους ενδιαφερόμενους».

Στο χαιρετιστήριο τηλεγράφημα προς τους πολιτικούς πρόσφυγες που παραμένουν ακόμα στην προσφυγιά, το οποίο διάβασε ο Κ. Κατσιάβαλος, μέλος του ΚΣ της ΠΕΕΠΠ, οι επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες στέλνουν «.. αδελφικό αγωνιστικό χαιρετισμό και διαβεβαιώνουν ότι "θα εντείνουμε τις συνεχείς προσπάθειές μας και την πάλη που κάνουμε για να επιστρέψετε επί τέλους στην πατρίδα μαζί με τις οικογένειές σας, για την οποία παλέψατε να είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη, αλλά που, δυστυχώς, σαν αντάλλαγμα αντιμετωπίζετε την άρνηση της Πολιτείας για την επιστροφή σας».

Χαιρέτισαν επίσης, η Σ. Βαρδαγιαννίδου, εκ μέρους της ΠΕΕΠ Νάουσας, ενώ στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν η χορωδία Εθνικής Αντίστασης, το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας, το συγκρότημα Παζαρέντζη, ενώ ενθουσίασαν τους συγκεντρωμένους τα ποντιακά συγκροτήματα από την Επανωμή Νάουσας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ