Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - AIDS
Αρχισε, με γκρίνιες, η σύνοδος για τη χειρότερη «μάστιγα της ανθρωπότητας»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Δεν μπορούμε να ανακόψουμε την πορεία της μάστιγας με ηθικές κρίσεις και αγνοώντας τα τραγικά στοιχεία όταν μας ενοχλούν. Η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στη μεγαλύτερη μάστιγα της ιστορίας της και είναι περισσότερο από επείγον να αλλάξει αυτό». Με, περίπου, αυτά τα λόγια, άνοιξε τις τριήμερης εργασίες της παγκόσμιας συνδιάσκεψης του ΟΗΕ, για το AIDS, ο ΓΓ του Οργανισμού Κόφι Ανάν.

Τα στοιχεία για την εξάπλωση του ιού είναι περισσότερο από αποκαλυπτικά: 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν, ήδη, πεθάνει καθώς η θνησιμότητα έχει πλέον το ρυθμό των 5 εκατομμυρίων θυμάτων το χρόνο, 36 εκατομμύρια είναι φορείς του ιού, με τα 25 εκατομμύρια να βρίσκονται μόνο στη Νότια Αφρική. Συγκινητικές και σκληρές ήταν οι ομιλίες των ηγετών της Ζιμπάμπουε και της Μποτσουάνα, όπου το 20% των ενηλίκων είναι φορείς, της Κέννυας και της Νιγηρίας (όπου η κάθε μία έχει 2 εκατομμύρια ασθενείς) αλλά και της Νότιας Αφρικής, όπου ο μέσος όρος ζωής έχει, ήδη, πέσει στα 35 χρόνια και αναμένεται να αγγίξει τα 17 χρόνια, μέχρι το 2005, αν η ασθένεια συνεχίσει να μεταδίδεται με τους τωρινούς ρυθμούς. Οι Αφρικανοί ηγέτες έκαναν νέα έκκληση για παραγραφή των χρεών των αναπτυσσόμενων χωρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας Επιστημονικής Επιθεώρησης, οι φτωχότερες χώρες, στο σύνολό τους, χρειάζονται 9,2 δισεκατομμύρια το χρόνο για να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα, 4,4 δισ. για τη θεραπεία των ασθενών και 4,8 δισ. για την πρόληψη. Στη συνδιάσκεψη συμμετέχουν 3.000 αντιπρόσωποι από 180 χώρες, ειδικοί επιστήμονες, ερευνητές, ακτιβιστές, ασθενείς, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Παρ' όλα αυτά, μόλις λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών, διπλωμάτες αψιμαχούσαν και διαφωνούσαν για το κατά πόσο θα πρέπει να αναφέρονται ξεκάθαρα οι κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο ή για το αν πρέπει να δοθεί βάρος στην πρόληψη ή στη θεραπεία. Ο Κόφι Ανάν κατήγγειλε ότι οι 3 πλουσιότερες χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) μαζί με 3 ιδιωτικούς χορηγούς, δεν έχουν συγκεντρώσει παρά 528 εκατομμύρια δολάρια! Ενδεικτικό, ίσως, είναι ότι οι πλουσιότερες χώρες εκπροσωπούνται στη Συνδιάσκεψη με χαμηλόβαθμες αντιπροσωπείες, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, δεσμευόμενος για περαιτέρω χορήγηση χρημάτων, άφηνε αιχμές για την «ανεπαρκή ανταπόκριση» της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ