Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η καταστολή ποτέ δε σταματά

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Τουλάχιστον είκοσι πέντε ανθρώπους, που διαμαρτύρονταν για την κατάσταση στις φυλακές της Τουρκίας διαδηλώνοντας στην πλατεία Ταξίμ, συνέλαβε την Κυριακή η τουρκική αστυνομία, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Ανατολή.

Οι διαδηλωτές, που όπως ανέφεραν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα ανήκουν κατά την πλειοψηφία τους στην Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, επιχείρησαν να καταγγείλουν το μέτρο της πλήρους απομόνωσης στα Λευκά Κελιά, αλλά παρενέβη η αστυνομία, που δεν τους επέτρεψε καν να αναγνώσουν ανακοινωθέν στους παριστάμενους. Οι αστυνομικοί μάλιστα επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους, φωτογράφους και εικονολήπτες που κάλυπταν τη συγκέντρωση.

Η απεργία πείνας εκατοντάδων κρατουμένων, που έχει κοστίσει τουλάχιστον 24 ζωές και σοβαρές βλάβες στην υγεία τουλάχιστον 100, συνεχίζεται.

Χθες στην Τουρκία βρισκόταν η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Χέρτα Ντόιμπλερ - Γκμέλιν, κατόπιν προσκλήσεως του Τούρκου ομολόγου της Χικμέτ Σάμι Τουρκ. Επρόκειτο να επισκεφθεί μία από τις «εκσυγχρονισμένες» φυλακές τύπου F.

«Αρετής» Συνέπειες

Κριτική εκ μέρους της ΕΕ ελκύει στο μεταξύ η απόφαση απαγόρευσης του Κόμματος Αρετής, καθώς οι Βρυξέλλες εμφανίστηκαν ανήσυχες όσον αφορά το ...«δημοκρατικό πλουραλισμό» στην Τουρκία μετά το κλείσιμό του. Υπήρξε, μάλιστα, υπονοούμενο σε σχετική ανακοίνωση των Βρυξελλών για «συνέπειες» όσον αφορά το ενταξιακό παζάρι...

Τοποθέτηση επί του θέματος έκαναν χθες και οι Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας, που «διέψευσαν με κατηγορηματικό τρόπο» τις πληροφορίες σχετικά με την εμπλοκή της ηγεσίας τους στην απαγόρευση του κόμματος. Ως «άδικη» και «καταδεικνύουσα έλλειψη σεβασμού», σχολίασε το Επιτελείο τη σχετική «φημολογία» (αν και δεν το ρώτησε κανένας).

Σχετική δήλωση έκανε και η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, που έκανε λόγο για «πολύ δυσάρεστη έκπληξη».

Επί της πολιτικής ουσίας, κορυφώνονται οι διεργασίες για την ίδρυση νέων κομμάτων στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό, ενώ το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης επιχειρεί να εντάξει όσους περισσότερους από τους 100 βουλευτές, που μετά το κλείσιμο του Φαζιλέτ έμειναν ανεξάρτητοι, στις γραμμές του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ