Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
Προσαρμόζεται στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου

Δεν προωθείται ο εκδημοκρατισμός του Σώματος και διατηρείται ο στρατιωτικός του χαρακτήρας κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης

Νομοσχέδιο με το οποίο όχι μόνο δεν προωθείται ο αναγκαίος εκδημοκρατισμός του Λιμενικού Σώματος αλλά αντίθετα προσαρμόζεται το Σώμα στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, συζητείται από χτες στο πρώτο θερινό Τμήμα της Βουλής.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ βουλευτής Στ. Σκοπελίτης στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι εκσυγχρονισμός του Λιμενικού Σώματος νοείται μόνο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνικής του προσφοράς και του κοινωνικού του ρόλου και όχι με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου και τη διατήρηση της στρατιωτικής του δομής.

Αναφερόμενος στο ιστορικό του Σώματος είπε ότι από την εποχή της ίδρυσής του, πριν από 81 χρόνια, ο χαρακτήρας που του δόθηκε ήταν πρωταρχικά η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εφοπλιστών, χαρακτήρας που ενισχύθηκε όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Αποτέλεσμα, είπε, ήταν να ενισχυθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής του ναυτεργατικού κινήματος, να ενταχθεί το Λιμενικό Σώμα στο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ σε περίοδο κρίσεων και να του ανατεθεί η επιτήρηση στη θάλασσα της Συνθήκης του Σένγκεν.

Ο Στ. Σκοπελίτης υπογράμμισε ότι για να γίνουν όλα αυτά απαραίτητη προϋπόθεση ήταν ο ασφυκτικός έλεγχος του Σώματος, αλλά και η στρατιωτικοποίησή του η οποία διατηρείται και με το τωρινό νομοσχέδιο. Διατηρείται έτσι ένα πλέγμα διατάξεων που διαμόρφωσαν ένα αντιδημοκρατικό και καταπιεστικό κλίμα που απέκλειε κάθε αντίθετη άποψη και απαγόρευε την άσκηση εκ μέρους των λιμενικών των στοιχειωδών δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.

Εκτός των άλλων το νομοσχέδιο περιέχει και επικίνδυνες διατάξεις, όπως η ίδρυση Ειδικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων που ουσιαστικά έχει ως στόχο τον πολιτικό έλεγχο και την τρομοκράτηση του προσωπικού. Οπως κατήγγειλε ο Στ. Σκοπελίτης με το χαφιεδισμό και τις παρακολουθήσεις που θα γίνονται από τη νέα υπηρεσία έχουμε στην ουσία να κάνουμε με ένα νέο τρομονόμο πολύ χειρότερο από αυτόν που πρόσφατα ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Το Λιμενικό Σώμα, κατέληξε πρέπει να γίνει πολιτική υπηρεσία με αποστολή την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος και γενικότερα την προστασία του γενικού συμφέροντος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να καταπολεμάει το εμπόριο των ναρκωτικών, να διώξει την αρχαιοκαπηλία, να προστατεύει τις θαλάσσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές και το περιβάλλον και να συμβάλει στην ασφάλεια και τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν και η ΝΔ με το ΣΥΝ, ενώ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην ομιλία του ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται το Λιμενικό Σώμα και υπερασπίστηκε τη διατήρηση του στρατιωτικού του χαρακτήρα, λέγοντας ότι είναι αναγκαίος, γιατί αυτό δραστηριοποιείται στον «ευαίσθητο εθνικό μας χώρο, που είναι τα νησιά του Αιγαίου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ