Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αποφοίτηση 2001

Κάθε χρόνο το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) οργανώνει την τελετή αποφοίτησης, που συμβολίζει το επιστέγασμα των προσπαθειών όλων εκείνων που αποφάσισαν να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς ναρκωτικά.

Η αποφοίτηση 2001 έγινε στο Μουσείο Βορρέ στην Παιανία και τελείωσε με μια καταπληκτική θεατρική παράσταση απ' τα παιδιά της κοινότητας «Παρέμβαση». Στην αποφοίτηση του 1998 - που παρακολούθησε για πρώτη φορά ο υπογράφων - αποφοίτησαν 55 παιδιά από τις κοινότητες της «Ιθάκης», της «Στροφής», της «Εξόδου», της «Παρέμβασης», της «Διάβασης» και του «Νόστου».

Φέτος αποφοίτησαν 77 παιδιά από τις παραπάνω κοινότητες, αλλά και από δύο ακόμα νέες κοινότητες: Την «Αριάδνη» - από την Κρήτη - και την «Πλεύση» - για τα παιδιά που μπλέκονται εκεί κοντά στα δεκατρία τους χρόνια.

Προχτές αποφοίτησε η πρώτη φουρνιά, ενώ η δεύτερη θα αποφοιτήσει στο τέλος τους 2001. Είναι η πρώτη φορά που θα γίνει και δεύτερη αποφοίτηση μέσα στον ίδιο χρόνο καθώς η προσφορά των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ διευρύνθηκε. (Και είναι μια διεύρυνση παρά τον οικονομικό βρόχο της πολιτικής της κυβέρνησης που έχει το ΚΕΘΕΑ μονίμως στο λαιμό του).

Πιο εντυπωσιακό όμως είναι το στοιχείο που ανακοίνωσε για πρώτη φορά ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χ. Πουλόπουλος: Οτι με βάση στοιχεία έρευνας του ΚΕΘΕΑ το 80% των αποφοιτησάντων μετά το 1994-1995 παραμένουν «καθαροί» και έχουν ενταχθεί πλήρως στην κοινωνία.

Είναι μια απόδειξη της αποτελεσματικότητας των λεγόμενων «στεγνών προγραμμάτων» αλλά και απάντηση σε όσους έχουν βαλθεί να μας πείσουν - προτάσσοντας μάλιστα την ευαισθησία τους για τα παιδιά - πως δεν υπάρχει επιστροφή. Και αντί για την προσπάθεια της απελευθέρωσης απ' τις ουσίες, αντιπροτείνουν τη συντήρηση και τη διαχείριση του προβλήματος με όσο το δυνατόν μικρότερο οικονομικό κόστος.

Το είπαν άλλωστε τα παιδιά, στην καλύτερη - όπως τη χαρακτήριζαν - μέρα της ζωής τους. «Σε μια εποχή που κυριαρχεί το πνεύμα του "περισσότερα, ευκολότερα, γρηγορότερα", εμείς ξεκινήσαμε απ' τα δύσκολα», είπε ο υπεύθυνος του προγράμματος «Αριάδνη» και - δικαίως - καμάρωνε για τους τέσσερις απόφοιτους απ' όλη την Κρήτη, καθώς πριν τρία - τέσσερα χρόνια στο νησί άκουγαν ΚΕΘΕΑ και αναρωτιούνταν τι είναι.

Μερικοί ήρθαν με τα παιδιά τους, γιατί στο μεταξύ έκαναν οικογένειες.

«Αντε και στη δικιά μας αποφοίτηση» έδιναν ευχές μεταξύ τους τα παιδιά που συνεχίζουν τα προγράμματα. «Παιδιά αξίζει να πετύχετε το στόχο» σας είπαν κάποιοι που αποφοίτησαν. «Αντε και στων παιδιών μας» έλεγαν οι γονείς τους.

Μέσα απ' τα προγράμματα στάθηκαν ξανά στα πόδια οικογένειες που είχαν διαλυθεί. Οι μανάδες εισέπραξαν τα περισσότερα «ευχαριστώ» για τη στήριξη στη δύσκολη δοκιμασία. «Ξαναζώ και γω με το παιδί μου. Τι άλλο μπορεί να πει μια μάνα που βλέπει το παιδί της να ζει και να κάνει ξανά όνειρα» είπε κάποια απ' αυτές.

Η «Ιθάκη» ήταν η πρώτη θεραπευτική κοινότητα που δημιουργήθηκε το 1983.

Ο συμβολισμός της επιστροφής είναι προφανής. Και ο Οδυσσέας όταν επέστρεψε σ' αυτήν ήταν αγνώριστος, θύμισε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Ν. Παρασκευόπουλος. Τον Οδυσσέα γνώρισε πρώτος ο σκύλος του, ο Αργος, και ο ίδιος άρχισε να αποκτά ταυτότητα όταν άρχισαν να τον αναγνωρίζουν και οι δικοί του.

«Νιώθω γερή και δυνατή να συνεχίσω χωρίς τα ναρκωτικά. Εχω πια τα εφόδια να φερθώ όπως τώρα στις κρίσιμες στιγμές της ζωής μου», είπε μια νεαρή κοπέλα συγκινημένη.

Και τα λόγια της είναι η καλύτερη υπόσχεση για τη σημερινή μέρα: Την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ