Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κίνδυνος το νερό!

Αμεση απειλή αποτελεί για τους κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων Ζαππείου και Χαράς του Δήμου Νίκαιας Λάρισας, το πόσιμο νερό που υπάρχει στην περιοχή. Κι αυτό γιατί είναι εντελώς ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί από τους κατοίκους έχουν παρουσιάσει δερματικά εξανθήματα, τα οποία αποδίδονται στην κακή ποιότητα του νερού, που παρουσιάζει θολότητα και εμπεριέχει ξένα σωματίδια.

Τα δημοτικά διαμερίσματα Ζαππείου και Χαράς δεν έχουν πόσιμο νερό, καθώς αυτό που υπάρχει στις γεωτρήσεις παρουσιάζει μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται με νερό από διπλανούς δήμους (Δήμους Κραννώνα και Πολυδάμαντα) με πρόχειρους αγωγούς. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 6 χρόνια περίπου, λύση, όμως, από τους αρμόδιους τοπικούς και κυβερνητικούς παράγοντες δε δίνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει μελέτη από το ΙΓΜΕ για την εξεύρεση πόσιμου νερού στους Δήμους Νίκαιας και Κραννώνα. Υστερα από τη μελέτη βρέθηκαν σημεία με κατάλληλο πόσιμο νερό, όμως, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών φορέων δεν έγινε κανένα έργο για την άντληση και διοχέτευσή του στην περιοχή.

Οι κάτοικοι του Δήμου Νίκαιας βλέποντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς κινδυνεύει η υγεία τους, προειδοποιούν ότι εάν δε ληφθούν τ' αναγκαία μέτρα για την επίλυση του προβλήματος, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Καταγγέλλουν, δε, ότι το γεγονός πως το πρόβλημα έχει οξυνθεί, συνδέεται άμεσα με το γενικότερο πρόβλημα της λειψυδρίας που «στεγνώνει» όλη τη Θεσσαλία. Και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την άρνησή της να υλοποιήσει τ' αναγκαία αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα για να έρθει νερό στην περιοχή, που θα έλυνε τα προβλήματα της ύδρευσης και της άρδευσης. Γιατί, όπως τονίζουν, τέτοια παρόμοια προβλήματα ακαταλληλότητας του νερού και επικίνδυνων συμπτωμάτων στην υγεία των ανθρώπων από την κατανάλωσή του θα ξαναπαρουσιαστούν, όσο δεν εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ