Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Για «νίκη» μιλούν οι μεν για «νοθεία» οι δε...

Η καταμέτρηση συνεχίζεται

Associated Press

Η καταμέτρηση συνεχίζεται
ΤΙΡΑΝΑ.-

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε χθες ότι «κέρδισε» τις εκλογές της Κυριακής, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Κόμματος περί εκτεταμένης νοθείας.

Ο Ιλιρ Μετά, ο 32χρονος απερχόμενος πρωθυπουργός που διεκδικεί την επανεκλογή του στο θώκο, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως «είμαι σε μεγάλο βαθμό σίγουρος ότι το αποτέλεσμα δείχνει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα». Και συμπλήρωσε ότι «είμαι βέβαιος ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα έχει πάνω από το 50% των εδρών στη Βουλή, μόλις ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχουν ήδη κριθεί υπέρ του 45 έδρες από τις 100 που κρίνονται με απευθείας ψηφοφορία, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα - κατά τους ίδιους - έχει καταλάβει 17. Περίπου 40 έδρες θα διανεμηθούν στα κόμματα, βάσει του ποσοστού τους στη συνολική ψηφοφορία.

Από την άλλη πλευρά, ο Μπερίσα δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η αστυνομία «απέτρεψε χιλιάδες ψηφοφόρους, υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος, να ψηφίσουν κλείνοντας τα εκλογικά κέντρα ενωρίτερα κατά παράβασιν του νόμου», προσθέτοντας ότι το αν θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα «θα εξαρτηθεί από το πόσοι πολλοί εξαιρέθηκαν από την ψηφοφορία». Αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος, περιλαμβανομένου του Μπερίσα, είχαν μιλήσει χθες το πρωί περί δικής τους «νίκης». Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος ανέφερε ότι ο συνασπισμός υπό τη σημαία του νίκησε σε 34 περιφέρειες, την ώρα που ο ίδιος ο Μπερίσα προειδοποιούσε τους Σοσιαλιστές να μην προσπαθήσουν να του «κλέψουν τη νίκη με παράνομα μέσα», όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Επισήμως, πάντως, από πλευράς εκλογικής επιτροπής, το μόνο στοιχείο που είχε δοθεί αφορούσε τη συμμετοχή - κάπου 60% των 2,4 εκατ. εγγεγραμμένων - ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονταν το βράδυ χθες.

Επεισόδια

Σε 37 περιφέρειες, όπου δεν υπήρξε ξεκάθαρος νικητής, θα επαναληφθούν οι εκλογές την επόμενη βδομάδα.

Υπήρξαν αρκετά επεισόδια βίας, ωστόσο ο Μετά μίλησε περί των «καλύτερων εκλογών που διεξήχθησαν ποτέ στη χώρα», ενώ οι σχεδόν 250 παρατηρητές του ΟΑΣΕ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ.ά. οργανώσεων έκαναν λόγο για «δίκαιη και ελεύθερη» διαδικασία, η οποία «ενισχύει τη δημοκρατία» στην Αλβανία.

Τουλάχιστον 15 εκλογικά τμήματα έκλεισαν την Κυριακή λόγω των επεισοδίων. Στην πόλη Λούζνια, 45 χλμ. νοτίως των Τιράνων, υπήρξαν διαφωνίες ανάμεσα στους εκπροσώπους του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού κόμματος όσον αφορά τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά, ένας εκ των οποίων ήταν ο Γκιέργκι Μπουσγκιόκα του Δημοκρατικού Κόμματος, που δέχτηκε σφαίρα στο πόδι. Ο ίδιος κατήγγειλε «σωματοφύλακα στελέχους των Σοσιαλιστών». Ο δεύτερος τραυματίας τραυματίστηκε από σφαίρα στο κεφάλι - δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για την κατάστασή του. Η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα που ενέχονται στην επίθεση.

Πυρά αναφέρθηκαν και στο Σλακ, ένα χωριό 200 χιλιόμετρα βορείως των Τιράνων. Οπλοφόροι εισέβαλαν σε εκλογικό τμήμα και έκαψαν όλα τα ψηφοδέλτια, τις κάλπες και τις λίστες των υποψηφίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο συνδυασμός ΚΕΑΔ - Ομόνοιας φέρεται να «διεκδικεί δύο έδρες» στη δεύτερη κατανομή. Δεν είναι σαφές πόσα και ποια από τα λεγόμενα «μικρά κόμματα», ανάμεσά τους και το ΚΚ Αλβανίας, θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ