Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
Τραγικός ο προσωρινός απολογισμός

Μέχρι στιγμής, 70 είναι οι νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι, 1.200 οι τραυματίες και περισσότεροι από 20.000 οι άστεγοι

ΑΡΕΚΙΠΑ - ΛΙΜΑ.-

Χιλιάδες Περουβιανοί εξακολουθούν να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να βρουν τους δικούς τους, που πιθανώς είναι ακόμη θαμμένοι στα ερείπια ή να θάψουν τους οικείους ή ακόμη να μαζέψουν και να συγκολλήσουν τα χιλιάδες θρύψαλα που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε τα νότια της χώρας, από τις κορφές των Ανδεων μέχρι τις ακτές του Ειρηνικού, το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ρόιτερς», οι νεκροί ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 70, οι αγνοούμενοι σε δεκάδες, οι τραυματίες στους 1.200. Ο συνολικός αριθμός των πληγέντων ξεπερνά τους 20.500 και είναι μεγάλος ο αριθμός των κτισμάτων που κατέρρευσαν κατά τον σεισμό, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Πολιτικής Αμυνας, Βίκτορ Ποδέστα, κατά τη συνέντευξη Τύπου στην κύρια πληγείσα πόλη Αρεκίπα, στην οποία έχουν καταμετρηθεί και οι περισσότεροι νεκροί. Η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Περού, η επονομαζόμενη και «λευκή πόλη» - εξαιτίας της αποικιακής αρχιτεκτονικής της πόλης που την ενέταξε στο πρόγραμμα της Ουνέσκο για τη διατήρηση της παγκόσμιας κληρονομιάς - έχει υποστεί συντριπτικές καταστροφές. Ανάμεσα στα λαβωμένα κτίρια και ο Καθεδρικός Ναός της πόλης που χτίστηκε το 1612 και αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της πόλης. Χτες, χιλιάδες κάτοικοι της πόλης πραγματοποίησαν σιωπηλή και πένθιμη διαδήλωση, κυρίως διαμαρτυρόμενοι για τη βοήθεια που δεν έρχεται, παρά το γεγονός ότι ο μεταβατικός Πρόεδρος της χώρας, Βαλεντίν Πανιάγκουα, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ανάλογο το σκηνικό που επικρατεί και στις δύο άλλες πληγείσες πόλεις που βρίσκονται στην Παναμερικανική Οδό, που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία του Περού. Πρόκειται για τις παραμεθόριες πόλεις με τη Χιλή πόλεις, Μοκέγκουα - που στη γλώσσα των αυτόχθονων ιθαγενών Κέτσουα σημαίνει το «σιωπηλό μέρος» - και Τάκνα. Ακόμη πιο μεγάλη πρόκληση αποτελούν για τα σωστικά συνεργεία η προσέγγιση των μικρών και απομακρυσμένων χωριών, που μπορεί να γίνει μόνο εναερίως, καθώς οι τηλεφωνικές και οδικές επικοινωνίες από τη Λίμα προς την πληγείσα ζώνη ήταν πολύ δύσκολες έως αδύνατες.

Συνελήφθη ο «άνθρωπος - σκιά»

Τη στιγμή, που ο νότος της χώρας μετρά τις πληγές του, μία μεγάλη πληγή της περουβιανής κοινωνίας παραμένει δραματικά ανοιχτή, παρά τις προσπάθειες που τάχα καταβάλλονται για να ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση και του έκπτωτου Προέδρου του Περού, Αλβέρτο Φουτζιμόρι, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη στην πατρίδα του.

Μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό, αλλά, σύμφωνα με αναλυτές, η σύλληψη του φυγάδα επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για την έκδοση του Φουτζιμόρι, όπως δήλωσε και ο εκλεγμένος Πρόεδρος της χώρας. Ο Βλαδιμίρο Λένιν Μοντεσίνος, που έχει διαφύγει από τη χώρα από τον περασμένο Οκτώβρη, συνελήφθη το Σάββατο στη Βενεζουέλα, αλλά με ταχύτητα αστραπής εκδόθηκε στο Περού, όπου έφθασε χτες στο αεροδρόμιο Ικίτος, συνοδεία μάλιστα του υπουργού Δικαιοσύνης της Βενεζουέλας. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας, Ιβάν Ρινκόν Ουρδανέτα, υπάρχουν δύο τρόποι για να αποδοθεί στο Περού ο Μοντεσίνος, η απέλαση ή η έκδοση. Και τελικά εκδόθηκε.

Μετά την παράδοσή τους στις περουβιανές αρχές, ο πρώην αρχηγός των περουβιανών μυστικών υπηρεσιών επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα, το οποίο αναχώρησε αμέσως προς άγνωστη κατεύθυνση, σύμφωνα με δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου. Ο Μοντεσίνος, πρώην δεξί χέρι του έκπτωτου πια Φουτζιμόρι, που κατηγορείται μεταξύ άλλων και για υπεξαίρεση εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος εξαπέλυσε την «επίθεση» κατά των αριστερών ανταρτών, των οργανώσεων «Φωτεινό Μονοπάτι» και «Τουπάκ Αμάρου», κατορθώνοντας να τις εξαρθρώσει εν μέρει, αλλά με εξαιρετικά εγκληματικό τρόπο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ